Южнокитайски тигър

Южна Китайска тигрова научна класификация

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Пантера
Научно наименование
Panthera Tigris Amoyensis

Статус на запазване на тигъра в Южен Китай:

Застрашен

Южнокитайски тигър Местоположение:

Азия

Факти за южнокитайския тигър

Основна плячка
Елен, говеда, дива свиня
Среда на живот
Плътна тропическа гора
Хищници
Човек
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Елен
Тип
Бозайник
Лозунг
В природата има по-малко от 20!

Физически характеристики на южнокитайския тигър

Цвят
  • Черен
  • Бял
  • Оранжево
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
60 mph
Продължителност на живота
18 - 25 години
Тегло
100kg - 195kg (221lbs - 430lbs)

„Южнокитайският тигър е мощен хищник, експертен ловец и стар културен символ на царствената сила.“



Този подвид е може би и най-застрашеният тигър в света. В стремителния спад от 20-ти век, сега той е ограничен до много малък обхват в Китай , а единствените известни живи екземпляри се намират в плен. Природозащитниците се надпреварват срещу часовника, за да спасят това животно от крайност изчезване .



4 невероятни факти за южнокитайския тигър

  • Южнокитайският тигър може да се е отцепил иеволюирал от по-стар род тигри, което означава, че е по-скоро подобен на древния тип тигър, отколкото на последните типове. Това се заключава от генетичния анализ и наблюденията върху тяхната физиология.
  • Ивиците на тигър са донякъде сравними с човешки пръстови отпечатъци. Поради уникалната си природа (няма двама тигри с абсолютно еднакви шарки),ивици могат да се използват за идентифициране на лица.
  • Тигрите имат изключително многосилна захапка. Те са в състояние да отворят черепа на животно с челюстта си.
  • Южните тигри от Гуангдонгбаскетболен отбор е кръстен на това животно.

Южнокитайско тигърско научно наименование

Южнокитайският тигър е подвид на обикновения тигър. Той се казва с научното наименованиеPanthera tigris amoyensis. Това име вероятно произлиза от местния амойски диалект, който се говори в южния град Ксиамен (в историята известен като Амой) и околните му райони.

Въпреки че е разделен от географията, той е много тясно свързан с бенгалски тигър , Сибирски тигър , Малайски тигър , Каспийски тигър и Индокитайски тигър . Смята се, че всички тези видове са способни да възпроизвеждат жизнеспособни потомци помежду си, тъй като всички те са част от един и същи вид.



Малко по-отдалечено южнокитайският тигър принадлежи към същия род ,Пантера, като леопарди , лъвове , и ягуари . Макар да са разделени от милиони години еволюция, е известно, че тигрите произвеждат хибриди с лъвове в плен. Семейството на тигъра,Felidae, включва всички известни котки по света.

Външен вид на южнокитайски тигър

Тигърът е картината на силата, благодарение на широките рамене, големите крайници, масивната сила на челюстта и захапката и острите нокти. Той има способността да изтегля трупове на животни точно толкова големи, ако не и по-големи от себе си. Въпреки огромния си размер, обаче, южнокитайският тигър е може би най-малкият тигров подвид в света. Мъжките тигри са с дължина от 6 до 6,5 фута и тегло 330 килограма. Женските са с дължина приблизително 5 фута и тегло 240 килограма. Също така е възможно да се разграничи този подвид от незначителната разлика във формата на черепа и зъбите.

Южнокитайски тигрови ивици

Най-поразителните аспекти на тигъра са неговите големи размери и запомнящо се оцветяване. Този цвят представлява смес от червеникаво-оранжево, почти жълто, около по-голямата част от тялото (обикновено по-ярко оцветено от други подвидове тигри) и бяло около краката, гърдите и частите на лицето. Подписващите черни ивици, които са дълги и тесни по тялото, позволяват на тигъра да поддържа камуфлаж, докато се движи в гъста зеленина. Всичко това е съчетано с жълти очи и розова муцуна.



Среден кадър от южнокитайския тигър, гледащ камерата

Поведение на южнокитайския тигър

Предпочитайки да избягва запалените социални събирания, тигърът прави почти всичко сам и се събира само за разплод и отглеждане на деца. Когато срещне друг тигър, той има набор от вокализации, които означават неговото емоционално състояние, включително страх, безпокойство, господство и подчинение. Тигърът също оставя след урината си следи от аромат, за да намери партньори или да маркира територия. Понякога ще контролира територията агресивно срещу външни натрапници.

Тигърът предпочита да ловува почти изключително от земята, но има забележителната способност да се катери по дървета и да плува през големи водни тела. Тази плувна способност е толкова плодовита, че може да го преследва плячка на километри по реките и езерата. Освен това се къпе във вода, за да се охлади от бляскавото лятно слънце.

Една от най-необичайните характеристики на тигъра е наличието на фалшиви очи на тила му. Тяхната цел не е напълно ясна, но фалшивите очи могат да възпират потенциалните хищници отзад или да помогнат на малките да следват майка си.

Поради неговата рядкост почти всичко, което знаем за този подвид на южнокитайския тигър, идва от проучвания и наблюдения в плен или от документи от миналото. Много малко представители на подвида са цитирани в дивата природа от 60-те и 70-те години на миналия век.

Южнокитайско местообитание на тигрите

Още през 19-ти век южнокитайският тигър обитава огромна територия в по-голямата част от централен Китай, включително чак на юг до Хонконг, но лов и среда на живот загубата са го намалили до част от предишния му размер. Последната известна група тигри посещава много тесен участък от територия в южния централен Китай. Това разпространение е силно изолирано от други тигрови подвидове, така че няма шанс те да се кръстосват.

Южнокитайският тигър може да процъфтява в няколко различни местообитания, въпреки че предпочита гори и гори. Един човек може да поддържа множество бърлоги в пещери, кухи дървета или гъста растителност, но някои тигри прекарват голяма част от живота си в постоянно движение без постоянен дом. Територията на тигъра и дължината, до която той ще пътува, за да намери храна, до голяма степен зависи от броя на плячката в района.

Южнокитайско тигрово население

Според Червения списък на IUCN южнокитайският тигър е бил критично застрашени от 1996 г. Сега е възможно изчезнали в дивата природа , тъй като последното потвърдено наблюдение на тигър е през 90-те години. Известно е, че някои съобщения за все още съществуващи диви тигри са измамни или непотвърдени. Въпреки това, дори ако няколко индивида съществуват в дивата природа, е малко вероятно те да организират завръщане сами, тъй като броят им е твърде малък.

Това не означава, че подвидът е напълно изчезнал. Към 2007 г. все още имаше около 70 индивида, държани в плен в зоопаркове или развъдни бази, повечето от които живеят в Китай. Всички тези екземпляри произхождат от пленници, а не от диво родени популации. Южнокитайският тигър представлява само малка част от 3500 тигъра, останали в света.

Южнокитайска тигрова диета

Предпочитаната диета на южнокитайския тигър се състои от големи копитни животни, включително антилопа , елен , и глиган . Само ако по-голямата плячка е изтощена или е трудна за намиране, тигърът ще започне да преследва по-малка плячка като птици , риба , жаби , и гризачи. Много рядко тигърът ще лови и убива хора, но след като придобие вкус, той може да продължи да лови хора до края на живота си. Хората могат да приготвят изкусителна храна за тигрите, твърде ранени или стари, за да хванат нормалната си плячка.

Докато се разхожда, тигърът се промъква внимателно през листата и удря плячката си с едно бързо движение, потъвайки със зъби и нокти в задната част на врата или черепа. Ако това се направи ефективно, тогава то ще убие животното почти моментално. След това мъртвият труп се влачи под капак и се храни в продължение на няколко дни. Тигърът изяжда по-голямата част, но не и целия труп. Той има огромни издатини на езика си, известни като папили, за да премахне плътта от костта.

Въпреки че е невероятно голям и мощен, тигърът също така изисква еднакво количество храна и територия, за да се поддържа. Един тигър се нуждае от някъде между 20 и 25 квадратни мили ловна територия и като цяло той може да изяде до 90 килограма храна за едно хранене. Тигърът пирува с колкото може повече храна, тъй като може да мине няколко дни или седмици, преди да намери следващото си хранене.

Южнокитайски тигрови хищници и заплахи

Южнокитайският тигър е върховен хищник. Той няма други естествени хищници в дивата природа, но въпреки това има няколко заплахи за оцеляването му. Тигрите могат да бъдат ранени и убити от по-голяма плячка, а също така е известно, че възрастните понякога убиват млади малки. Поради небрежни или дори враждебни действия на хората, броят на южнокитайските тигри намалява драстично през 20-ти век. Климатичните промени могат да затруднят подобряването на броя в бъдеще чрез промяна на естественото му местообитание.

Размножаване на тигъра в Южен Китай и жизнен цикъл

Южнокитайският тигър няма определен размножителен сезон. Това позволява свободното размножаване през цялата година, но предпочита да предпочита зимните и пролетните месеци. Жената обикновено сигнализира на мъжете чрез ароматизиращи маркировки или вокализации, когато е в топлина. Това понякога ще накара мъжете да се състезават помежду си за достъп до репродуктивно достъпни жени.

След като двойка се съчетава, мъжкият отново възобновява нормалната си активност, докато женската остава сама да носи малките за около 100 дни преди раждането. Нормалното котило се състои от едно до четири малки едновременно, рядко повече. Основното задължение на майката е да защитава малките, да ги храни и да ги научи да ловуват и оцеляват, докато навършат около 18 месеца, след което те са свободни да се разхождат сами и да започнат нов независим живот. Някои малки могат да останат с майките си по-дълго.

Отнема около три или четири години, докато женските достигнат пълна полова зрялост; малко по-дълъг за мъжете. Поради тези дълги времена на узряване женските раждат само на всеки три до четири години, което значително забавя растежа на популацията. Типичният тигър живее приблизително 10 години в дивата природа. Известно е обаче, че някои представители на вида живеят повече от 20 години, особено в плен.

Вижте всички 71 животни, които започват с S

Интересни Статии