Кръв

Научна класификация на Dugong

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Сирения
Семейство
Dugongidae
Род
Кръв
Научно наименование
Кървава кръв

Природозащитен статус на Dugong:

Близо до заплаха

Местоположение на Dugong:

океан

Факти от Dugong

Основна плячка
Морска трева. Водорасли, Цветя
Отличителна черта
Голям размер на тялото и раздвоена опашка
Среда на живот
По-топли тропически води и гори от морски треви
Хищници
Човек, Акули, Крокодил
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Морска трева
Тип
Бозайник
Лозунг
В тясна връзка с Ламантина!

Физически характеристики на Dugong

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
Тип кожа
Кожа
Максимална скорост
13 mph
Продължителност на живота
50 - 70 години
Тегло
150 кг - 400 кг (330 lbs - 880 lbs)
Дължина
2,7 м - 3 м (8,9 фута - 9,8 фута)

Дюгонгът е един от малкото растителноядни морски бозайници, все още останали в света.



Този вид е позната гледка за всички жители или туристи, които посещават крайбрежните води на тропическите региони на света. Той се движи през водата с бавно, вяло темпо и дъвче тревата на дъното на океанското дъно, за да оцелее. Тревопасният му начин на живот и умереният нрав са му спечелили прозвището морска крава или морско прасе. Въпреки че все още не е застрашен, дюгонгът може да е уязвим за човешка дейност и крайбрежно развитие.



5 невероятни факти от Dugong

  • Смята се, че дюгони и тясно свързани ламантини понякога ги бъркаха с легендарните гръцки митологични фигури, сирените, от някои европейски моряци, пътуващи далеч от дома. Това е причината орденът им да получи името Сирения. Може да са ги сбъркали и с русалки.
  • Дюгонгът е важна част от някои морски култури в продължение на хиляди години. В Малайзия е открита 5000-годишна пещерна картина, която изобразява дюгонг.
  • Dugongs са се превърнали в важни туристически атракции. Техният пасивен и нежен характер позволява на плувците да ги наблюдават отблизо в дивата природа.
  • Поради специфичните си хранителни изисквания, дюгоните почти никога не се държат в плен от хората .
  • Dugongs могат да раждат само веднъж на всеки три до седем години.

Научно име Dugong

Научното наименование на дюгона е простоКървава кръв. Това име вероятно идва от местната висайска дума за вида, която по-късно е била взета от европейците. Висаян се говори в днешния Филипини. Дюгонгът е един от четиримата живи членове на отряда Sirenia - останалите са три вида ламантини - и единственият жив член на семейство Dugongidae. Вторият член на семейството, морската крава на Steller, е бил изгонен през 18-ти век поради прекомерен лов. Деветнадесет рода от семейството са известни от изкопаемите сведения.

Въпреки огромните физически различия, морската крава е най-тясно свързана със съвременните слонове. Двете групи вероятно се различават една от друга преди повече от 50 милиона години. Най-ранните сиренци вероятно са били четириноги бозайници-земноводни, които са могли лесно да се движат между сушата и водата. Те може да са с размерите на a хипопотам , хранещи се с растителни вещества, намиращи се в плитки води.

Външен вид и поведение на Dugong

Dugongs са големи, продълговати бозайници с обърната надолу муцуна и дебела кафява или сива кожа. Техническият термин за формата на тялото е веретенообразен. Това означава, че телата им са оформени като вретено, което е заострено в краищата. Dugongs могат да измерват между 8 и 10 фута дължина и до 1100 паунда тегло. Тяхното огромно тегло се дължи на дебелите слоеве мазнини, заобикалящи телата им, за да ги изолират удобно, когато водата стане студена. Те се задвижват през водата, като движат нагоре-надолу своите подобни на делфини опашни опашки, докато предните им лапата като гребло им помагат да управляват и маневрират. Липсват им както задни крайници, така и гръбна перка.

Въпреки водната си природа, дюгоните споделят същите черти като другите сухоземни бозайници в почти всички характеристики, включително структурата на скелета и наличието на млечни жлези директно под перките. Освен обичайните сексуални характеристики, има малка разлика между мъжките и женските дюгони. И двата пола имат дълги бивни, издадени от зъбите на резците. Ушите им, на които липсва външен капак, са разположени отстрани на главата.

Една от най-големите слабости на дюгона е лошото му зрение, но това се компенсира с острия му слух и обонятелни сетива. Основните средства за комуникация с други дюгони включват цвърчене, свирене и лай. Изглежда, че всеки звук има определена цел да предаде агресия или привързаност към други членове на вида. Те също имат четина по цялото тяло и около лицето, за да им помогнат да се хранят за храна на дъното на морското дъно.

Въпреки силните адаптации към техните морски местообитания, дюгонгите могат да останат под вода само около шест минути наведнъж, преди да се наложи да се върнат на повърхността, за да поемат дъх. Понякога те ще дишат, като пъхат главата си над водата, докато стоят на морското дъно с опашки. Клапаните в ноздрите им ще се затворят по време на гмуркания, за да се предотврати навлизането на вода.

Dugongs се считат за социални същества, които предпочитат компанията на другите, и въпреки това те нямат определена социална група. Те често пътуват сами или по двойки, но също така ще се събират в огромни стада по стотици наведнъж. Тъй като местообитанието не може дълго да поддържа големи групи, тези стада ще се образуват бързо и след това ще се разсеят. Те са номадски същества, които могат да изминат огромни разстояния около естественото си местообитание в търсене на храна и ресурси. Въпреки това, много други аспекти на поведението на дюгона остават загадка.



Dugong (Dugong dugon) с риба

Кърваво местообитание

Дугонгът обитава близките топли крайбрежни райони на Тихия и Индийския океан. Обхватът му е много голям, но и фрагментиран. Това включва източното крайбрежие на Африка, Мадагаскар, Персийския залив, бреговете на Индия и Шри Ланка и тихоокеанския регион около Югоизточна Азия и Австралия. Също така се смята, че някога са могли да са обитавали Средиземно море преди много хиляди години.

Дугонгите често се срещат в заливи, мангрови гори, устия и други плитки води около континентите и островите. Те предпочитат да пасат във водата около 30 фута дълбочина, но могат да се гмуркат на повече от 120 фута за кратки периоди от време в търсене на храна. Известно е, че някои популации често посещават рифове или по-дълбоки води за безопасност, въпреки липсата на храна в тези райони.

Кървава диета

Dugongs са адаптирали растителнояден начин на живот, който до голяма степен се върти около консумацията на морска трева. Те имат възможност или да се хранят повърхностно с листата, или да се опитат да изкопаят цялото растение до корена. По-рядко те ще консумират водорасли, когато не може да се намери морска трева. Някои популации ще прибегнат до консумация на безгръбначни като черупчести, морски пръски , червеи и медузи , особено тези, които се крият по морската трева.

Dugongs плуват по дъното на водата, за да търсят треви с настръхналите си муцуни. Мускулестите им устни им помагат да изсмукват големи количества храна наведнъж. Хранителното им поведение всъщност оставя след себе си големи бразди по морското дъно, които се виждат от повърхността. Dugongs са активни фуражи както през деня, така и през нощта. Те трябва да консумират големи количества храна всеки ден, за да оцелеят.

Dugong хищници и заплахи

Поради тяхната послушна природа и относителната липса на защитни сили, един единствен дюгон може да се превърне в примамлива мишена за редица гладни хищници. Истинската им защита е огромният им размер, който им позволява да отблъснат всички, с изключение на най-големите същества като акули, крокодили , и косатки че патрулират бреговете. Младите телета са най-уязвими от хищничество, тъй като са почти напълно беззащитни през първите няколко години от живота си. Много дюгонги също умират от болести и паразити в голям брой. Това е може би най-голямата заплаха за оцеляването им освен човешката дейност.

Хора традиционно са ловували дюгони в продължение на хиляди години поради стойността на тяхното масло, кожа и месо. Дугонгите често са процъфтявали въпреки това човешко хищничество. Но с възхода на индустриализирания лов през 18 век видът е поставен под нарастваща принуда. Понастоящем видът е по-добре защитен от безпристрастен лов от международните закони, но въпреки това е изправен пред няколко други заплахи.

Загубата на местообитания от крайбрежното развитие и замърсяването на водите е постоянен проблем. Петролни разливи, химически оттоци и радиация правят някои части на крайбрежния регион необитаеми. Dugongs също могат да се заплитат в мрежи или да попаднат в инцидент с морски плавателни съдове. Подводният шум може да наруши естественото поведение на дюгона или да причини стрес. И накрая, изменението на климата може да промени местообитанието на животното до степен на необратими щети.



Размножаване на Dugong, бебета и продължителност на живота

За разлика от много други видове, дюгоните нямат определен период на чифтосване. Вместо това те могат да се чифтосват целогодишно, когато се появи възможност. След като дюгоните се събират в даден район, мъжките участват в конкурентни и агресивни прояви на чифтосване, за да привлекат женските. Самото чифтосване понякога може да се превърне в насилие и да остави трайни белези по тялото на женската.

След чифтосването, женската ще отнеме цяла година, за да носи малките в срок. Поради по-дългите периоди на развитие, тя може да роди само веднъж на всеки три до седем години. Близнаците са относително редки. Младият дюгонг се ражда под водата и трябва бързо да си проправи път към повърхността, за да диша. Детето ще продължи да кърми с майка си през следващите 18 месеца или така, понякога се кара на гърба на майка си. Младото теле ще изгради тясна връзка с майка си, която поема единствената отговорност за отглеждането и грижите. Тя ще научи телето как да се храни с трева, да общува и да оцелява в дивата природа. Телето ще търси утеха и защита зад майката, когато хищник е в района.

И двата пола показват доста голяма изменчивост с възрастта на полова зрялост. Dugongs могат да станат сексуално активни на шестгодишна възраст, но това може да се забави и с много години, може би поради липсата на достатъчно хранителни запаси в района. След като постигнат полова зрялост, те ще напуснат майка си и ще започнат да търсят партньори. Dugongs имат забележителна продължителност на живота до 70 години в дивата природа. Възрастта може да се изчисли, като се преброят слоевете на растежа върху бивните на дюгона.

Кърваво население

The Международен съюз за опазване на природата (IUCN) Понастоящем Червеният списък изброява дюгона като уязвим до изчезване. Въпреки изобилието от правна защита, броят на населението изглежда намалява по целия свят. Поради специфичните си хранителни нужди и бавното време за размножаване, дюгоните могат да бъдат особено податливи на изчерпване на популацията.

За да поддържат или укрепват числеността на популацията, местните народи и правителства ще трябва да защитят крайбрежните местообитания, да намалят случаите на стачки на кораби и мрежи и да прилагат по-устойчиви ловни практики. Ловът на Dugong все още остава важна културна практика за някои култури в региона. Някои австралийски щати обаче са създали защитени паркове за дюгони, в които никой не може да ловува.

Вижте всички 26 животни, които започват с D

Интересни Статии