Лебед

Научна класификация на лебедите

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Anseriformes
Семейство
Anatidae
Род
Лебед
Научно наименование
Cygnus atratus

Статус на запазване на лебедите:

Близо до заплаха

Местоположение на лебеда:

Африка
Азия
Централна Америка
Евразия
Европа
Северна Америка
Океания
Южна Америка

Факти за лебеда

Основна плячка
Водни растения, насекоми, дребни риби
Отличителна черта
Големи, мощни крила и плетени крака
Размах на крилата
200 см - 350 см (79 инча - 138 инча)
Среда на живот
Големи, плитки влажни зони и открити води
Хищници
Човек, Вълк, Енот
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Водни растения
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
5
Лозунг
Населението е засегнато от замърсяване!

Физически характеристики на лебеда

Цвят
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
  • Оранжево
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
50 mph
Продължителност на живота
8 - 12 години
Тегло
10 кг - 15 кг (22 lbs - 33 lbs)
Дължина
91 см - 150 см (36 инча - 60 инча)

Лебедът е известен по целия свят със своята красота, елегантност и грация.



Лебедът е род водни птици, който има способността да плува и да лети с невероятна скорост и пъргавина. Тази птица също е много интелигентна, отдадена на половинката си и силно агресивна по отношение на защитата на малките си. Те са често срещана гледка в умерения и по-студен климат по целия свят.



4 невероятни факти за лебеда!

  • Английската дума лебед също се споделя с немската и холандската. Вероятно има своите корени в по-старата индоевропейска дума суен, което означава да звучи или да пее.
  • Черният лебед често се цитира като символ на редки и неочаквани събития поради факта, че древните писатели са го теоретизирали, че не съществува. Предполагаше се, че това е вярно до откриването на черни лебеди в Австралия, които всъщност са доста разпространени в региона.
  • Тази птица е много по-бърза на сушата, отколкото можете да подозирате, със скорост от 22 мили в час. Във водата той също може да постигне скорост от около 1,6 мили в час, като гребе с ребрата си. Но ако изпънат крилата си, тогава лебедите могат да позволят на вятъра да ги носи с много по-висока скорост, като същевременно пестят енергия.
  • Тези птици имат видно място в човешките митологии и изкуства по целия свят. Някои от най-известните истории включват метаморфоза и трансформация. Гръцка легенда твърди, че веднъж бог Зевс се е маскирал като лебед. Известният балет 'Чайковски' от 19 век 'Лебедово езеро', произлязъл от руски и немски народни приказки, е историята на принцеса, превърната в лебед чрез проклятие. И разбира се, приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Грозното патенце“ е за патица, която се превръща в лебед.

Лебедово научно име

The научно наименование за рода на лебедите е Лебед (думата произлиза от гръцките и латинските думи за лебед). Има шест живи вида лебеди и много други, известни от фосилните записи. Те включват немия -, магарета -, тръбача -, тундрата -, черния - и лебеда с черно гърло. Друг вид, наречен лебед коскороба в Южна Америка, всъщност изобщо не е истински лебед, а по-скоро негов собствен род. Тези птици принадлежат към семейството на водолюбивите птици (научно име Anatidae) заедно с патици и гъски .

Външен вид на лебеда

Плувайки грациозно във водата, тези птици са впечатляващо зрелище, чиито характеристики включват голямо тяло, дълга и извита врата и големи крака. Всеки вид има различно оцветено оперение. Обикновеният ням лебед е почти изцяло покрит с бели пера, с изключение на оранжева банкнота и някои черни петна по лицето. Лебедът-тръбач има бели пера и черна банкнота, докато тундрата и лебедът-шипун имат смесица от черно и жълто на банкнотата. Черношийният лебед, както подсказва името, има черни пера по цялата шия, плюс черна банкнота, червено копче около банкнотата и бели маркировки около очите. Черният лебед е изцяло покрит с черни пера с яркочервена банкнота и блед връх.



Тези птици се нареждат като най-големите водолюбиви птици и сред най-големите птици в света. Най-дългият вид е лебедът-тръбач, който измерва близо 5,5 фута с размах на крилата около 10 фута. Най-тежкият вид е 30-килограмовият лебед-ням (който понякога тежи до 50 килограма), но въпреки че е страхотен, това допълнително тегло е проблемна характеристика, която затруднява полета. Те го компенсират с по-слаби кости, подобни на пчелна пита. Мъжките (наречени кочани) обикновено са по-големи от женските (наричани кошари), но характеристиките на оперението им са изключително сходни.

Два бели лебеда.
Два бели лебеда.

Лебедово поведение

Сред най-забележителните социални характеристики на тези птици са интензивните връзки, които те образуват с един партньор за цял живот. За разлика от много други видове птици (дори близкородствените гъски и патици), това има няколко различни предимства. Първо, това позволява на двойката да се учи от репродуктивните си неуспехи и да разработи по-добри стратегии. Второ, двойката ще споделя няколко задължения, включително изграждането на гнезда, които изграждат от треви, клони, тръстика и друга растителност. Това ги прави далеч по-ефективни, отколкото биха били сами по себе си. Трето, поради дългите си миграционни пътища, те имат по-малко време за придобиване на партньор, така че връзката за цял живот всъщност им спестява време.

Въпреки че има логичен смисъл двойките да останат верни един на друг през целия си живот, дори лебедовата вярност има своите граници. Измамата изглежда се появява с известна редовност сред женските черни лебеди, може би като резервна репродуктивна стратегия. Смята се, че едно от всеки седем яйца от този вид е резултат от изневяра. Ако двойката изобщо не успее да роди малки, тогава е възможно лебедите от всякакъв вид да се разделят помежду си и да намерят нов партньор.



Тези птици са доста защитни животни, които ще направят всичко, за да защитят малките си. За да прогонят заплахите, те ще се включат в дисплей, наречен busking, който включва съскане, изсумтяване и пляскане с разперените крила. Поради относително слабите им кости, този дисплей е до голяма степен блъф, който има малко сила зад себе си, но не им пречи да злорадстват. След като изгонят хищник, издават триумфален звук. Те също така комуникират чрез различни други вокализации, които произтичат от трахеята или гръдната кост, включително при някои видове гъски като хонки. Дори така нареченият ням лебед може да издава съскане, хъркане или мърморене.

След размножителния сезон птицата мигрира към по-топъл климат през зимата, като лети в диагонални V формации с около 100 индивида. Когато оловната птица се измори, друга се заема отпред. Тези птици могат да бъдат частично мигриращи или изцяло мигриращи в зависимост от това къде гнездят. Напълно мигриращите видове обикновено живеят в по-студен климат и могат да пътуват по същия маршрут хиляди мили всяка година към по-топъл климат.

Лебедово местообитание

Тези птици са ендемични за езера, езера, реки, устия и влажни зони по целия свят. Повечето видове предпочитат умерен или арктически климат и мигрират през по-студените сезони. Обикновеният нем лебед е роден в Европа. По-късно е въведен в Северна Америка (където процъфтява), Нова Зеландия, Япония и Южна Африка. Както подсказва името, лебедът тундра обитава арктическите райони на Северна Америка и Азия, но през зимата мигрира чак на юг до Тексас и Северно Мексико. Други видове са лебедът-шипун на Евразия, лебедът-тръбач на Северна Америка, лебедът с черно гърло на Южна Америка и черният лебед на Австралия.

Лебедова диета

Тази птица е тревопасно животно, което се храни изключително с корени, листа, стъбла, издънки и други растителни вещества. Когато плува във водата, той се храни чрез метод, наречен заплитане, при който се обръща с главата надолу и достига с дългата си врата до растителността в долната част на пода. Птицата може също да излезе на сушата в търсене на храна.

Лебедови хищници и заплахи

Големият размер на тези птици, бързите скорости, летателната им способност и доста агресивното поведение (поне когато са застрашени) са възпиращ фактор за повечето хищници, но старите, болните и младите (особено яйцата) понякога са преследвани от лисици , миещи мечки , вълци и други месоядни бозайници. Загубата на местообитания, замърсяването и прекомерният лов представляват трайна заплаха, но те могат да се адаптират доста добре към човешките жилища, а отглеждането на езера и езера за местните диви животни е поддържало висок брой на населението. В бъдеще местообитанията на лебедите и миграционните модели ще бъдат засегнати от изменението на климата.

Размножаване на лебеди, бебета и продължителност на живота

Ухажването на лебеда включва поредица от сложни обвързващи ритуали като потапяне на банкноти, синхронно плуване и контакт с глава (когато извитите им вратове образуват форма на сърце). Лебедите също танцуват, издават звуци и прекарват време един с друг. Черният лебед на Австралия дори има специални пера, които да им помогнат да привлекат половинка.

След като двойката се копулира, женската писалка поставя в гнездото съединение от около три до осем немаркирани яйца (черният лебед е единственият вид, който поставя няколко съединения годишно). Тя прекарва по-голямата част от времето в инкубация на яйцата, докато мъжкият стои наблизо, но мъжкият понякога ще се включи и в инкубационните задължения. Това позволява на жената да се храни с допълнителна храна и да възстановява запасите си от мазнини.

Инкубационният период обикновено продължава един месец. След като се излюпят, малките бебешки кинетки имат къси вратове и дебел пух от пера. Те са способни да тичат и да плуват почти веднага, но родителите все пак внимателно следят за пилото и понякога дават на малките си бебета да се возят на гърба си. Птиците имат петнист сив или кафяв вид поне през първите две години от живота. Те достигат пълна полова зрялост след три или четири години и имат пълна продължителност на живота от около 20 години в дивата природа и до 50 години в плен.

Лебедово население

Благодарение на дългогодишната защита родовете лебеди като цяло са в отлично здраве. Според Червения списък на IUCN, който проследява състоянието на популацията на много животни по света, всеки отделен вид лебед е посочен като най-малко загриженост , което е най-добрата възможна прогноза за опазване. Броят на населението, макар и да не е известен с точна точност, изглежда е стабилен или нараства по целия свят. Ендемичният лебед-тръбач в Северна Америка веднъж е паднал до едва 100 птици през 1935 г., но оттогава е реабилитиран.

Лебеди в зоопарка

Въпреки че е често срещана гледка по целия свят, лебедът е много популярна функция в много американски зоопаркове, обикновено плаващи около езерата. Лебедът-тръбач се съхранява в зоопарка в Минесота, Зоопарк в Мериленд , и Линкълн парк зоопарк в Чикаго. Лебедът от тундра може да бъде намерен в Зоопарк Нова Англия . Лебед с черно гърло, известен като Суонтън, също е експонат в Денвър зоопарк .

Вижте всички 71 животни, които започват с S

Интересни Статии