Додо

Научна класификация на Додо

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Columbiformes
Семейство
Columbidae
Род
Рафус
Научно наименование
Раф Кукулат

Статус на запазване на Додо:

Изчезнал

Местоположение на Dodo:

океан

Додо факти

Основна плячка
Тамбалако плодове
Отличителна черта
Закачен клюн и не може да лети
Среда на живот
Тропическа гора
Хищници
Хора, котки, кучета
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Тамбалако плодове
Тип
Птица
Лозунг
Роден на остров Мавриций!

Физически характеристики на Додо

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Пера
Продължителност на живота
10 - 30 години
Тегло
20 кг (44 фунта)
Височина
1 м (3 фута)

Додото е средно голяма нелетяща птица, която е открита на остров Мавриций през 1590-те години и е обявена за изчезнала по-малко от век по-късно, през 1681. Въпреки тялото на додото с размер на пуйка, се смята, че най-тясно свързани с по-малки птици като гълъби и гълъби.



Додото обитава тропическите гори на малкия остров Мавриций, който се намира в Индийския океан. Подобно на съседния остров Мадагаскар, Мавриций се отдели от африканския континент, когато земята за пръв път се раздели, причинявайки дивата природа да бъде изключително уникална и додото не е изключение.



Додото имаше голямо тяло, корави крила, малка, извита опашка, къси крака и голям клюн. Перата на додото бяха сиви, черно-бели на цвят и големият извит клюн на додото е една от най-отличителните черти.

Додото е голяма птица, която се е приспособила към живот без големи обитатели на земята, което е довело додото да се държи доста необичайно за птица. Въпреки че имаше крила, додото не можеше да лети, тъй като те бяха твърде малки и слаби, за да поддържат заобленото тяло на додото. Известно е също, че додото е било безстрашно от европейските нашественици, което в крайна сметка е довело до смъртта на вида.



Додото ядеше зрели плодове, които паднаха на земята, ядейки плодовете на дървото Тамбалакок (което често се нарича дървото додо). Това дългоживущо дърво сега е в опасност от изчезване, тъй като зависи от додото за собственото си възпроизвеждане; неговото семе може да покълне (поникне) само след като премине през храносмилателната система на додото (семето има много дебело покритие).

В родните си гори на остров Мавриций додото нямало естествени хищници, докато хората не се приземили в края на 16 век. Но не само хората ловуваха тази приятелска и послушна птица, додото заедно с гнездата им бяха ловувани от животните, които хората донесоха със себе си, включително кучета, котки и маймуни.

Поради липсата на естествени хищници, додото еволюира, за да направи своето гнездо на земята, където женското додо ще снесе едно яйце. Инкубационният период на додото яйцето се оценява на между 4 и 6 седмици, когато пилето додо ще се излюпи и ще бъде отгледано от майка си, преди да стане независимо, когато порасне.

Додото вероятно процъфтяваше в мъничкото, сигурно убежище на Мавриций, преди да бъде поето от европейските заселници, които ловуваха и ядяха додото, използвайки естествено безстрашната природа. Животните, донесени на острова, често обираха уязвимите гнезда на додото, което доведе до изчезването на целия вид за малко повече от 80 години човешки контакт.

Вижте всички 26 животни, които започват с D

How to say Додо in ...
ЧешкиМаурицийски дрон
ДатскиПиян
НемскиДодо
АнглийскиДодо
ИспанскиДодо
ФренскиRaphus cucullatus
ХърватскиДодо
ИталианскиДодо
ИвритDoo doo
ХоландскиДодо
УнгарскиДодо
ЯпонскиДодо
АнглийскиДодо
ПолскиДронтовате
ПортугалскиДодо
ШведскиДронт
ТурскиДодо
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Кристофър Перинс, Oxford University Press (2009) Енциклопедията на птиците

Интересни Статии