Ibis

Научна класификация на Ibis

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Ciconiiformes
Семейство
Threskiornithidae
Научно наименование
Threskiornithidae

Природозащитен статус на Ibis:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Ibis:

Африка
Азия
Централна Америка
Евразия
Океания
Южна Америка

Факти за Ibis

Основна плячка
Риби, раци, насекоми
Отличителна черта
Заоблено тяло и дълга врата и клюна
Размах на крилата
80 см - 120 см (32 инча - 47 инча)
Среда на живот
Блата, влажни зони и блата
Хищници
Сокол, Ястреби, Чапли
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Риба
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
2
Лозунг
Среща се в блата, блата и влажни зони!

Физически характеристики на Ibis

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Пера
Продължителност на живота
8 - 15 години
Тегло
0.3kg - 2kg (0.6lbs - 4lbs)
Височина
50 см - 65 см (19,7 инча - 25 инча)

Свещеният ибис е бил почитан от древните египтяни, но в момента нито един вид птица не обитава съвременен Египет.



С видовете, открити на всички континенти, минус Антарктида, животното ибис, вид птица, е една от най-известните птици в света. Понастоящем съществуват близо 30 различни вида и те се различават значително по отношение на размера, оцветяването и други променливи. Сега няколко вида ибис са изчезнали, а няколко вида са класифицирани като застрашен .



Невероятни факти за Ibis!

  • Оцветяването на ибис се основава предимно на неговото поведение при хранене и местообитание. Подобно на фламинго, аленият ибис получава своя ярко розов оттенък от диетата си с тежки скариди.
  • Ibises може да идентифицира храната, която намира, докато сондира с човката си, без да я вижда първо, благодарение на чувствителни пипала в сметката си.
  • Повечето видове ибис имат голи зони, включително главата, лицето и гърдите. По време на размножителния период тези области стават яркочервени.
  • Мъжки и женски ибиси се редуват да инкубират яйца, а също така се редуват да хранят бебета.
  • Ибисите са свързани със щъркели и принадлежат към същия ред,Ciconiiformes, като лъжички.

Научно наименование на Ibis

Животното ibis принадлежи към класаПтици, поръчкатаPelecaniformes,и семействотоThreskiornithidae. По-нататък те са класифицирани в 12 различни рода и в тях са открити 28 съществуващи вида птици. Терминът „ибис“ е традиционната дума, която се използва за тази група птици както на латински, така и на древногръцки. Думата „ибис“ също е свързана с египетския термин „hab“, което означава „свещена птица“.

Външен вид и поведение на Ibis

Ибисите варират според външния вид при различните видове. Въпреки това, тези мочурливи птици са склонни да имат средно между 22 и 30 инча дължина. Най-големият вид, гигантският ибис, е със средна дължина повече от три фута и тежи средно 10 килограма. Женските ибиси са по-малки от мъжките, обикновено тежат около 10 унции по-малко и притежават по-малки банкноти и по-къси крила.

Въпреки различията във външния вид при видовете, всички животни ибис имат тела с форма на футбол и дълги крака и пръсти. Техните дълги, извити надолу банкноти се използват за сондиране на кал и вода за храна. Интересното е, че сметките на бебешките ибиси са направо при раждането и започват да се извиват надолу около 14 дни след раждането.

Ибисите се различават по цвят от вид на вид, а оцветяването им също се определя от техните хранителни навици и местообитание. Например, яркорозовото оцветяване на аления ибис идва от факта, че той консумира големи количества скариди . Повечето ибиси имат плешиви глави или лица, а подлежащата кожа става яркочервена по време на размножителния период.

Сметките на тези блуждаещи птици са специално създадени, за да им помогнат да изследват почвата за храна. Ноздрите им са разположени в основата на банкнотата вместо върха, което им позволява да продължат да дишат, докато сондират. Те също така използват чувствителни пипала в сметките си, за да идентифицират храната, която намират, елиминирайки необходимостта да изпуснете храната и да я разгледате първо.

Повечето видове ибис обикновено са безшумни. По време на размножителния период обаче те могат да хриптят, да скърцат или да дишат силно, за да опознаят присъствието си. Женските ибиси също понякога използват специален звук, за да призоват малките си.

Социалните птици, ибисите обикновено живеят заедно в големи стада. Предимно активни през деня, стадата ибиси прекарват светлата част на деня, като се хранят, почиват и пречистват. Всички съществуващи видове птици са способни да летят и те летят заедно на стада от места за нощуване до места за хранене и обратно. Те понякога летят в прави линии, а понякога във V-образни формации. Невероятно, но ибисите по време на полет бият крилата си в унисон и дори преминават между махане и плъзгане едновременно. Докато са в полет, ибисите държат шиите и краката си удължени, редувайки се между пляскане и плаване.

Ибисите изграждат компактни гнезда, обикновено от пръчки, в ниски участъци от храсти и дървета. Някои видове дори ги изграждат върху стръмни скали. Те гнездят заедно на големи групи, които могат да се състоят от стотици до хиляди размножителни двойки.

По време на размножителния сезон, който варира в зависимост от вида и местообитанието, отделни стада ибиси се сближават, за да образуват масивни колонии. Някои видове ибис се чифтосват със същия партньор от година на година, докато други се чифтосват с нови партньори всяка година. И двамата родители подготвят гнездото за яйца. Женските обикновено снасят от три до пет яйца на сезон, а инкубационният период е средно между три до четири седмици. През това време и двамата родители се редуват да инкубират яйцата.

След излюпването пилетата обикновено имат кафяв, сив или черен пух. И двамата родители се редуват да хранят пилетата, като оставят всяка мацка да достигне главата си в устата на родителя и да извади отслабената храна. Пилетата на Ibis прилитат средно от 28 до 56 дни средно и стават напълно независими от една до четири седмици след това. Някои видове ибис обаче остават при родителите си много по-дълго, за да научат по-фините точки на неща като миграционни модели и стратегии за хранене.



черноглав ибис (Threskiornis melanocephalus) черно-бял ибис в блато

Местообитание на Ibis

Тези птици се срещат във всички топли (обикновено тропически до субтропични) региони на света, с изключение на островите в южната част на Тихия океан. Най-често се срещат във влажни зони, но се срещат и в земеделски земи, открити ливади, пасища и залесени площи. Въпреки че повечето местообитания на ибис се намират на морското равнище, някои ибиси се намират в планински райони.

В Северна Америка често се срещат три вида ибис: лъскавият ибис,Лъскав бял фалцинелPlegadis chihiEudocimus. Някои като хадада ибис се срещат в Африка. Други, като отшелника ибис,Geronticus eremita, се срещат в Северна Африка и Близкия изток. Един вид, наречен сламено шиен ибис,Threskiornis spinicollis, се среща само в Австралия. Свещеният ибис,Threskiornis aethiopica, бил почитан в Древен Египет. Днес видът вече не се среща в Египет, но се намира предимно в Южна Арабия и в Субсахарска Африка.

Ibis Diet

Тези птици са опортюнистични хранилки, което означава, че те ще ядат почти всичко, на което попаднат, стига да е годно за консумация. В по-голямата си част обаче те са склонни да бъдат по-месоядни и издържат предимно от насекомо ларви, червеи, скариди , бръмбари , скакалци , малък риба , и меки ракообразни. Понякога тези птици също могат да консумират водорасли и водни растения, но тези организми рядко съставляват голяма част от диетата си.

Ibis хищници и заплахи

Повечето видове ибис са широко разпространени и много в много части на света. Някои обаче се считат за такива застрашен . Отшелникът ибис на Северна Африка и Близкия изток например е класифициран като застрашен по Международен съюз за опазване на природата (IUCN) . Веднъж срещан в Централна и Южна Европа, Алжир и Турция, този вид се среща само в Турция и Мароко. Друг застрашен вид ибис, наречен японски или хохлат ибис,Nipponia nippon, е бил на ръба на изчезване в края на 20-ти век. Няколко вида също са изброени като изправени пред критичен риск, включително гибисният ибис, джуджето маслинено ибис, Waldrapp или северният плешив ибис и белоплещият ибис.

Съществуват 28 съществуващи или съществуващи понастоящем видове ибис по целия свят. Шест вида са изчезнали изчезнал , включително две нелетящи птици -apteribisна Хавайските острови иxenicibisна Ямайка, която имаше подобни на клуб крила.

Ибисите се сблъскват с различни хищници в зависимост от местообитанието си. Обичайните хищници на ибиса включват хищни птици, маймуни , гарвани, змии , и игуани . Факторите, които могат да повлияят отрицателно на нивата на популацията, включват интензивен лов; отводняване на влажни местообитания; използване на пестициди; и търговска сеч на места за гнездене. Яйцата на ибис и пилетата на ибис също често падат от гнездата.



Възпроизвеждане на Ibis, бебета и продължителност на живота

Средно ибисите живеят от 16 до 27 години. Най-старият регистриран бял ибис, открит в дивата природа, е бил на най-малко 16 години и четири месеца. Разположена във Флорида през 1972 г., птицата е била обезопасена в Алабама през 1956 г.

Размножителният сезон варира според видовете, географското местоположение и други фактори. Когато е време за размножаване, отделни стада ибис се събират, за да образуват огромни размножителни колонии. По време на размножителния период тези нормално безшумни птици стават много по-шумни. Издават звуци като хрипове и писъци, за да привлекат вниманието на потенциалните партньори. Някои видове ибис се чифтосват със същия партньор от година на година, докато други се чифтосват с различни партньори всяка година.

Мъжкият и женският ибис работят заедно, за да подготвят гнездото за яйца, използвайки тръстика, клонки и трева. Когато яйцата пристигнат - обикновено нямат от три до пет на сезон - и двамата родители се редуват да ги инкубират. Инкубационният период продължава от три до четири седмици. След това за пилетата се грижат и двамата родители. Мъжкият или женският ибис консумира храна и след това я възстановява в устата си. След това пилето достига главата си в устата на родителя, за да вземе храната.

Пилетата на ибис започват да бягат (достатъчно развити за полет) навсякъде от 28 до 56 дни след раждането. След това обикновено отнема още една до четири седмици, докато птиците станат напълно независими от родителите си. Някои видове ибис обаче остават при родителите си дори за по-дълги периоди от време.

Население на Ibis

Нивата на популация за повечето видове ибис се задържат стабилно. Някои видове обаче са станали застрашени и основният виновник е загубата на местообитание. Търговските дейности по дърводобив елиминират местата за гнездене, което води до спад на нивото на популацията. Влажните местообитания често се източват за човешко обитаване, като елиминират безопасни зони за процъфтяване на ибисите. Птиците също се ловят усилено в някои райони и техните яйца също могат да бъдат повлияни отрицателно от широкото използване на пестициди.

Полагат се усилия за подобряване на нивата на популация на ibis за застрашени видове. Например, Waldrapp ibis или плешивият ibis някога е бил класифициран като критично застрашени от IUCN. Благодарение най-вече на успешни програми за размножаване в плен, този вид сега е включен в списъка застрашен .

Вижте всички 14 животни, които започват с I

Интересни Статии