Африкански цивет

Африканска циветна научна класификация

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Eupleridae
Род
Civettictis
Научно наименование
Civettictis civetta

Статус на запазване на африканската цивета:

Най-малкото притеснение

Африканско циветно местоположение:

Африка

Забавен факт за африканската цивета:

Секретира до 4g мускус всяка седмица!

Африкански циветни факти

Плячка
Гризачи, змии, жаби
Име на младите
Кученце
Групово поведение
  • Самотен
Забавен факт
Секретира до 4g мускус всяка седмица!
Очакван размер на населението
Изобилие
Най-голямата заплаха
Загуба на местообитания
Най-отличителна черта
Черна лента около очите им
Период на бременност
60 - 70 дни
Среда на живот
Тропическа гора
Хищници
Лъвове, змии, леопарди
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Нощен
Често срещано име
Африкански цивет
Брой видове
1
Местоположение
в Африка на юг от Сахара
Лозунг
Секретира до 4g мускус всяка седмица!
Група
Бозайник

Африкански циветни физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Жълто
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Продължителност на живота
15 - 20 години
Тегло
1,4 кг - 4,5 кг (3 lbs - 10 lbs)
Височина
43 см - 71 см (17 инча - 28 инча)
Възраст на полова зрялост
11 - 12 месеца
Възраст на отбиването
8 - 10 седмици

Класификация и еволюция на африканската цивета

Африканската цивета е голям вид цивета, открита в Африка на юг от Сахара. Африканската цивета е единственият останал член в нейната генетична група и се счита за най-голямото животно, подобно на цивета, на африканския континент. Въпреки котешкия си вид и поведение, африканските цибети изобщо не са котки, но всъщност са по-тясно свързани с други малки месоядни животни, включително невестулки и мангусти. Африканската цивета е най-известна с мускус, който секретира, за да маркира своята територия (наречена циветон), която се използва в производството на парфюми от векове, и нейните впечатляващи черно-бели маркировки правят африканската цивета една от най-лесните Видове циветта за идентифициране.



Африканска циветна анатомия и външен вид

Една от най-отличителните черти на африканския цивет са черно-белите петна по козината и сивото им лице, което заедно с черната лента около очите им придава на тези животни вид на миеща мечка. Приликата се засилва само от факта, че задните крака на африканския цивет са доста по-дълги от предните крака, което прави стойката му много различна от тази на мангуста. Средностатистическият африкански цивет има дължина на тялото около 70 см и почти същата дължина на опашката отгоре. Лапите на африканската цивета имат по пет цифри с неприбиращи се нокти, за да могат циветтата да се движи по-лесно по дърветата.



Африканско разпространение на цивета и местообитание

Африканската цивета се среща в различни местообитания на африканския континент, като обхватът й се простира от брега до брега в Субсахарска Африка. Африканските цибети се срещат най-често в тропическите гори и джунгли и райони, където има изобилие от гъста растителност, за да осигурят както покритие, така и животни, с които африканските цибети се хранят. Африканските цибети никога не се срещат в сухи райони и винаги трябва да са в район, който има добър водоизточник. Въпреки това обаче не е необичайно африканските цибети да бъдат открити по реките, които водят в по-сухите региони. Те са способни плувци и често прекарват времето си в лов и почивка на дърветата, както и на земята.

Африканско поведение на цивета и начин на живот

Африканският цивет е самотно животно, което излиза само под прикритието на нощта, за да ловува и да лови храна. Тези нощни животни са предимно същества, обитаващи дървета, които прекарват по-голямата част от светлата част на деня, почивайки в безопасността на дърветата високо горе. Африканските цибети са склонни да бъдат най-активни непосредствено след залез слънце, но са склонни да ловуват в райони, които все още осигуряват достатъчно покритие. Въпреки че по принцип е много усамотено същество, африканската цивета е известна, че се събира в групи от до 15 членове, особено по време на брачния сезон. Те също са силно териториални животни, маркирайки границите си с аромата, отделян от техните перинеални жлези.



Размножаване на африканска цивета и жизнен цикъл

Единственият момент, когато африканските цибети изглеждат виждани заедно, е когато се чифтосват. Женската африканска цивета обикновено ражда до 4 малки след гестационен период, който продължава няколко месеца. Женската африканска цивета гнезди в подземна дупка, която е изкопана от друго животно, за да отгледа безопасно малките си. За разлика от много от техните месоядни роднини, бебетата Civet обикновено се раждат доста подвижни и с козината си. Бебетата се кърмят от майка си, докато станат достатъчно силни, за да се справят сами. Африканските цибети могат да живеят до 20 години, въпреки че много от тях рядко стават толкова стари.

Африканска диета с цивета и плячка

Въпреки факта, че африканската цивета е месояден бозайник, тя има много разнообразна диета, която се състои както от животински, така и от растителни вещества. Малки животни като гризачи, гущери, змии и жаби съставляват по-голямата част от диетата на африканската цивета, заедно с насекоми, плодове и паднали плодове, които тя намира в горското дъно. Африканският цивет използва предимно зъбите и устата си, за да събира храна, вместо да използва лапите си. Този метод на хранене означава, че африканската цивета може ефективно да използва 40-те си остри зъба, за да разбие улова си, а силната челюст на африканската цивета затруднява избягването на храната.

Африкански хищници и цибети

Въпреки че е скрит, но относително свиреп хищник, африканската циветта всъщност е жертва на редица други хищници в естествената им среда. Големите хищни котки са най-често срещаните хищници на африканската цивета, включително лъвове и леопарди, заедно с влечуги като големи змии и крокодили. Африканските популации циветта също са застрашени както от загуба на местообитания, така и от обезлесяване и в миналото са били обект на ловци на трофеи на целия континент. Една от най-големите заплахи за африканския цивет е нуждата от техния мускус.



Африкански циветти Интересни факти и характеристики

Мускусът, секретиран от жлезите в близост до репродуктивните органи на африканската цивета, се събира от хората в продължение на стотици години. В концентрираната си форма се казва, че миризмата е доста обидна за хората, но много по-приятна, след като се разреди. Именно този аромат се превърна в една от съставките на някои от най-скъпите парфюми в света (и направи африканската цивета добре познато африканско животно). Известно е, че африканските цибети пренасят болестта бяс, която се заразява чрез контакт с вече заразено животно. Известно е също така, че африканската циветта използва определени зони около своята територия, където може да отиде до тоалетната.

Африканска циветна връзка с хората

Всяка африканска цивета отделя до 4 g мускус всяка седмица, които обикновено се събират от африкански цибети в дивата природа. Улавянето и задържането на африкански цибети за техния мускус обаче не е неизвестно и се твърди, че е изключително жестока индустрия. Днес малко парфюми все още съдържат истински мускус от жлезите на африканска цивета, тъй като много аромати днес лесно се възпроизвеждат изкуствено. Въпреки че е защитено, но не и застрашено животно, популациите на африканските циветти също са силно засегнати от ловци на хора, които ловуват тези малки месоядни животни, за да добавят кожата си към трофейния шкаф.

Състояние на запазване на африканската цивета и живот днес

Днес африканската цивета е застрашена от обезлесяване и следователно драстична загуба на голяма част от естественото си местообитание. Основната причина за такова широко обезлесяване в района е или изсичането на дървесина, или почистването на земята, за да се направят път за плантации от палмово масло. Африканската цивета е посочена като най-малката грижа, което означава, че в момента има малка заплаха африканската цивета да изчезне в близко бъдеще.

Вижте всички 57 животни, които започват с A

How to say Африкански цивет in ...
НемскиПарделролер
АнглийскиАфриканска палмова цивета
ФинландскиАфриканско палмово дърво
ФренскиАфриканска палмова цивета
ХоландскиПарделролер
АнглийскиАфрикански палмови рула
ТурскиАфриканска палмова цивета
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. За африканските цибети, достъпно тук: http://www.robinsonlibrary.com/science/zoology/mammals/carnivora/civet.htm
  9. Civet Scent Glands, Налично тук: http://thewebsiteofeverything.com/animals/mammals/Carnivora/Viverridae/Civettictis/Civettictis-civetta.html
  10. Африканско циветно поведение, Налично тук: http://www.wildlifesafari.info/african_civet.html
  11. Африканската цивета, достъпна тук: http://www.predatorconservation.com/civet.htm

Интересни Статии