Тукан

Научна класификация на Тукан

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Piciformes
Семейство
Ramphastidae
Род
Рамфастос
Научно наименование
Рамфастос Токо

Природозащитен статус на Тукан:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Тукан:

Централна Америка
Южна Америка

Тукан факти

Основна плячка
Плодове, яйца, насекоми
Отличителна черта
Малко тяло и огромен пъстър клюн
Размах на крилата
50 см - 119 см (20 инча - 47 инча)
Среда на живот
Низинните дъждовни гори и границите на тропическите гори
Хищници
Човек, невестулки, големи птици
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Плодове
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
3
Лозунг
Има повече от 40 различни вида!

Тукан Физически характеристики

Цвят
  • Жълто
  • Черен
  • Бял
  • Оранжево
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
39 mph
Продължителност на живота
12 - 20 години
Тегло
130g - 680g (4.6oz - 24oz)
Височина
29 см - 63 см (11,5 инча - 29 инча)

Туканът е средно голяма птица, родена в тропическите гори на Централна и Южна Америка и Карибите. Днес има повече от 40 различни вида тукан, които обитават южноамериканските джунгли.



Туканът е най-известен с големия си пъстър клюн, който въпреки големите си размери е изненадващо лек поради факта, че е направен от вещество, наречено кератин (същото вещество, което изгражда ноктите и косата на много животни, включително хората). Клюнът на тукана измерва около половината от дължината на тялото на тукана и се използва за чифтосване, хранене и отбрана. Сметката на тукан обаче не е особено силна и затова се използва по-скоро за сплашване на хищниците, отколкото за борба с тях.



Туканът има само малки крила, тъй като обитава горите и затова не е необходимо да пътува на големи разстояния. Размахът на крилата на тукана е приблизително същата дължина като тялото на тукана. Въпреки че туканът може да лети, туканът не е много добър в летенето и не може да бъде във въздуха много дълго. Вместо да използват крилата си, за да се придвижват, туканът скача между клоните на дърветата, използвайки извити пръсти и остри нокти, за да се захване добре за тясната повърхност, за която се държи.

Туканите са всеядни птици и се хранят със смес от растения и животни. Туканите ядат плодове, плодове, ядки и семена заедно с яйца, насекоми и дребни бозайници и влечуги. Основният източник на храна за тукана е плодовете, които растат по дърветата, където живее туканът.



Туканите имат редица хищници в южноамериканската джунгла, включително хора, големи грабливи птици и диви котки. Невестулките, змиите и плъховете са склонни да ловят повече яйцата на тукана, а не самия тукан (много малки животни обикновено се плашат от голямата сметка на тукана).

Въпреки че туканите обикновено са самотни при хранене, туканите често живеят в малки групи от около 6 или 7 птици. Ярките цветове на тукана придават маскаж на тукана в цветния навес на тропическите гори. Поради ярките си цветове, туканите често се улавят и продават като домашни любимци, като туканите са популярни животни в екзотичната търговия с домашни любимци.

Туканите изграждат гнездото си на дървета и снасят около 3 яйца. Когато пилетата на туканите се излюпят, както мъжкият, така и женският тукан помагат да се хранят и да ги предпазят от хищници. Пилетата тукан се раждат с малки човки, които не достигат пълния си размер поне няколко месеца.



Вижте всички 22 животни, които започват с Т

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Кристофър Перинс, Oxford University Press (2009) Енциклопедията на птиците

Интересни Статии