Снежна бухал

Научна класификация на снежната сова

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Strigiformes
Семейство
Strigidae
Род
Бубо
Научно наименование
Bubo Scandiacus

Статус на запазеност на снежна сова:

Най-малкото притеснение

Snowy Owl Местоположение:

Евразия
Европа
Северна Америка
океан

Факти за снежната сова

Основна плячка
Леминги, полевки, риби
Отличителна черта
Черно-бели маркировки и голяма глава
Размах на крилата
130 см - 164 см (51 инча - 65 инча)
Среда на живот
Гори в арктическата тундра
Хищници
Човек, Лисици, Диви кучета
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Леминги
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
7
Лозунг
Един от най-големите видове бухали в света!

Физически характеристики на снежната сова

Цвят
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
50 mph
Продължителност на живота
10 - 17 години
Тегло
1,1 кг - 2 кг (2,4 lbs - 4,4 lbs)
Височина
60 см - 75 см (24 инча - 30 инча)

Снежната бухал е известна още като арктическа сова или голямата бяла сова. Снежната бухал се среща предимно в Арктическия кръг, като ареалът на снежната сова варира в Канада, Гренландия, Европа и Азия. Снежната бухал е официалната птица на Квебек в североизточната част на Канада.



Снежната бухал е един от най-големите видове бухал в света, като средностатистическият снежен бухал нараства до около 65 см височина с размах на крилата около 140 см. Снежните сови обаче могат да бъдат по-малки от това и дори да растат на повече от 75 см височина.



Въпреки обширния ареал на снежната сова в Арктическия кръг, се съобщава, че снежните бухали пътуват по-на юг в търсене на храна. Снежните сови са забелязани чак на юг до Тексас в САЩ и дори в Карибите. Снежните бухали също често се срещат в цяла Европа и Азия, от Великобритания до Южен Китай.

Снежните бухали правят гнездата си на земята, но много внимателно са избрали мястото за гнездене. Мястото за гнездо на снежната бухал трябва да има добра видимост, така че снежната бухал да е в състояние да следи околностите си, а гнездото на снежната сова също трябва да има добър източник на храна, така че снежната сова да не трябва оставете гнездото за дълго (ако изобщо), за да ядете.



Снежните бухали се размножават през май, а женската снежна бухал снася до 14 яйца, въпреки че средният размер на кладеца на снежната бухал е около 7. Чистите бели пилета със снежни сови се излюпват от яйцата след инкубационен период от около 5 седмици. Както мъжките снежни бухали, така и женските родители на снежна сова помагат да се хранят и се страхуват от малките си, а също така предпазват пилетата от снежна сова от хищници.

Въпреки че снежните сови са всеядни, те имат предимно месоядна диета. Лемингите и други дребни гризачи като мишки и полевки са основните източници на храна за снежната бухал. Снежните бухали са ловци на опортюнисти, което означава, че те ще се възползват от възможността да ловуват по-големи животни. Известно е, че снежните бухали ловуват риби (когато успеят да ги намерят), катерици, зайци, плъхове, птици и дори големи бозайници като гофри и лисици.

Подобно на други видове големи птици, снежната бухал е известна с това, че поглъща храната си цяла и след това възстановява костите под формата на гранули до 24 часа след хранене. За да се издържа, снежната бухал трябва да яде около 5 леминга или мишки всеки ден, което е близо 2000 за една година.



Известно е, че снежната бухал има ярко бели пера, които често са осеяни с черно и сиво. Снежната бухал също има големи очи, остър, извит клюн и голяма глава, заедно с пера на краката си. Всички тези характеристики на снежната бухал позволяват на снежната бухал да оцелее възможно най-успешно в Арктическия кръг.

Поради големите си размери снежната бухал има малко естествени хищници в околната среда. Хората, които ловуват снежната бухал, са основните хищници на снежната бухал, заедно с големи лисици, диви кучета и вълци.

Вижте всички 71 животни, които започват с S

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Кристофър Перинс, Oxford University Press (2009) Енциклопедията на птиците

Интересни Статии