Кран

Научна класификация на крановете

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Gruiformes
Семейство
Груиди
Научно наименование
Груиди

Статус на консервация на кранове:

Близо до заплаха

Местоположение на крана:

Африка
Азия
Евразия
Европа
Северна Америка
Океания

Факти за крана

Основна плячка
Насекоми. Риба, зърно
Отличителна черта
Голям размер на тялото и дълъг клюн
Размах на крилата
1.8m - 2.4m (71in - 95in)
Среда на живот
Умерени влажни зони
Хищници
Лисица, Орел, Диви котки
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Насекоми
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
4
Лозунг
Много от тях са критично застрашени видове!

Физически характеристики на крана

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Нето
  • Син
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
15 - 30 години
Тегло
3,7 кг - 10 кг (8,2 lbs - 22 lbs)
Дължина
1m - 1.4m (40in - 55in)

„Жеравите танцуват, за да привлекат партньор!“



Крановете са колекция от високи видове птици с дълги крака. В света има 15 различни вида тези птици, които обикновено имат кафяво, бяло или сиво оцветяване. Различни видове от тези птици живеят на всеки континент, с изключение на Южна Америка и Антарктида, обикновено се размножават на север и летят на юг към по-топъл климат през зимата. Най-голямата птица в Америка е магарешки кран, висок пет фута и разперил крила до седем фута. Те са известни с това, че са изключително социални птици, които изпълняват сложни танци, за да привлекат партньори през целия живот.



5 факти за крана

  • Днес в света има 15 вида кранове
  • Птиците летят с разперени вратове и крака
  • Тези птици са всеядни
  • Тези силно социални птици живеят на ята
  • Полетът им ги отвежда на 26 000 фута от земята

Научно наименование на крана

Петнадесет различни вида от тези птици живеят на пет континента. Всички тези великолепни птици принадлежат към класа Aves, ред Gruiformes, суперсемейство Gruoidea и семейство Gruidae. Името кран е от германски произход, думите Kran на немски и kraan на холандски. В същото време в историята, през 16 век, светът се развива чрез средния английски като кран. Думата означава да плачеш дрезгаво. Сега думата се използва и за описване на някой, който изпъва врата или крайниците си като птицата, както в „Той изпъна врата си“.

Подвидовете на тези мечове и техните местообитания през топлия сезон включват:

  • Евразийски (общ) кран в Северна Евразия, Турция и Кавказ
  • Sandhill Crane в Северна Америка, Куба и източен Сибир
  • Кран Демоизел от северозападна Африка, Украйна и южна Русия, централна и източна Азия
  • Синият кран на Южна Африка и Намибия
  • Плетен кран от Етиопия, Южна Африка и Южна Африка
  • Сибирски кран от Западен Сибир и североизточен Сибир
  • Кран с качулка от североизточен Китай и югоизточна Русия
  • Магарешки кран от Канада, Уисконсин и Флорида
  • Черен коронован кран от Западна и Източна Африка
  • Сив коронован кран от южна и източна Африка
  • Сарус Крейн от Пакистан, Северна Индия, Непал, Индокитай, Мианмар, Северна Австралия
  • Бролга, австралийски кран на Австралия и северна Нова Гвинея
  • White Naped Crane на Монголия, североизточен Китай, далечен изток на Русия
  • Червено коронован японски кран от североизточен Китай, югоизточна Русия и Япония
  • Черен врат на Северна Индия, Западен Китай и Централен Китай

Външен вид и поведение на крана

Тези птици са най-високите летящи птици в света с размери от само 35 инча дължина до 69 инча дължина. Demoiselle - е най-малката, а Sarus Crane е най-дългата. Но най-тежкият е Червеният корониран японски кран, който тежи до 26 килограма, преди да лети на юг за зимата или на север за лятото. Всички птици имат дълги крака, дълги вратове, големи крила и обтекани тела. Те се различават по размах на крилата, като крилата им имат заоблен вид. Мъжете и жените изглеждат еднакво, но мъжете са малко по-големи.

Перата и белезите се различават в зависимост от местообитанието им. Откритите влажни птици обикновено имат по-бяло оцветяване, отколкото видове от гори или малки влажни зони. Птиците, живеещи в гората или малки влажни местообитания, имат по-сиво. Белите птици обикновено също стават по-големи. По-малките горски птици с по-тъмното си оцветяване могат да се впишат по-добре в средата си, докато гнездят. От тези горски обитатели, Sandhill - и обикновените кранове нанасят кал върху перата си, за да се скрият по-добре от хищниците.

Всички тези видове птици, с изключение на крановете Blue и Demoiselle, имат гола кожа на лицата си. Те използват тази кожа за комуникация с други птици, като разширяват и отпускат мускулите си. Тази дейност променя и цвета на лицето им. Сините, плетените и Demoiselle кранове могат да движат перата на главата си, за да сигнализират и за своето стадо.

Тези птици имат специални функции на гърлото, които също им помагат да общуват. Някои имат по-къса дихателна тръба, която само притиска внимателно кост в гърдите им. Други имат по-дълга дихателна тръба, която притиска дълбоко в костта в гърдите им. Още други видове кранове имат слети кости на трахеята и гърдите, които придават повече сила на техните обаждания. В тази последна група разговорите могат да пътуват до няколко мили.

Призивите на тези птици включват голям речник. Те започват да учат тези специални призиви, които работят като човешки език от момента, в който се излюпят. Първите им обаждания молят за храна от родителите и сигнализират, че са доволни или се нуждаят от вниманието на родителите. Те скоро се научават на алармени повиквания и повиквания сигнализират, че са на път да стартират в полет. Те се разпознават по призивите си и дори формират дуети.

По време на размножителния период тези птици стават много териториални и остават на собствена територия на пълен работен ден. По време на неразмножителния сезон много видове от тези птици образуват големи стада, общуват, взаимодействат помежду си и се хранят заедно. Птиците, които ядат предимно растения, се хранят на стада, но тези, които ядат месо, се хранят в семейни групи и се присъединяват към стадото за почивка или пътуване. За тези птици е важно да се придържат заедно в групи, за да ги пазят в безопасност, когато си почиват, да защитават малките си и да общуват.



Кранове в зоопарка Ueno, Taito-ku, Токио, Япония
Кранове в зоопарка Ueno, Taito-ku, Токио, Япония

Местообитание на кран

Тези птици живеят на всички континенти с изключение на Южна Америка и Антарктида. Африка и Източна Азия имат най-голямо разнообразие за тези птици, живеещи в един регион. Африка има осем вида, докато Източна Азия има шест по време на пиковия си сезон. С 15 различни вида сред по-голямото семейство кранове, всеки тип има свое предпочитано местообитание.

Повечето от тях се нуждаят от влажни зони за оцеляването си, както и от широки, открити площи. По-голямата част също гнездят в плитчините на влажните зони, докато някои гнездят там, но преместват пилетата си в тревисти земи за дневно хранене. Само двата вида африкански короновани кранове не нощуват във влажни зони. Вместо това те нощуват на дървета.

Не всички от тези птици мигрират с променящите се сезони. Някои са заседнали, което означава, че остават в един регион през цялата година. От онези, които летят за по-топло време през зимата, мнозина изминават хиляди мили до местообитанията си за размножаване.

Кран диета

Тези птици са всеядни. Те могат да ядат както животни, така и растения. Предпочитаните храни на сушата включват семена, ядки, жълъди, листа, плодове и плодове. Те също ядат насекоми, птици, малки влечуги, дребни бозайници, охлюви и червеи. Докато живеят във влажни зони, те се хранят с корени, грудки, коренища, охлюви, жаби и малки риби. Диетата им е силно приспособима според тяхното местоположение, време на годината и наличност на храна. Обаче птиците с по-къси човки предпочитат сухи горски храни, а тези с по-дълги сметки предпочитат влажни храни.

Птиците, които се хранят във влажни зони, копаят клубени и коренища. Това изисква от тях да останат на едно място за дълъг период от време, докато копаят и разширяват дупка, търсейки тези храни. Те също така спускат главите си и се движат много бавно напред, като сметките им търсят насекоми и малки животни.

За да намалят конкуренцията, два вида, живеещи близо един до друг, приемат свои собствени местообитания. Това предотвратява прекомерното хранене с наличните храни и гарантира на всички достъп до хранене. Например в Китай сибирските кранове се хранят в плитки води и тиня, докато съседните им кранове с бял наклон се хранят по краищата на влажните зони. В същото време крановете с качулки в същия този район се хранят с ливади и селскостопански полета, споделяйки нивите с обикновени евразийски кранове.

Кранови хищници и заплахи

Тъй като възрастните птици са толкова големи, малко хищници ги предизвикват в естествените им местообитания. Но някои хищници съществуват и включват други големи грабливи птици, като сови и орли . Те също включват лисици и диви котки. Пилетата са силно уязвими към тези наземни хищници.

Хората превземат местообитанията им и заплашват тези птици чрез урбанизация. Това засяга броя на популациите, като отблъсква крановете от местата за тяхното размножаване, нощуване, гнездене и хранене.



Възпроизвеждане на кранове, бебета и продължителност на живота

Тези птици са моногамни. Това означава, че имат партньор за цял живот. Те обикновено намират този партньор през втората или третата си година от живота. Но те не се размножават успешно от няколко години. За да привлекат партньор, младите птици изпълняват брачен танц. Махат с криле, кланят се, скачат и хвърлят малки пръчки или растения.

По време на първите си опити за размножаване те често се провалят. Понякога този период на провал води до „развод“ на птиците за намиране на нови партньори. Докато се размножават успешно, мъжки и женски ще останат заедно в сдвояването си през целия живот.

Учени са изследвали крановете Sandhill във Флорида. От тези 22 двойки седем двойки останаха заедно в продължение на 11 години. От 15-те, които не останаха заедно, малко над половината от връзките приключиха заради смъртта на една от птиците. Около 18 процента от птиците се развеждат и учените не могат да проследят 29 процента от двойките.

Тези птици се размножават според индивидуалния размножителен сезон на техния вид. Сезонът зависи от местния климат и условията. Мигриращите птици се размножават веднага след пристигането си в летните си местообитания от края на пролетта до началото на лятото. Те обикновено предпочитат да се размножават по време на влажни или мусонни сезони.

Яйцата се излюпват около месец след снасянето. Когато пилетата се излюпят, родителите им ги хранят, докато бебетата не могат да отлетят от гнездото. Това обикновено е след два месеца. Младите птици могат да се размножават на възраст от три до пет години.

Дивите птици обикновено живеят от 20 до 30 години. В плен сибирски кран е живял 83 години.

Население на кранове

Тъй като има толкова много видове тези птици, популацията варира значително. Природозащитен статус зависи и от отделните видове.

По-долу е даден природозащитен статус на всеки от 15-те вида кранове в света днес, според Международния съюз за опазване на природата:

  • Евразийският (общ) кран има население от 590 000 до 660 000 птици и е вписан като незастрашен.
  • Sandhill Crane има население от 670 000 до 830 000 птици и е посочен като незастрашен.
  • Demoiselle Crane има население от 200 000 до 240 000 птици и е посочен като незастрашен.
  • Blue Crane има население от 25 000 до 30 000 птици и е посочен като застрашени .
  • Wattled Crane има население от 6500 до 8100 птици и е посочен като застрашени .
  • Сибирският кран има население от 3 500 до 3 800 птици и е посочен като критично застрашени .
  • Качулатият кран има население от 11 550 до 11650 птици и е посочен като застрашени.
  • Магарешкият кран има население от 300 до 310 птици и е посочен като застрашен .
  • Black Crowned Crane има население от 33 000 до 70 000 птици и е посочен като застрашени.
  • Сивият коронован кран има население от 32 000 до 49 000 птици и е посочен като застрашен .
  • Сарус Крейн има население от 24 300 до 26 800 птици и е посочен като застрашени .
  • Brolga, австралийски кран има население от 35 000 до 100 000 птици и е посочен като незастрашен.
  • White Naped Crane има население от 5500 до 6500 птици и е посочен като застрашени .
  • Червеният корониран японски кран има население от 2510 до 2600 птици и е посочен като застрашен .
  • Черношийният кран има население от 10 000 до 11 000 птици и е посочен като застрашени .
Вижте всички 59 животни, които започват с C

Интересни Статии