Обща луна

Научна класификация на Common Loon

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Gaviiformes
Семейство
Gaviidae
Род
Гавия
Научно наименование
Гавия Винаги

Статус на запазване на обща луна:

Най-малкото притеснение

Местоположение на общата луна:

Европа
Северна Америка

Общи факти за Loon

Основна плячка
Риби, жаби, насекоми
Отличителна черта
Голям размер на тялото и зловещо, подобно на йодел обаждане
Размах на крилата
100 см - 136 см (39 инча - 53,5 инча)
Среда на живот
Сладководни езера в по-хладен климат
Хищници
Човек, Орли, Оспрей
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Риба
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
2
Лозунг
Известен още като Големият северен водолаз

Общи физически характеристики на луна

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Пера
Продължителност на живота
15 - 25 години
Тегло
3kg - 5kg (6.6lbs - 11lbs)
Дължина
63 см - 81 см (24,8 инча - 31,8 инча)

„Експерт по подводен лов“



Макар и неудобно на сушата, обикновеното лоунско животно е грациозен ловец във водата. Тази предимно студена вода водолюбиви птици се научава да се гмурка, преди да се научи да лети, и ще се връща в същото гнездо със същия партньор всяка година в продължение на почти десетилетие. Птицата е попаднала в редица легенди на местните северноамериканци, както и е лице на канадската монета за един долар. Въпреки че замърсяването елиминира обикновените лъвове в голяма част от Източна Северна Америка, тази птица процъфтява особено в Канада. Въпреки че името 'loon' идва от глупавата му разходка, вероятно е описано по-добре с другото му английско име: 'Great Northern Diver.'



Невероятни общи факти за луна!

  • Дълбоко гмуркане: Обикновеният лоун може да се гмурне до 200 фута под вода, за да лови риба!
  • Вече известна: монетата от един долар на Канада, наречена „луни“, се отличава с обикновения лоун!
  • Чести полети: Обикновеният лун може да лети на стотици километри при мигриране!
  • Силно и гордо: Loon звуците включват отличителен „йод“, когато претендира за територия!

Общо научно наименование на луна

Научното наименование на обикновения лоун, известно още като „Големият северен водолаз“, еgavia винаги.Гавияидва от латинския термин за морска птица ивинагиможе да е от норвежката дума за „пепел“ (за външния си вид) или от латинските думиПотапямилиобсебващ, което означава „потопен“ или „гмуркане“.

Често срещан външен вид и поведение

Лунът прилича на много други патици, с изключение на това, че сметката му е по-заострена, като птица пой. Перата му са предимно черни, с почти решетъчен модел на бели петна по крилата и гърлото и бял подбедрица.

Обикновените звуци на луна са добре известни на хората, които живеят в близост до местообитанията си. Те включват отличителен йод, плач и шум. Обичайното обаждане на лоун се използва за намиране на партньор или обявяване на място за гнездене.



Обикновен лун (Gavia Immer)

Краката на общия лоун

Краката на обикновения лоун са разположени по-назад по тялото му, отколкото другите водни птици. Това ги прави отлични плувци и водолази. Въпреки това изглежда неудобно, когато се разхожда по суша. Смята се, че тази глупава разходка е спечелила името „лоун“. Неговите уникални крака също го правят различен от другите патици. Докато повечето патици кацат на вода, като обезкосмяват краката си, обикновените глупаци трябва да обират корема.

Обикновено местообитание на луни

Обикновените луни предпочитат по-студените райони в близост до водата. Най-често се срещат в цяла Канада и са често срещани в Нова Англия. В допълнение към Канада, луните са общи за Аляска, Гренландия, Исландия и Шотландия. Те са склонни да живеят близо до по-малки водоеми през лятото, когато гнездят, и мигрират към по-големи езера и крайбрежни зони през зимата.

Диета с обикновен лоун

Обикновеният лун яде много риба. Той е експерт по гмуркане във вода за лов. Конкретната риба, която яде обикновен лун, зависи от това къде прекарва по-голямата част от времето си. За луновете в близост до крайбрежните райони вечерята означава камбала, херинга, скална риба и морска пъстърва. Междувременно обикновените лъвове близо до прясна вода ще ядат бас, костур, щука, слънчева риба и пъстърва.

За да ловува, обикновен лоун първо ще пъхне главата си под повърхността на водата. След като види плячката си, може да се гмурне толкова дълбоко, колкото 200 фута! По-малките риби могат да бъдат погълнати цели, докато по-големите риби се носят до място, където могат да се ядат.



Често срещани хищници и заплахи

Хората са най-голямата заплаха за лудовете, въпреки че заплахата не е сериозна. Замърсяването на водата е причинило изчезването на обикновените лъвове от Източна Северна Америка. Международният съюз за опазване на природата обаче изброява обикновения лун като „най-малкото притеснение“ което означава, че в момента няма риск от изчезване.

Обикновените лъвове също могат да рискуват яйцата им да бъдат взети от малки бозайници. Когато това се случи, може да промени местата за влагане.

Как замърсяването се отразява на обикновения лоун

Токсичната вода представлява заплаха за обикновения лоун, тъй като предпочита същия вид вода, в която е родена. Това означава, че обикновен лун, излюпен на замърсено езеро, според някои изследвания , търсете подобно замърсено езеро, когато то гнезди по-късно в живота. Той ще търси този тип езера, дори ако това езеро има по-малко риба или е по-лошо за излюпване на нови пилета.

Размножаване на обикновен лоун, бебета и продължителност на живота

Обикновените лъвове се размножават моногамно, което означава, че едни и същи мъжки и женски ще се размножават всяка година. Обикновените луни живеят около 10 години и ще се размножават веднъж годишно през по-голямата част от живота си. Всяка година обикновена женска луна ще произвежда две бебешки луни или пилета. Това е много по-малко от типичните водни птици. Една женска патица, например, ще снася до 13 яйца всяка година.

Обикновените глупаци обикновено ще изградят гнездо близо до ръба на водата, най-вече от пръчки, тръстика и трева. Те използват едно и също гнездо или място за гнездене всяка година. Мъжът може да премести гнездото, ако яйцата бъдат изгубени от хищниците.

Обикновените глупаци започват да се размножават на две години. Те ще намерят партньор в началото на лятото и двамата ще залагат място за гнездене, като го обикалят над главата и издават шумолене. Майката обикновено снася две яйца. Яйцата на обикновените глупаци ще седят почти месец преди излюпването, като и двамата родители се редуват да седят върху яйцата. След излюпването и майката, и бащата хранят пилетата, докато растат. Пилетата ще отнемат близо три месеца, за да се научат да летят, но по-малко от седмица да плуват и да се гмуркат. Мъжкият и женският ще мигрират отделно на зимни места, след като пилетата пораснат. След това двамата се връщат в едно и също място за размножаване в началото на всяко лято.

Популация от обикновен лоун

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) оценява в цял свят съществуват 640 000 обикновени луна. Повечето от тези лунове се намират в Северна Америка, особено в Канада. Очаква се около 2600 обикновени луна да живеят в Европа.

Докато населението изглежда се увеличава леко в Северна Америка, IUCN заяви, че намалява в Европа.

Вижте всички 59 животни, които започват с С

Интересни Статии