Фазан

Фазанова научна класификация

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Галиформи
Семейство
Phasianidae
Род
Фазиан
Научно наименование
Фазиан Колхик

Статус на опазване на фазан:

Най-малкото притеснение

Фазан Местоположение:

Африка
Азия
Централна Америка
Евразия
Европа
Северна Америка
Океания
Южна Америка

Фазан Факти

Основна плячка
Насекоми, плодове, семена
Отличителна черта
Ярко оцветени пера и дълга опашка на мъжкия
Размах на крилата
71 см - 86 см (28 инча - 34 инча)
Среда на живот
Пасища, полета и влажни зони
Хищници
Лисица, куче, човек
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Насекоми
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
10
Лозунг
Женските снасят между 8 и 12 яйца на клад!

Физански физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Жълто
  • Нето
  • Черен
  • Така
  • Зелено
  • Оранжево
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
18 mph
Продължителност на живота
7 - 10 години
Тегло
0.9kg - 1.5kg (1.9lbs - 3.3lbs)
Дължина
53 см - 84 см (21 инча - 33 инча)

Фазаните са прекрасни дивечови птици, които се отличават с красиво оперение и дълги, мощни крака. Има около 49 вида фазани, но обикновеният фазан, Златният фазан, Ривърският фазан и сребърният фазан са едни от най-известните видове. Птицата идва от Азия и е пренесена в Съединените щати през 1880-те. Фазаните са в състояние да летят, но са непохватни в това и предпочитат да са на земята. Това е държавната птица на Южна Дакота.



5 Фазанови факти

• Фазаните не обичат да летят

• Видовете птици имат дълга разкошна опашка

• Златните фазани са ярко оцветени и зашеметяващи

• Фазаните се къпят в прах

• Фазаните имат вкус на пиле, но имат малко по-сладък вкус



Научно наименование на фазан

Научното наименование на обикновения фазан е Phasianus colchicus, а птицата е от семейство Phasianidae. Птицата също е в клас Aves. Видовото му име е colchicus, което е латинска дума, което означава „на Колхида“. В миналото Колхида е била държава, разположена на Черно море. Днес това е страната на Грузия. Алтернативно наименование на обикновения фазан е фазан с пръстеновидно гърло. Има приблизително 30 подвида на тези птици. Можете да идентифицирате подвид птица по мъжкото оперение. По-специално, ще търсите бял пръстен около врата на птицата или липса на такъв. Името на рода на птицата е от латинската дума „phasianus“.

Външен вид и поведение на фазан

Мъжките и женските фазани изглеждат много различни. Мъжките птици, които също се наричат ​​петли и петли, имат живи червени маски по лицата си. Лицата им са заобиколени от блестящи зелени пера, разположени отстрани на главите им. Женските обикновено не са украсени и обикновено са обикновен кафяв нюанс. Основното оцветяване на женските ги държи по-замаскирани от хищници. И мъжете, и жените имат дълги, заострени опашки. Опашката на птицата често е половината от общата дължина на птицата. Когато фазан смята, че е в опасност, той ще издава груб шум. Птиците имат и силни мускули на краката, които им помагат да избягат от хищниците.

Възрастна птица е с дължина около 21 инча до 34 инча. Птиците имат размах на крилете, който варира от 28 инча до 34 инча и тежат от 2 до 3 килограма. Що се отнася до пътуването от място на място, тези птици предпочитат да ходят или да тичат. Те не са бавни. Всъщност птиците могат да тичат до 10 мили в час. Ако изненадате един, той може да изригне от скривалището си и да полети във въздуха със скорост до 50 мили в час.

Златният фазан, който също се нарича китайски фазан, е зашеметяваща птица. Подобно на обикновените фазани, мъжете и жените са различни на външен вид. Мъжките са дълги от 35 до 41 инча, като опашките им съставляват повече от половината от общата дължина на птицата. Женските са малко по-малки от мъжките. Те са с размери от 23 до 31 инча дължина. Опашката на женската е около половината от нейната дължина. Размахът на крилата на този тип фазан е около 27 инча. Този вид фазан тежи около 1 килограм.

Петлите се отличават с ярко оцветяване, което включва златен гребен, оцветен в червено. Това оцветяване започва от върха на главите им и по шиите им. Птицата има яркочервен подкосъм, светлокафява, дълга ивица опашка и тъмни крила. Долната част на гърба им е златиста, а горната част на гърба е зелена. Мъжките имат ярко жълти очи. Гърлото, лицето и брадичката им са оцветени в ръжда, докато техните плетеници, кожа, клюн, крака и крака са жълти.

Женските не са толкова ярко оцветени. Женските имат петнисти кафяви пера, както и светлокафяви лица, гърди, гърла и крила. Краката им са светложълти. Също така женските златни фазани са по-малко пухкави от мъжките.

Видовете птици нямат потни жлези. Ако им стане твърде горещо, те ще се задъхват по същия начин, както кучетата, за да изхвърлят допълнителна телесна топлина. Както при другите същества, включително хората, тези птици не обичат да бъдат навън в лошото време. Вместо да излязат навън, птиците ще останат в своите нощувки в продължение на дни, без да ядат.

Тези птици не мигрират. Може да откриете, че птиците се мотаят сами или на малки групи. Мъжете могат да бъдат агресивни, когато създават размножителни територии. За да премахнат мръсотията, маслото, мъртвите кожни клетки и старите пера, те ще си направят ванички с прах.



Фазан, стоящ в тревата

Фазаново местообитание

Тези птици живеят в широк спектър от местообитания, вариращи от морското равнище до планинските райони, които са високи 11 000 фута. Птиците живеят в пасища, пустини и гори. Въпреки че са приспособими към различни местообитания, птиците предпочитат определени видове среда за определени дейности. Например, през пролетта и лятото те нощуват в гъсти храсти и дървета. Когато пристигне есента, птиците се преместват на фермерски полета, залесени влажни зони и плевели. Ранното гнездене на сезона кара птиците да търсят подслон по оградни линии, канавки и тревисти крайпътни пътища. Тъй като растителността започва да расте по-плътна и по-висока през пролетта, фазаните преместват своите гнездови дейности на люцерни полета и сенни полета. Тези птици гнездят на земята, но през нощта птиците нощуват в клоните на дърветата.

Златният фазан е роден в планинските райони на Западен и Централен Китай. Хората са въвели този вид фазан във Великобритания преди около 100 години.

Фазанова диета

Диетата на пръстеновидния фазан варира в зависимост от сезоните. През зимата птиците ядат корени, плодове, зърнени култури и семена. Когато настъпи лятото, те нарязват насекоми, паяци и свежи зелени издънки. Ако се отглеждат за храна или спорт, отнема около 100 паунда фураж, което е приблизително толкова тежко, колкото кенгуру, за да се поддържат 50 пилета в продължение на 6 седмици. Това количество е приблизително 2 килограма фураж за всяка птица през първите шест седмици. Тъй като птиците достигат възраст от 6 седмици до 20 седмици, всяка птица ще трябва да яде около 1 килограм фураж всяка седмица.

Докато фазаните могат да ядат глисти в дивата природа, не давайте на птиците си червеи, ако отглеждате фазани. Червеите могат да представляват риск за здравето, тъй като могат да предадат яйцата на редица вредни паразити.

Фазан хищници и заплахи

Животните, които плячкосват млади фазани, включват сови , лисици и ястреби докато скункс и миещи мечки обичат да се хранят с яйца от фазан. Совите и ястребите са в състояние лесно да се насочат към птиците през зимата, защото снегът намалява способността на фазана да се крие. Докато фазаните в момента не са изложени на риск изчезва , популациите на птиците намаляват поради загуби на местообитания и излишен лов на хора. Всъщност в естествените си местообитания ловците са довели птиците до изчезване. Хората са отговорни за унищожаването на местообитанията и събирането на яйца.

Фазаните също са изложени на риск от инфлуенца по птиците, която е болест, която засяга домашните птици и тези в дивата природа. Когато една птица се зарази с болестта, те могат да я разпространят на другите от слюнката, изпражненията и носния секрет.



Размножаване на фазан, бебета и продължителност на живота

Фазаните обикновено започват брачния си ритуал в края на март, а той достига своя връх през май. През това време мъжките фазани претендират за своите територии. Те варират по размер от няколко акра до области, които измерват половин участък или повече. За да привлече женска, петелът ще пропяе и ще се погуши. Ако друг мъж трябва да влезе на територията му, тогава той ще атакува. Мъжката птица също ще бие крилата си бързо, показвайки на кокошката, че е силна и могъща. Следователно и неговото потомство ще бъде силно и мощно.

Пръстеновидните фазани правят гнездата си под жив плет или в плътно покритие. Те облицоват гнездата си с листа и трева. Понякога женските птици ще гнездят в гнездо, което друга птица е изоставила. Мъжките фазани са полигинични и често имат харем, който включва няколко женски птици.

Фазаните произвеждат от осем до 15 яйца. Те могат да имат до 18 яйца, но в повечето случаи те имат от 10 до 12. Яйцата от фазан са с маслинено оцветяване и женските птици ги снасят през период от две до три седмици от април до юни. За фазаните времето на инкубация е около 22 до 27 дни. След като бебешките фазани се излюпят, те ще останат до майка си няколко седмици. Те обаче ще напуснат гнездото само на няколко часа. Пилетата се раждат с отворени очи. Те също са покрити с пух.

Подобно на други птици, бебешките фазани се наричат ​​пилета. След като се излюпят, пилетата растат бързо. Те са в състояние да летят, когато са само на 12 до 14 дни. Пилетата приличат на възрастни фазани, след като навършат 15 седмици. Пилетата ще ядат същите неща като възрастните. Те вечерят с плодове, зърно и листа, заедно с гъсеници, скакалци и други насекоми.

Фазаните са плячка и като такива те трябва да се изправят срещу основните източници на смъртност, които започват от момента, в който са в яйце в гнездото. По време на мека зима в защитно местообитание фазаните имат 95% преживяемост, но през тежка зима птиците имат 50% преживяемост. Ако зимата е мека и птиците са в лошо местообитание, те имат 80% оцеляване. Ако те се справят със сурова зима в лошо местообитание, тогава степента им на оцеляване е само 20%. В дивата природа фазаните живеят от 1 до 2 години. Когато са държани в плен, те живеят до 18 години.

Население от фазан

На много места популацията на фазаните намалява. През 60-те и 70-те години над 250 000 ловци убиват над милион от тях няколко пъти всяка година точно в щата Илинойс . Промените в земеделието и начина, по който хората използват земята, са причинили голям спад в популацията на фазаните. През 2000 г. около 59 000 ловци са избили около 157 000 птици. За ловния сезон от 2017 до 2018 г. приблизително 12 500 ловци са събрали почти 34 000 диви птици.

Популацията на фазаните е различна държава по държава. През 2018 г. Айова отчита по-добри бройки птици. След проучване екип за оценка на фазаните съобщи, че открива средно 21 птици на всеки 30 мили. За тази година държавата е изчислила, че има от 250 000 до 300 000 петли.

Вижте всички 38 животни, които започват с P

Интересни Статии