Хиена

Научна класификация на хиената

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Хиена
Род
Крокута
Научно наименование
Крокута Крокута

Природозащитен статус на хиена:

Близо до заплаха

Местоположение на хиената:

Африка
Азия
Европа

Факти за хиена

Основна плячка
Уайлд, Маймуна, Птици
Среда на живот
Открити равнини на савана и пасища
Хищници
Лъв, леопард, крокодил
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Опаковка
Любима храна
Гну
Тип
Бозайник
Лозунг
Има четири различни вида!

Физически характеристики на хиената

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
37 mph
Продължителност на живота
20-25 години
Тегло
41-86 кг (90-190 паунда)

Хиените са биологично по-близки до котките, отколкото кучетата.



Хората са склонни да правят бързи преценки за тези животни. Мислим за тях като за диви лакомници с демоничен смях. Но това е несправедливо характеризиране. В действителност те са общителни и умни. Освен това те играят жизненоважна роля в африканските, близкоизточните и азиатските екосистеми. Съперник на хиените лъвове от гледна точка на хищническа смелост и структурата на общността на забелязаната хиена ще ви накара да извикате „няма начин!“ И така, нека изоставим нашите предположения и се потопим в дивия и чуден свят на тези животни.



8 очарователни факти за хиената

  • Говорещите хиени са основен елемент в анимираните функции на Дисни, включителноДъмбо,Дама и скитникът,Ноев ковчег,Копчета за легло и метли, и разбира се,Цар Лъв.
  • През 1999 г. лъвовете и хиените от пустинята Гобеле в Етиопия тръгнаха на война. Ситуацията стана толкова смъртоносна, че военните се намесиха. В крайна сметка лъвовете убиха 35 хиени, а хиените успяха да убият шест лъва.
  • В някои части на Сомалия тези животни са деликатес.
  • Някои видове имат ярко бели изпражнения поради голямото количество калцирани кости, които ядат.
  • Женските доминират в клановете на петниста хиена.
  • Противно на общоприетото схващане, хиените имат повече общо с котките, отколкото с кучетата.
  • 26-ият президент на Съединените щати Теди Рузвелт поддържа животински менажерия, включваща хиена.
  • Древните гърци и римляни вярвали, че частите от хиена са ефективни щитове срещу злото и осигуряват плодородие.

Научно наименование

Научното наименование на хиената еХиена, което се удвоява като таксономичното семейство на животното, което включва четири съществуващи вида, разпределени в три рода.

Те включват:



  • Aardwolf (Proteles cristata)
  • Кафява хиена (Hyaena brunnea)
  • Петна хиена (Crocuta crocuta)
  • Раирана хиена (Hyaena hyaena)

Научно наименование на Aardwolf

Научното наименование на aardwolves - което означава „земни вълци“ на африкаанс и холандски език - еProteles cristata. Proteles е портманто на две древногръцки думи, teleos и protos, които приблизително се превеждат съответно на „завършен“ и „отпред или първи“. Комбинирани, те означават „пълен отпред“, препратка към петпръстите крака на Aardwolf.

Cristata произлиза от латинската дума „cristatus“, което означава „снабден с гребен“, препратка към гривата на животното.

Другите имена на риба-вълк включват „маанхаар-чакал“, „всяка хиена“, „хиена, която яде термити“ и „циетна хиена“. Хората от Нама използват „| gīb“ за етикетиране на животното.

Научно име на кафява хиена

Hyaena brunneaе научното наименование на кафявата хиена. Hyaena произлиза от древногръцката дума „hyaina“, която е еволюирала от „hys“, което означава свиня или прасе. Под римската писалка хиайна се превръща в хиена и когато средният английски се появява като виден език, хиената се превръща в хиена.

Brunnea идва от латинската дума „brunneus“, което означава „кафяв“.

Кафявите хиени са известни още като космически вълци.

Забелязано научно име на хиена

Научното наименование на петнистата хиена еCrocuta crocuta. В продължение на десетилетия хората мислеха, че „крокута“ произлиза от латинската дума „crocutus“, което означава „шафранов цвят“, но грешат. Таксономичният етикет за петнисти хиени идва от древногръцката дума „Κροκόττας“, която в превод означава „златен чакал“.

Разговорно, петнистите хиени са известни още като хиени, които се смеят.



Научно наименование на раирана хиена

Hyaena hyaenaе научното наименование на раирани хиени. Както обсъждахме в раздела за кафявата хиена, Hyaena произлиза от древната дума „hyaina“, която се отнася до дивите прасета. Гърците свързвали двете животни, защото и двамата имали гриви.

Външен вид на хиена

Тези животни принадлежат към хищния подряд Feliformia - понякога наричан Feloidea - който включва месоядни бозайници с „котешки“ физически и поведенчески характеристики. Понастоящем има четири вида от тези животни, които почистват в големи части на Африка, Близкия изток и Евразия.

Най-общо казано, те са четириноги животни с изтъркана козина и големи уши. Интересното е, че те имат както котешки, така и кучешки черти, както и всички спортни гриви. Те също имат наклонени надолу бодли, дълги предни крака и къси задни крака.

Aardwolves, кафяви и раирани хиени имат подплатени палта. Петнистата хиена, както подсказва името й, спортува пунктиран пелаж. като кучета , късите им нокти не се прибират, но имат повече ребра, отколкото каниди и груби езици, подобни на котешки.

Мъжките индивиди от видовете хищна, раирана и петниста хиена обикновено са по-големи от женските си колеги. В общността на петнистите сортове обаче жените са по-големи. Те доминират над мъжките и дори имат външни гениталии.

хиена (Hyaenidae) петниста хиена в савана

Колко големи са хиените?

Хиените варират по размер в зависимост от вида и пола.

ВидовеСексСредна височинаСредна дължинаСредно тегло
AardwolfЖенски пол16 до 20 инча22 до 31 инча15 до 22 килограма
AardwolfМъжки пол16 до 20 инча22 до 31 инча15 до 22 килограма
КафявоЖенски пол28 до 31 инча51 до 63 инча83 до 89 паунда
КафявоМъжки пол28 до 31 инча51 до 63 инча89 до 96 паунда
ЗабелязанЖенски пол28 до 36 инча37 до 65 инча98 до 153 паунда
ЗабелязанМъжки пол28 до 36 инча37 до 65 инча89 до 149 паунда
РаиранаЖенски пол24 до 31 инча33 до 51 инча49 до 121 паунда
РаиранаМъжки пол24 до 31 инча33 до 51 инча49 до 121 паунда

Поведение на хиена

Подобно на домашните котки, тези животни са запалени коняри, които също маркират територия, но те използват анални жлези вместо уриниране. Те са предимно нощен вид, макар че петнистите хиени понякога излизат навън през деня, особено ако хората не се дрънкат наоколо.

Раираният сорт обикновено живее сам или по двойки, въпреки че някои популации пътуват в пакети до седем дълбочини. Забелязаните хиени са изключение. Изключително общителни, те живеят във високо организирани общности с до 80 индивида. Матриархални и монархични по природа, женските от вида доминират. Освен това, когато водачът на глутница умре, най-голямата й дъщеря автоматично поема!

Най-често те ровят в пещери и под пукнатини. Раираните хиени също копаят бърлоги.

Животните гласуват силно и често. Не всички видове обаче се смеят, както често се предполага. Всъщност, петнистите хиени са единствените съществуващи видове, известни с това, че се смеят. Забележително е, че те използват около дузина различни мрънкания, смях и лай, за да общуват ефективно с членовете на своя клан относно храната и миграцията.

Местообитание на хиена

Тези животни живеят в цяла Африка, Близкия изток и части от Азия. Aardwolves бродят в южна и източна Африка, докато кафявите хиени се придържат към Южна Африка, Намибия и Ботсвана, като някои преливат в Ангола, Зимбабве и Мозамбик. Ареалът на забелязания сорт е централна, западна и южна Африка, въпреки че много малко живеят в Южна Африка. Раирани хиени покриват северна Африка, Близкия изток и големи участъци от Индия.

Aardwolves живеят в храсталаци и силно пасещи сухи равнини, където термитите - съществена част от диетата им - са в изобилие. Обикновено върволиците остават на едно и също място за около шест седмици и групират своите бърлоги заедно.

Пустините и крайбрежните земи са мястото, където ще намерите кафявото разнообразие, докато петнистите популации предпочитат гори, савани, полупустини и хълмисти гори под 4000 метра. Раираните хиени предпочитат сухи гори в планинските райони, савани и гъсти пасища. Обикновено те правят бърлоги в скалисти издатини, дерета и цепнатини.

Хиена диета

Тези животни са главно чистачи, но те също убиват плячка. Като месоядни, те консумират предимно месо, но е известно, че допълват диетата си с плодове в трудни времена. Те също са членове на „чистия клуб“, което означава, че ядат до последно убийство, включително кости и копита. Освен това те не са особено придирчиви към това какъв тип месо ядат.

Тези животни имат храносмилателни системи, изработени от стомана! До такава степен, че теренните учени и антрополозите често съобщават, че пируват с неживи предмети, като гуми и материали за палатки.

Диета Aardwolf

Основният източник на храна на Aardwolves е термити от рода Trinervitermes. Използвайки звукови и ароматни следи, aardwolves намират пълзящите и ги облизват от земята с помощта на лепкавите си езици. За една нощ отделният военен вълк може да погълне над 250 000 насекоми . Съзнавайки постоянната си нужда от препитание, ардуките никога не изяждат цяла купчина термити. Вместо това те го оставят частично непокътнат, а могилата служи като попълващ източник.

Диетата на Aardwolf се различава от другите видове хиена, тъй като не включва мърша, която е месо на вече убито животно. Вместо това ардвулвите се придържат към насекоми и ларви.

Кафява хиена диета

Тези животни не са страхотни ловци. Като такива те разчитат на трупове, убити от други хищници. Те също така допълват храната си с гризачи, насекоми, яйца, плодове и гъбички.

Диета с петниста хиена

Забелязаните хиени, може би най-агресивните видове Hyaenidae, се различават от своите братовчеди, защото предимно ловуват плячка, вместо да се придържат към мърша. С изключение на петнистите популации в Западна Африка, които в голяма степен се занимават с месо, видът преследва големи, копитни, растителноядни животни, включително, но не само, гну , жирафи газели импали , скъпоценни камъни, овце , кози , и говеда . Известно е също, че хващат риба и, в редки случаи, хората !

Тези животни имат огромни апетити. Един човек може да опакова до 32 килограма месо за едно хранене!

Раирана хиена диета

Тези животни са чистачи, които ядат почти всякакво месо, макар и да въртят нос към плътта на лешоядите. Те също пируват с кости и костен мозък.

Хиена хищници и заплахи

Лъвове са основният враг на тези животни, въпреки че първите обикновено не ядат вторите. Но лъвовете ги виждат като колеги на върховите хищници и ще ги убиват, за да намалят конкуренцията. По подобен начин в Близкия изток раираните хиени се конкурират вълци за храна. Но понякога двете животни си сътрудничат и пътуват в ловни пакети от съвместни видове.

Леопарди също плячка на тези животни в определени региони.

Според природозащитниците в момента хируните и петнистите хиени се радват на стабилни диви популации и не са изправени пред непосредствено изчезване. Раираните и кафявите сортове не са толкова щастливи, защото хората все по-често посягат на естествените им местообитания и ги убиват със страховита скорост, използвайки капани, отрова и телени примки. Фермерите често премахват кафявите хиени в отговор на смъртните случаи на добитък. В действителност обаче те не убиват плячка; те чистят само мъртви животни, което понякога включва вече починали животни.

Размножаване на хиена, бебета и продължителност на живота

Размножаване на хиена

Петнисти, кафяви и хиени, които се срещат с няколко партньори в живота. Раираните хиени, от друга страна, са моногамни, което означава, че те се чифтосват с един и същ партньор през по-голямата част от живота си.

За петнистия сорт чифтосването е неудобен и труден процес, тъй като както мъжките, така и женските имат гениталии от външната страна на телата си. Мъжът трябва да се позиционира точно, за да се чифтосва успешно с женската. Този процес често се описва като танц поради всички скокове, които трябва да направи.

ВидовеПериод на бременностСезон на чифтосванеРазмер на котилотоРодителска отговорност
Aardwolf89 до 92 дниПролет или Есен в зависимост от местоположението; Юли в Южна Африка2 до 5 малкиИ двамата родители отглеждат малки
Кафяво90 дниОт май до август, но от време на време се чифтосват извън сезона1 до 5 малкиМъжките помагат да се осигури храна за малките
Забелязан110 дниЦяла година, но предпочитайте мокър сезон2 малкиНяма мъжка помощ
Раирана90 до 91 дниИли януари и февруари, или октомври и ноември в зависимост от местоположението1 до 6 малкиИ двамата родители отглеждат малки

Бебета

Бебетата се наричат ​​малки. При раждането си ардвулфи, кафяви и райета хиени се раждат със затворени очи и изискват помощ от възрастен. Петнисти хиени обаче се раждат напълно развити, с отворени очи и зъби!

Продължителност на живота

Обикновено тези животни живеят около 12 години, но могат да живеят и до 25 години. Кафявите хиени обаче обикновено имат по-кратък живот.

Най-старият екземпляр някога е била мъжка петниста хиена на име Марс, която е живяла в зоологическата градина в Хонолулу със своя брат Упс. И двамата пристигнаха през 1992 г. и двамата имаха необичайно дълъг живот. Марс счупи рекорда с 28,5 години, а Уупс стигна до 26!

Население

Според Международен съюз за опазване на природата , Aardwolves и петнисти хиени са популации на най-малко загриженост , което означава, че в момента не са в опасност от изчезване. Кафявите и ивичести хиени обаче се класифицират като близо до заплаха , а учените прилагат усилия за опазване, за да се борят с намаляващото население.

Вижте всички 28 животни, които започват с Н

Интересни Статии