Турция

Турция Научна класификация

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Галиформи
Семейство
Phasianidae
Род
Мелеагрис
Научно наименование
Мелеагрис

Природозащитен статус в Турция:

Най-малкото притеснение

Турция Местоположение:

Централна Америка
Северна Америка

Турция факти

Основна плячка
Насекоми, ядки, семена, плодове
Размах на крилата
150-180 см (59-71 инча)
Среда на живот
Горски, храстови и тревисти равнини
Хищници
Лисица, змия, миеща мечка
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Насекоми
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
8
Лозунг
В тясна връзка с фазаните и пилетата!

Турция Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Жълто
  • Нето
  • Син
  • Черен
  • Бял
  • Зелено
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
6 mph
Продължителност на живота
1-10 години
Тегло
3-11 кг (6,6-24 фунта)

Пуйката е голяма птица, която е тясно свързана с други дивечови птици като фазани, пилета и пъдпъдъци. Пуйката стана известна в западния свят като специално ястие при големи семейни поводи, включително Коледа и Деня на благодарността.



Въпреки големите си размери, пуйките са изненадващо умели летци и могат да бъдат забелязани да летят под горския навес, търсейки някъде да се кацнат. Въпреки че пуйките гнездят по дърветата, те най-често се срещат в открити гори, гори и пасища.



Има два различни вида пуйки, които са дивата пуйка и оцелената пуйка. Дивата пуйка се среща естествено в откритите гори на Северна Америка и е най-тежката от всички видове дивеч. Окелираната пуйка се намира в югоизточната част на Мексико и въпреки че е със същия размер като дивата пуйка, оцелената пуйка е приблизително половината от теглото на дивата пуйка.

Дивата пуйка е голяма, кръгла на вид птица, която има дълги, тънки крака с три пръста на всеки крак, за да помогне за баланса и за надраскване в мръсотията. Мъжката дива пуйка има червена глава и гърло без пера, върху които има малки израстъци, известни като карункули.



Оцелираната пуйка е по-елегантна на вид птица и макар да е тясно свързана с дивата пуйка, оцелената пуйка много прилича на външен вид на женски паун. Оцелираната пуйка има тясно тяло и дълги крака, а мъжките имат вратове и глави без пера, които могат да бъдат червени или сини на цвят и често са по-фини от тези на мъжките диви пуйки.

Пуйката е всеядно животно, което означава, че яде както растения, така и растителни вещества и други животни. Пуйката яде предимно ядки, семена, плодове, плодове и насекоми, които често намира, докато се почесва по горското дъно. Пуйката яде и малки влечуги, земноводни и дори гризачи, ако получи шанс.

Въпреки големите си размери, и двата вида пуйки имат редица хищници в естествената си среда. Лисиците, змиите, миещите мечки, дивите котки и хората са най-често срещаните хищници на пуйката.



По време на сезона на чифтосване мъжките пуйки издават шумолене, за да се опитат да привлекат женска пуйка, за да се чифтосват. Женската пуйка намира някъде безопасно да свие гнездото си и снася между 6 и 12 яйца, които се излюпват след инкубационен период от около месец.

Днес пуйката е едно от най-популярните меса за ядене по празнични поводи и се отглежда в голям брой в целия западен свят. Смята се, че всяка година в САЩ се отглеждат над 250 милиона пуйки!

Вижте всички 22 животни, които започват с Т

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Кристофър Перинс, Oxford University Press (2009) Енциклопедията на птиците

Интересни Статии