Червеноръката Тамарин

Научна класификация на Тамарин

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Callitrichidae
Род
Сагинус
Научно наименование
Saguinus midas

Статус на опазване на Тамарин:

Най-малкото притеснение

Червеноръки Тамарин Местоположение:

Южна Америка

Факти за тамарин с червени ръце

Основна плячка
Плодове, насекоми, гризачи
Отличителна черта
Малък размер на тялото и дълга, тънка опашка
Среда на живот
Низинна тропическа гора
Хищници
Ястреби, змии, диви котки
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Червена коса на ръце на крака!

Физически характеристики на Тамарин

Цвят
  • Кафяво
  • Нето
  • Черен
  • Злато
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
24 mph
Продължителност на живота
8 - 15 години
Тегло
220g - 900g (7.7oz - 32oz)
Дължина
18 см - 30 см (7 инча - 12 инча)

Червеният тамарин е малък, енергичен примат, който броди из амазонските гори.



Въпреки че няма опасна опашка и противоположни палци, този вид може да скача между клоните и лозите със забележителна сръчност и контрол. Има необичаен външен вид, който почти наподобява кръстоска между маймуна и а катерица , но в социално и физическо отношение е чист примат. Все още не застрашен от загуба на местообитания, в момента той процъфтява в малък регион на Южна Америка.



Невероятни факти с червеноръки тамарин

  • Червеният тамарин е известен още като златния тамарин или Мидас тамарин. Това свидетелства за забележително ярките цветове на ръцете и краката.
  • Този вид може да прескочи 60 фута от дърветата на земята без никаква вреда. Ставите на тамарина действат като амортисьори, които го амортизират от силата на падането.
  • Червеният тамарин всъщност се събира в матриархални общества с една доминираща жена. Това също така прави членовете по-малко агресивни един към друг, тъй като няма жени, които да се борят за сексуална достъпност. Доминиращата жена запазва за себе си всички права за разплод.

Червеноръко тамаринско научно наименование

Научното наименование на червеноръкия тамарин е Saguinus midas. Името произлиза от гръцката митологична фигура на цар Мидас, превърнал всичко, до което се е докоснал, в злато. Видът принадлежи към род малки по размер примати, известни като тамарините (научно наименование Saguinus). По-отдалечено е свързано с мармозетите, маймуните на Goeldi и тамарините на лъвовете от семейството на Callitrichidae. Заедно те съставляват отделна група примати, известни като маймуните от Новия свят, които живеят изключително в Америка. Тази група се отделя от маймуните от Стария свят в Азия и Африка преди около 40 милиона години.

Външен вид и поведение на червеноръкия тамарин

Червеният тамарин се характеризира с плоска муцуна, крепко тяло и големи човекоподобни уши, стърчащи отстрани на главата му. Палците не могат да се противопоставят и следователно не могат да се използват за захващане на предмети. Подобно на много други бозайници, които не са примати, той има нокти, а не нокти на всички цифри, с изключение на големия пръст.



Червеният тамарин измерва само 7 до 12 инча от главата до кръста и още 12 до 17 инча, включително опашката. Макар и много дълга, опашката не е прекалена и не може да хване клони. Този вид също тежи само един килограм или приблизително еднакъв размер на катерица . Има само малка разлика в размера и външния вид между мъжете и жените.

Този вид живее в групи от приблизително два до 15 членове наведнъж, въпреки че шест е по-често срещаното число. Войската, както се нарича, се състои от една доминираща женска, множество мъжки разплоди, потомството и всички подчинени членове, които влизат в орбитата на групата. Доминиращата женска има специален развъден статус в групата. С освобождаването на феромони, тя всъщност може да потисне репродуктивните способности на останалите жени от групата, като й дава изключителни права за разплод с мъжете. Червеният тамарин е дневен вид. Това означава, че е активен фураж и социална пеперуда през деня и спи на дърветата през нощта. Членовете на групата си помагат взаимно с търсене на храна и други дейности.

Вокализациите са основните средства, чрез които този вид комуникира. Той има няколко различни звука, които му позволяват да предаде настроението и намеренията си, включително приятелски и агресивни обаждания. Червеният тамарин също има специализирани ароматни жлези около гениталиите и областта на гърдите, за да маркира територия и да покаже своята идентичност и статус на други членове на вида. Изражението на лицето е малко по-малко важно в сравнение с много други видове примати, може би поради ограничения набор от черти на лицето.



Червеният тамарин е много кооперативно и добродушно животно, което изглежда почти не проявява агресия срещу други членове на групата. Грумингът, времето за игра и търсенето на храна са всички важни аспекти на изграждането на груповата връзка. Те обаче могат да бъдат доста агресивни по отношение на защитата на територията си от външни заплахи. Те ще се съберат в защита на друг член, който е атакуван, и ще се опитат да прогонят заплахата чрез огромни числа.

Червени ръце и крака

Най-забележителната характеристика на този вид и тази, за която е кръстен, е яркочервената или оранжева козина около краката. Останалата част от козината е черна на цвят и също съдържа жълти или златисти петна около гърба. Има толкова рязко разграничение между черните и червените части на козината около ръцете и краката, че почти изглежда, че животното носи ръкавици и ботуши. Освен това има тъмно лице и очи. Това го отличава от бялото лице, което се среща в много други видове тамарин в същия род.

Червеноръкият тамарин (Saguinus midas) е дърво с отворена уста
Червеноръки тамарин (Saguinus midas) на дърво с отворена уста

Местообитание на червеноръките тамарин

Червеният тамарин пребивава на голяма територия между южноамериканските страни в Северна Бразилия, Гвиана, Суринам и вероятно дори Венецуела. Този вид е специално адаптиран за дървесен (т.е. свързан с дървета) начин на живот, пребиваващ на около 50 фута над земята. Червеният тамарин предпочита дървета с малки корони (което е горната част на дървото с клоните). Тази корона предоставя всичко необходимо за защита, възможности за търсене и социализация. Общата територия на една войска може да обхваща почти 25 общо декара.

Диета с червеноръки тамарин

Подобно на много други примати от Новия свят, червеният тамарин е всеяден вид, който почти няма недостиг на храна, от която да избира по всяко време. Основната част от диетата му се състои от различни плодове от много различни растителни видове. Точният плодов състав на диетата му се променя през сезона в зависимост от наличността. Това се допълва със семена, нектар, дъвка, сок, птичи яйца, охлюви, паяци, малки жаби и насекоми . Когато срещне плячка, тамаринът го убива с едно ухапване по главата. Този вид също играе важна екологична роля, като разпръсква неразградените семена в местната среда.

Червеноръките тамарински хищници и заплахи

Поради малкия си размер, червеният тамарин прави много изкусително ястие орли , змии , ягуари , пуми и други големи хищници. Дървесният му начин на живот предлага най-голямата защита срещу хищници. Дори добри алпинисти като котки може да имат проблеми да следят пъргавия тамарин. А горското покритие осигурява степен на защита срещу грабливи птици. Когато са директно застрашени, група тамарини с червени ръце може да бъде доста порочна, като се измъкне с острите си зъби и нокти. Индивидуалният тамарин обаче е много по-уязвим за хищници, защото има оскъдни защитни средства, с които да се защитава. Млад тамарин, оставен сам или изоставен, е напълно беззащитен и прави по-убедителна цел.

Най-голямата заплаха за вида като цяло не е никакъв обикновен хищник, а по-скоро човешка дейност. Загубата на местообитания от дърводобива и земеделието е намалила част от естествената дървесна територия, на която толкова силно разчита. Видът също понякога се ловува заради месото му или се хваща в капан и се продава в екзотичната търговия с домашни любимци. Това все още не е намалило броя на населението достатъчно, за да доведе до тяхното застрашаване, но може да представлява проблем в бъдеще.

Възпроизвеждане на червеноръки тамарин, бебета и продължителност на живота

За всички червени тамарини войската е централната връзка на социализацията и развъждането. Всички аспекти на възпроизводството и отглеждането на деца се извършват в рамките на груповата обстановка. Видът е полиандричен, което означава, че една женска ще се чифтосва с множество мъжки през размножителния период. Тя е тази, която винаги избира с кой мъж иска да се чифтосва. Мъжкият винаги е член на групата и трябва да спечели нейното доверие, за да придобие права за разплод заедно с нея. Така всеки размножителен сезон между април и юли, доминиращата женска ще организира репродуктивни дейности, което вероятно свежда до минимум конкуренцията между мъжките.

След копулация периодът на бременност продължава най-малко 140 дни. Майката ражда едно или две деца през пролетните или летните месеци (което в Южна Америка е по-скоро към края на годината). Рядко тя дава три потомци наведнъж. Майката ще кърми своето потомство за около първите два или три месеца, но всеки член на групата проявява огромен интерес към грижите и развитието на младите маймуни. Всъщност бащата е отговорен предимно за носенето на детето през повечето време на гърба си.

Непълнолетните ще научат от цялата група ценните умения за комуникация и търсене на храна, необходими им за оцеляване. Това продължава, докато те достигнат пълна полова зрялост след около 16 до 20 месечна възраст. Продължителността на живота на този вид е приблизително 10 години в дивата природа и 16 години в плен, което за по-малък примат е доста типично. Някои умират от хищници или болести преди естествени причини.

Червеноруко население Тамарин

Въпреки че не са известни точни цифри, изглежда, че останалите популации от червени тамарини са в добро и стабилно здраве. Според Червения списък на IUCN, който оценява здравето на населението въз основа на наличните данни, червеният тамарин е включен в списъка като вид най-малко загриженост . Това е най-добрата възможна класификация на даден вид. Природозащитниците все още се опитват да запазят това, което е останало от амазонските тропически гори, обаче, преди повече видове в региона да бъдат заплашени от изчезване.

Червеноръкият тамарин в зоопарка

Червеният тамарин е много рядка гледка в зоологическите градини в Северна Америка, но любителите на животни в Европа могат да намерят червения тамарин в зоопарка в Барселона, парка за дивата природа Wingham и зоологическата градина Chessington в Обединеното кралство и зоопарка Санта Ана в Израел. Ако живеете в Съединените щати и все още искате да видите тамарин на живо, тогава можете да намерите тясно свързани император тамарин (който има много характерни бели „мустаци“) в Националната зоологическа градина Smithsonian’s, зоологическата градина Franklin Park в Нова Англия и много други зоопаркове по целия свят. Мармозетките са друга често срещана гледка и по света.

Вижте всички 21 животни, които започват с R

Интересни Статии