Пигмей Мармосет



Научна класификация на пигмей Marmoset

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Callitrichidae
Род
Себуела
Научно наименование
Калитрикс Пигмея

Статус на опазване на пигмей Marmoset:

Близо до заплаха

Пигмей Мармосет Местоположение:

Южна Америка

Факти за пигмей Marmoset

Основна плячка
Дървесен сок, плодове, паяци, насекоми
Среда на живот
Покрайнините на тропическите гори
Хищници
Птици, змии, диви котки
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Дървесен сок
Тип
Бозайник
Лозунг
Най-малкият вид маймуна в света!

Фиг. Мармосет Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
24 mph
Продължителност на живота
8-12 години
Тегло
120-140g (4.2-4.9oz)

„Пигмей мармозет може да прескочи разстояние от 16 фута, за да стигне от един клон на дърво до друг.“




Мармосетите-пигмеи живеят в горите на Амазонка в Южна Америка. Тези същества са най-малките маймуни в света с тегло около 4 унции в зряла възраст. Пигмейските мармозети са всеядни животни, които наистина обичат да ядат сок от дървета! Тези маймуни живеят до около 12 години в дивата природа.



5 невероятни пигмейски мармозетски факта

• Пигмейските мармозети живеят в върховете на дърветата в тропическите гори на Южна Америка

• Тези животни имат нокти, които използват като нокти за катерене по дървета

Пеперуди , плодовете, горските плодове и дървесният сок са любимите храни на този малък всеяд

• Един мъж и една жена пигмей мармозет се размножават и живеят заедно цял живот

• Пигмейските мармозети си подстригват козината, както правят другите маймуни

Научно име на пигмей Мармосет

Докато пигмейският мармозет е често срещаното име на това животно, научното му име е Cebuella pygmaea. Принадлежи към семейство Cebidae и неговият клас е Mammalia. Marmoset идва от френската думамармозет.

Тези мармозети имат два подвида, включително северозападният пигмейски мармозет и източният пигмейски мармозет. Тези три пигмейски мармозети имат козина, която се различава малко по цвят. Също така те живеят в различни райони на Южна Америка, както и в Централна Америка.



Външен вид и поведение на пигмей Marmoset

Тези мармозети имат палто от оранжевокафява козина със смес от кафяви и черни ивици. Тъмната козина на това малко животно помага да се скрие, докато се движи по клоните на дърветата. Ноктите на тази маймуна служат като нокти, които могат да хванат кората на едно дърво, докато се изкачва. Начинът, по който този мармозет се движи и се изкачва, е подобен на този на катерица, който може да видите в местния парк.

Той има малък нос, малки очи и ухо от всяка страна на горната част на главата си. Тези мармозети имат допълнителна гъвкавост на врата, което му позволява да завърти главата си, за да гледа назад. Това помага на животното да бъде в повишена готовност за хищници в района.

Опашката на пигмей мармозет е по-дълга от тялото. Използва опашката си за баланс, докато се движи по крайниците на дърветата високо в гората на Амазонка.

Тялото на възрастен пигмей мармозет е с дължина около 4 до 6 инча. Освен това опашката му, подобна на катерица, е дълга от 6 до 9 инча. 9-инчовата опашка на пигмей мармозет е равна по дължина на вилица със среден размер в чекмедже за сребърни прибори. Възрастен тежи малко над 4 унции. Това означава, че тежи приблизително колкото една пръчка масло от вашия хладилник у дома.

Този мармозет претендира за титлата като най-малката маймуна в света. Но това не е най-малкият примат в света. Това заглавие принадлежи на пигмейски лемур на мишка, който тежи около 1,1 унции!

Тези мармозети живеят в групи, наричани още войски, с около 5 до 9 членове. Животът на групи осигурява на тези малки животни някакво ниво на защита срещу хищници. Ако един член забележи оцелот , би предупредил останалата част от войската да се скрие в дърветата. Тези мармозетки са срамежливи животни, които остават със собствените си войски, като през повечето време остават скрити в дърветата.

Членовете на мармозетската дружина комуникират помежду си с писъци и чуруликания, които само те могат да разберат. Един звук може да означава, че има опасност в близост, докато друг може да е мъж, който призовава жена. Звуците, които издават тези животни, са донякъде подобни на звуците, издавани от кафяви и сиви катерици.

Местообитание на пигмей Marmoset

Тези мармозетки живеят в Перу, Еквадор, Бразилия и Колумбия в Южна Америка. Те живеят в тропическите гори на Амазонка или в гъсталаци, растящи близо до реки. Тези животни живеят в тропически климат, който е влажен и дъждовен. Пигмейските мармозети живеят в тропическите гори на Южна Америка през цялата година.

Ще намерите тези мармозети, които живеят в гори, където дърветата растат близо един до друг. Това им позволява лесно да скачат до клоните на различни дървета. Освен това е лесно да останете скрити от хищниците, когато клоните на дърветата се кръстосват помежду си. Оранжевата / кафява козина на мармозетката също му помага да остане скрита сред тъмните клони и стволовете на дъждовните гори. Обикновено тези мармозети остават на територия, по-малка от декар гора.

Диета от пигмейски мармозет

Какво ядат пигмейските мармозети? Основният източник на храна на това животно е сокът от дървета. Тези мармозети използват долния си ред остри зъби, за да изкопаят дупки в кората на дърво. Копаят, докато намерят сок, след което го пият, както кучето пие вода от купата си.

Често пигмейският мармозет избира само едно дърво, в което да копае за сок всеки път, когато иска храна. Това дърво се намира някъде в конкретната територия на маймуната. Някои дървета могат да имат до 1300 дупки, направени с течение на времето от един гладен мармозет!

Тези животни са всеядни, така че със сигурност ядат повече от сок от дървета. Те ядат плодове, пеперуди, листа, малки паяци и нектар. Те са бързи и могат да грабнат насекоми, които живеят на клоните около тях. Видът храна, която тези маймуни ядат, зависи от това, което е най-много в района.

Тъй като тези мармозети са толкова малко, не е нужно да ядат много, за да оцелеят. Те могат да пият по една супена лъжица дървесен сок наведнъж. Тези маймуни обичат да търсят храна сутрин и късно следобед.

Мармосетите, които се отглеждат в зоопарковете, се хранят със зеленчуци и плодове, заедно със специална хранителна смес, която е лесна за смилане. Количеството и видът храна, която им се дава, се следи внимателно. Храненето с тази обработена от мармозет храна би било вредно за това малко животно.



Пигмей Marmoset Хищници и заплахи

Както може би се досещате, тези мармозетки имат много хищници поради факта, че тези маймуни са толкова малки. Някои от техните хищници включват ястреби, змии, оцелоти и орели, по-специално орелът харпи.

Тъй като тези мармозети стоят високо на дърветата, те са особено уязвими към орли, ястреби и други птици. Плюс това има много змии, които се катерят по дървета, като ямната усойница. Скоростта и способността да се крие на пигмейския мармозет са единствените му защитни средства срещу тези хищници.

Местообитанието на тези мармозети е застрашено, когато дърветата в тропическите гори се изсичат и изчистят. Това отнема както дома им, така и източника на храна.

Хората са заплаха за тези животни по друг начин. Понякога тези животни се хващат и продават като екзотични домашни любимци по целия свят. Това е друго нещо, което намалява тяхното население.

Официалният природозащитен статус на пигмейския мармозет е Застрашени . Местообитанието им е застрашено, когато дърветата се изчистят, но ако това може да се забави, това ще помогне да се увеличи популацията на тази маймуна.

Има закони срещу покупката и продажбата на диви животни като домашни любимци. Това включва пигмейския мармозет. Прилагането на тези закони може да допринесе за опазването на пигмейските мармозети в тяхното естествено местообитание.

Възпроизвеждане на пигмей Marmoset, бебета и продължителност на живота

Размножителният сезон на тези мармозети се случва през цялата година. Докато търси партньор, мъжът ще маркира района с аромата си и ще проследи една жена около територията. Един мъж и една жена от порода войски и останалите членове на групата помагат да се грижат за малките. Този мъж и жена остават заедно през целия си живот. Периодът на бременност на пигмей мармозет е около 20 седмици. Като цяло има две живи бебета в едно котило. По-рядко една жена ще има едно или три бебета.

Новороденият пигмей мармозет тежи 0.4 унции. Представете си новородено пигмейче с размер на палеца на възрастен човек!

През първите няколко седмици от живота на новородения пигмей мармозет той се вози на гърба на баща си. Това е бащата, който е основният пазител на бебетата мармозетки. Когато дойде време за ядене, бащата завежда бебетата при майка им, за да може тя да ги кърми.

Бебешки пигмейни мармозети започнете да ядете насекоми и сок от дървета на около 3 месеца. Други от отряда учат бебетата как да намират храна. След като бебето пигмей мармозет е на около 1 и половина или 2 години, то може да изчезне самостоятелно като възрастен. Но в някои случаи младите остават с войската, за да помогнат за отглеждането на други бебета. Това означава, че във войската може да има няколко братя и сестри.

Средната продължителност на живота на пигмей мармозет е 12 години. Разбира се, броят на хищниците в района, в който живее пигмей мармозет, определено може да окаже влияние върху продължителността на живота му. Тези малки маймуни могат да страдат от недохранване с напредване на възрастта, ако има спад в храните, които ядат в тяхната среда.

Население на пигмей Marmoset

Природозащитният статус на пигмейския мармозет е Застрашени . Точната популация на пигмейски мармозети е неясна поради техния размер и способността да се крият в недостъпни райони. Но учените вярват, че най-голямата концентрация от тези животни живее близо до реките Амазонка и Рио Негро в Южна Америка. Изглежда населението им се задържа стабилно, тъй като се полагат някои усилия за намаляване на изчистването на тропическите гори на Амазонка.

Вижте всички 38 животни, които започват с P

Интересни Статии