Панголин



Научна класификация на Pangolin

царство
Анималия

Статус на опазване на панголин:

Застрашен

Pangolin Местоположение:

Африка
Азия

Забавен факт за Pangolin:

Лошо зрение, но чудесно обоняние

Факти за панголина

Плячка
Мравки, термити, ларви
Име на младите
Кученце
Групово поведение
  • Самотен
Забавен факт
Лошо зрение, но чудесно обоняние
Очакван размер на населението
неизвестен
Най-голямата заплаха
бракониерство
Най-отличителна черта
Мащабирано тяло
Други имена)
люспест мравояд
Период на бременност
70-140 дни
Размер на котилото
1-3
Среда на живот
Разни
Хищници
Хора, лъвове, хиена, змии
Диета
Месояден
Тип
Бозайник
Често срещано име
Панголин
Брой видове
8
Местоположение
Азия, Африка
Група
Самотен

Физически характеристики на панголин

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
Тип кожа
Везни
Максимална скорост
3 mph
Продължителност на живота
240 месеца
Тегло
1,6 кг - 33 кг (3,5 lbs - 73 lbs)
Дължина
30,5 см - 99 см (1 фута - 3 фута)
Възраст на полова зрялост
2 години
Възраст на отбиването
3 месеца

„Най-трафикираният бозайник на планетата.“



Панголинът по никакъв начин не е обикновен бозайник. Те имат интересни везни и характерна реакция на преобръщане, когато са заплашени, оставят ясно впечатление за тези, които се сблъскват с тях. Уникалното им палто ги прави и основна цел за бракониерство и трафик, което значително е намалило местното население по света. Въпреки приликите с мравояди по диета и външен вид тези малки бозайници всъщност са доста различни и са класифицирани в техния собствен таксономичен ред.



Невероятни факти за Pangolin!

  • Панголиновите люспи всъщност са бучки коса, направени от кератин.
  • Те изглеждат и се държат като мравояди , но изобщо не са тясно свързани с тях.
  • Техните ароматни жлези могат да пръскат миризми като вторичен защитен механизъм.
  • Те са едни от най-търгуваните животни в целия свят.

Научно наименование на Pangolin

Панголините са известни още като люспести мравояди , въпреки че те се различават от действителните мравояди както в таксономията, така и в генетиката, освен споделения им произход в Клас за бозайници . Всичките 8 вида са членове на семейство Manidae от разред Pholidota, което е кръстено на старогръцката дума за „рогата скала“. Осемте вида са разпространени сред три рода: Manis, Phataginus и Smutsia.

Външен вид на панголин

Панголините не са най-елегантните или грациозни същества, но това, което им липсва в естетиката, те компенсират със специализирана функционалност. Телата им могат да варират от 1 до 3 фута дължина, а дължината на опашката за възрастни се простира между 10 и 30 инча. Те имат относително малки, заострени глави, които са пригодени за проникване в дупки и гнезда на насекоми.



Тези бозайници имат няколко уникални адаптации и характеристики, включително пълна липса на зъби в устата. Вместо това те имат дълъг и подвижен език, който е идеално проектиран за плячка на насекоми. Тънките им крака също са оборудвани с комплекти от остри нокти, които им помагат да се закачат за дърветата и да се разкъсат в гнезда, докато търсят плячка. Тяхната опашка също така действа като решаваща опора за тялото им, тъй като те използват предните си крака като многофункционални инструменти.

Най-контрабандното животно в света, панголинът.

Уникалните везни на Pangolin’s

Везните на панголина са най-забележителната им характеристика и една от причините, поради които са силно трафикирани. Тези образувания всъщност се образуват от бучки коса, направени от кератин, който е същото вещество, което се намира в човешките нокти. Тези бучки са меки при новородените, но бързо започват да се втвърдяват в силни люспи, когато узреят. Те се оформят в трайна броня, която действа като защитен механизъм, когато животното се свие в стегната топка, когато е изправено пред непосредствена заплаха.

Поведение на панголин

Панголините обикновено са срамежливи и самотни, предпочитат да живеят сами или по двойки. Те са предимно нощни, с изключение на един вид, и могат да търсят храна по дървета или по земята. Тяхното тяло и бронираните везни им позволяват да заемат отбранителна позиция на топката, подобно на броненосец , когато са изправени пред хищници. Те също имат жлези, секретиращи аромат, които им позволяват да задвижват вредния спрей като възпиращ фактор срещу заплахи.



Местообитание на панголин

Панголинът се среща в различни местообитания както в Азия, така и в Африка. Manis pentadactyla се среща в цял Китай, M. javanica е роден на различни места в Югоизточна Азия, а M. crassicaudata е роден в Индия. Останалите 5 вида се срещат в Централна и Южна Африка, с обхват над половината от континента.

Някои видове са дървесни, така че прекарват по-голямата част от времето си в сън, лов и живот на дървета. Острите им нокти и голямата гъвкава опашка им позволяват да държат ръкохватка по вертикални повърхности, докато използват предните си нокти, за да пробият в гнезда на насекоми. Други видове са предимно сухоземни, което означава, че се придържат към земята и обикновено обитават нори. Всички видове са в състояние да се ориентират във водата с известни умения, въпреки че не са известни на честите водни среди.

Панголинова диета

Много подобно мравояди , панголините са изключителни насекомоядни, които обикновено търсят плячка, която обитава кошерите или големите гнезда. Това, което им липсва в остротата на зрението, те компенсират с изключително силно обоняние. Запалените им ноздри им помагат да търсят плячка и да определят местоположението си под почвата или под кората на дърветата.

Какво ядат панголините?

Мравки и термити са основна цел поради тяхната централизирана структура на гнездата и изобилието от популации. Ларвите на различни насекоми също служат като потенциален източник на храна, особено за дървесните видове панголин. Техният дълъг, гъвкав език и лепкава слюнка са идеални за улавяне на малки насекоми в техните гнезда или по грапави повърхности.

Pangolin хищници и заплахи

Хората са най-значителната заплаха за популациите на панголина в целия свят. Животните отдавна са били ловувани като източник на храна, но люспите им също са високо ценени в някои култури като съставка в традиционната медицина. Като най-трафикираните бозайници в света, всички видове панголини са изложени на известен риск от изчезване. Настоящите класификации сред 8-те вида варират от уязвим да се критично застрашени и има строг контрол върху международната търговия както с месо, така и с люспи.

Докато бракониерството и ловуването на хора са основната грижа по отношение на управлението на популацията, има естествени хищници и в местния ареал на панголина. Всеки голям местен хищник е потенциална заплаха, включително хиени , лъвове и питони.

Панголин и COVID

През 2020 г. изследователите на COVID откриха, че панголините са приемници на коронавирус, който е изключително подобен на този, отговорен за пандемията на COVID-19. Въпреки че това не установява окончателна връзка или не предлага животното като възможен носител, то повдига опасения за това, че животното функционира като вектор за коронавирусна инфекция. Това ги прави второто животно след прилепите, идентифицирано като възможен източник или носител на коронавируса. Това разкритие също така предизвика някои природозащитници загриженост относно риска хората да се насочат към панголини за унищожаване, за да намалят предполагаемия риск от COVID.

Възпроизвеждане на панголин и жизнен цикъл

Двойките панголин обикновено се чифтосват само веднъж годишно, като регионалните сезони на чифтосване обикновено се случват през летния или есенния сезон. Мъжете оставят ароматни маркери, за да привлекат потенциални партньори на тяхната територия. В конкурентни ситуации мъжете-противници използват тежките си опашки като оръжие, за да постигнат господство и да спечелят правото да се размножават с женската.

Майките обикновено раждат само по едно кученце наведнъж, но някои видове в Азия могат да имат две или три наведнъж. Типичният период на бременност варира в зависимост от вида, като варира между 70 и 140 дни. Първите няколко седмици от живота прекарват прибрани в дупка или гнездо. След като кученцето узрее малко и меките му люспи започнат да се втвърдяват, то се вози на опашката или гърба на майка си, за да я придружава, докато ловува.

Процесът на отбиване обикновено започва след няколко месеца, но малките панголини могат да останат при майка си до две години. В крайна сметка майките изоставят малките си, когато са достигнали подходяща възраст, за да се справят сами. Продължителността на живота в дивата природа е несигурна, но е известно, че животните живеят до 20 години в плен.

Население на панголин

Докато природозащитниците нямат ясна представа за общия брой на популациите на панголин в Азия и Африка, има достатъчно причини да се смята, че те рязко намаляват. Всяка година стотици хиляди животни се избиват заради месото и люспите им, което предизвика мащабна международна забрана за всякаква търговска търговия през 2016 г.

Вижте всички 38 животни, които започват с P

Интересни Статии