Магаре

Магарешка научна класификация

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Перисодактила
Семейство
Еднокопитни
Род
Equus
Научно наименование
магаре

Статус на опазване на магарето:

Близо до заплаха

Магаре

Африка
Азия
Централна Америка
Евразия
Европа
Северна Америка
Океания
Южна Америка

Магарешки факти

Основна плячка
Трева, плевели, зеленчуци
Отличителна черта
Звучи натоварено тяло и хе-хау
Среда на живот
Сухи гори и пустини
Хищници
Лисица, Вълк, Лъв
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Първо опитомена преди 5000 години!

Физически характеристики на магарето

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
15 mph
Продължителност на живота
15 - 30 години
Тегло
200 кг - 258 кг (441lbs - 570lbs)
Височина
90 см - 130 см (35 инча - 51 инча)

Въпреки че се смята, че магаретата са упорити, те всъщност са силно интелигентни същества, които могат да създадат тесни връзки с хората.



Магаретата са членове на семейство коне, въпреки че магаретата и конете представляват два много различни вида. След опитомяването в Египет и Северна Африка, където са били използвани за месо и мляко, те са се превърнали в работни зверове, използвани за носене на хора или пакети. Те са по-бавни от конете, но са по-сигурни. Историците вярват, че опитомяването на магарета е увеличило мобилността на пасторските култури в древния свят. Снабдени със социален и успокояващ характер, магаретата се разбират добре с други опитомени бозайници и също могат да бъдат отлични спътници за хора с физически или психически увреждания.



5 факти за магарето

  • Магаретата често се наричат ​​бурос. На испански думата burrito означава „малко магаре“, което също се отнася до мексиканската храна, която прилича на пакетите, които носят магаретата.
  • Магаретата пасат през целия ден и харесват диета с ниско съдържание на протеини и високо съдържание на фибри.
  • Женските магарета се наричат ​​джени, мъжките - валета, а кастрираните мъже - мерини.
  • Магаретата обикновено се наричат ​​магарета до около 1785 г., когато думата бавно започва да излиза от употреба поради нейния омързателен контекст.
  • Стреснатите магарета ще замръзнат или ще се отдалечат на няколко крачки, когато се страхуват да преценят положението си, вместо да избягат, характеристика, която им дава незаслужената репутация на инат.

Магарешко научно име

Класификацията на тези животни е в семействотоЕднокопитнии родаEquus -означаващ кон на латински. Има два основни вида диви магарета: азиатски магарета, чийто ареал се простира от Червено море до Северна Индия и Тибет, което води до няколко подвида, и африкански клон на вида. Сред азиатските подвидове в класификацията саEquus hemionus hemippus(Syrian Wild ass) и Еquushemionus khur(Индийско диво дупе).

Всички съвременни опитомени магарета имат научното наименованиеМагаре магареи са произлезли от африкански диви магарета, разположени предимно в Северна Африка между Средиземно море и пустинята Сахара.

Външен вид и поведение на магарето

Тези животни се предлагат в много различни размери и цветове. Дивите видове растат до около 49 инча от копито до рамото и тежат около 551 фунта. Одомашнените магарета са с различни размери, в зависимост от начина на отглеждане. Те обикновено са от 36 до 48 инча от копито до рамото, тежащи от 400 до 500 фунта. Сицилианското магаре е най-малкото, достига само 24 инча, докато дупето на Майорка е около 62 инча. The Mammoth Stock, най-голямата домашна порода, е 56 инча от копито до рамото и тежи около 950 lbs.

Цветовите гами за тези животни варират от бяло и сиво до черно. Сивият е най-често срещаният цвят, последван от кафяв, черен и розов (бял със смес от други пигментирани косми). Повечето обикновено имат тъмна ивица козина по гърба от грива до опашка и през раменете. Те имат къси, изправени гриви с опашка, която е по-подобна на тази на кравата, отколкото на коня. Те имат много дълги уши, които са тъмни на върха и основата. Големите им уши също помагат за охлаждане на магарета, като ги използват по ветрило.

Тези животни се радват на компанията на други магарета и често се свързват с други индивиди. Когато видът им не присъства, те често се свързват с тях коне , мулета и други дребни запаси. Веднъж човек е спечелил самочувствието им, те често са желаещи и приятелски партньори. Поради способността им да образуват силни връзки, разделянето на свързана двойка магарета може да причини стрес, водещ до хиперлипидемия, състояние на кръвта, което може да доведе до инфаркт или инсулт.

Въпреки че имат репутация на инат, тази черта е характеристика на самосъхранение, поради което е трудно да принудите магарето да направи нещо, което то възприема като опасно. Езикът на тялото им също е по-малко изразителен от този на конете, така че те могат да бъдат трудни за четене. Лекото разширяване на очите им може да бъде погрешно разчетено като любопитство, когато означава стрес или страх. Липсата на движение при гледане на обект, от който се страхуват, е част от намалената им реакция на полет. Често ще се защитават, като хапят, нанасят удари с предните копита или ритат със задните крака.

Известно е, че тези животни са интелигентни, както и предпазливи, приятелски настроени, игриви и нетърпеливи да учат, което обикновено започва от момента на раждането им и продължава през целия им живот.

Одомашнените магарета са по-териториални от конете, поради което понякога се използват за охрана на стада овце и кози срещу хищници, като често тъпчат с всичко, което според тях е заплаха. В много части на света, където конете не могат лесно да оцелеят или където има крайна бедност, те са основните тежести и източници на транспорт. Те почиват през най-горещата част от деня и са по-активни сутрин и вечер, когато пътуват със стадото и се хранят.



Африканско магаре, Equus asinus, снимка, заснета в Танзания
Африканско магаре, Equus asinus, снимка, заснета в Танзания

Магарешко местообитание

Одомашнените магарета се срещат по целия свят в много различни култури, но ако им се даде предпочитание, те са най-подходящи за топли и сухи райони - особено маргинални пустинни райони. Тази адаптация им е осигурила издръжлива имунна и храносмилателна системи. Дивите магарета обикновено са самотни и не образуват хареми, като всеки възрастен създава домашен ареал. Един жак може да доминира в размножаването на широка територия.

Ако опитоменото магаре стане диво и може да избере своя дом, то ще търси топло място за живеене. Дивите магарета живеят в пустините и саваните в Северна Африка, Арабския полуостров и Близкия изток. Тези животни живеят също в Турция, Китай и в северните райони на Пакистан, Индия, Непал и Бутан. Силните им обаждания, известни също като брей, и се чуват на повече от три километра и могат да служат като начин магаретата да поддържат връзка помежду си в дивата природа.

Магарешка диета

Тези животни са тревопасни, което означава, че не ядат месо. Те се наслаждават на разнообразни храни, включително сено, овес, зърнени храни и треви, но също така ще ядат храсти и пустинни растения в определени райони. Големите им устни им позволяват да хващат растения и да ги придърпват в устата си, където го разкъсват с големи предни зъби и го смилат, преди да погълнат. Тези ненаситни ядящи могат да консумират до 6000 кг храна всяка година. Техните огромни апетити могат да се превърнат в проблем, ако станат диви и поемат хранителните запаси от местните същества.

Магарешки хищници и заплахи

Някои изчисляват, че популацията на магарета в света може да намалее наполовина през следващите пет години, за да отговори на нарастващото търсене на магарешки кожи, използвани в традиционната китайска медицина. През 2006 г. светът имаше магарешка популация от около 41 милиона. Изглежда, че броят в световен мащаб продължава да намалява дори сред опитомените магарета, тъй като някои бракониери извършват набези в домашни стада в някои райони, за да задоволят нуждата от магарета за създаване на традиционната медицина, базирана на желатин, наречена ejiao.

В дивата природа магарешките хищници включват лисици , вълци , и лъвове .



Размножаване на магаре, бебета и продължителност на живота

Женско магаре, наречено джени, е бременна около 12 месеца; бременността обаче варира при различните видове от 11 месеца до 14 месеца. Джени обикновено ражда едно жеребче, като близнаците са рядкост. Въпреки че джините се нагряват с около 10 дни от раждането, репродуктивният им тракт към този момент не е нормален и те обикновено не се размножават отново, докато не премине един или два цикъла. Някои породи не влизат в еструс (известен също като топлина), когато имат жребче до себе си. Средният процент на възпроизводство на опитомени магарета е три жребчета за четири години.

Жребчетата тежат между 19 и 30 паунда (приблизително колкото едно малко куче) и могат да стоят и кърмят 30 минути след раждането. Джени са много предпазливи към своите жребчета, които са отбити след около пет месеца. Магарето може да се чифтосва, когато достигне двегодишна възраст.

Магаретата са придирчиви относно това кой е в стадото им, но все пак не им пука с кого се чифтосват и често се размножават с други членове на семейство Екус. Потомството между магарето и кобилата се нарича муле, което също се оценява като работещи и яздещи животни. По-рядко се среща потомството между жребец и джени, известно като шин. И двата вида кръстоски обикновено са стерилни. Магаретата също могат да се размножават със зебри с потомството, което най-често се нарича зонки.

Средната продължителност на живота на магарето е 25-30 години, но те могат да живеят много по-дълго. Най-старото магаре в историята е опитомено магаре в САЩ, което е доживяло до 54 години.

Магарешко население

Повече от 50 милиона магарета обитават света, като повечето от тях са опитомени, живеещи предимно в слабо развити страни, където работят или превозват товари. Въпреки големия брой, малко животни във всяка порода са чистокръвни.

Няколко вида диви магарета са на ръба на изчезването. The Международен съюз за опазване на природата (IUCN) , показва, че африканското диво дупе е критично застрашени , като остават само 23 до 200 възрастни. Азиатските диви магарета (известни също като азиатски диви магарета) се класифицират като близо до заплаха , с население от около 28 000. Повечето заплахи идват от хората, пряко или чрез непряка загуба на местообитания.

Вижте всички 26 животни, които започват с D

Интересни Статии