Туатара

Научна класификация на Tuatara

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
влечуго
Поръчка
Sphenodontia
Семейство
Sphenodontidae
Род
Sphenodon
Научно наименование
Sphenodon Punctatus

Природозащитен статус на Туатара:

Близо до заплаха

Tuatara Местоположение:

Океания

Факти за Туатара

Основна плячка
Насекоми, яйца, гущери
Среда на живот
гори и пасища
Хищници
Прасета, котки, гризачи
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
12
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Насекоми
Тип
Влечуго
Лозунг
Намира се само на няколко острова в Нова Зеландия!

Физически характеристики на Tuatara

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Зелено
Тип кожа
Везни
Максимална скорост
15 mph
Продължителност на живота
50-100 години
Тегло
600-900g (1,3-1,9 lbs)

Един от прякорите на туатара сред учените е „живите вкаменелости“ поради липсата на еволюционни промени.



Поради факта, че не е съвсем гущер и не съвсем динозавър, новозеландската туатара е едно от малкото наистина уникални животни, останали в света. Тези влечуги може да изглеждат като гущери, но те принадлежат към своя отделен клас и са единствените оцелели членове на техния таксономичен ред. Учените са изключително заинтересовани да ги изучават, защото могат да ни дадат представа за това как са съвременни гущери и змии еволюирал.



Факти за Туатара

  • Името „туатара“ означава „върхове на гърба“ на езика маори.
  • Туатарите са оцелели от периода Триас, който е бил преди около 240 милиона години.
  • Те са единствените оцелели членове на ордена Rhynchocephalia.
  • Туатарите имат трето око, известно като „теменно око“ в горната част на главите си.
  • Продължителността на живота на туатара е над 60 години. Дори до 100 години в плен!

Научно наименование на Tuatara

Научното име на туатара еSphenodon punctatus. „Sphenodon“ произхожда от гръцките думи „sphen“, което означава „клин“ и „odon“, което означава „зъб“. „Punctatus“ е латинска дума, която означава „заострена“.

Думата „туатара“ на езика маори означава „върхове на гърба“. Маори са коренното население на Нова Зеландия от Полинезия.



Външен вид и поведение на Tuatara

Туатарата е родом от Нова Зеландия и е най-голямото влечуго в страната. Мъжките могат да растат на дължина почти три фута, а възрастните жени обикновено растат на дължина около два фута. И мъжките, и женските ще тежат само до два килограма, когато са напълно израснали, така че въпреки факта, че са етикетирани като най-големите влечуги в Нова Зеландия, те не са особено големи животни.

Те са самотни същества, които живеят в нори, но е известно, че споделят дупките си с определени морски птици, с които живеят в хармония.

И мъжете, и жените имат сходно оцветяване. Повечето от тях имат приглушен, маслинено зелен или ръждивокафяв цвят, за да им помогнат да се впишат в заобикалящата ги среда. Един интересен факт за оцветяването на туатара е, че той може да се промени с времето. Те се леят годишно, така че цветът им може постепенно да се измества с напредването на възрастта.

Мъжките туатари имат голям, отличителен гребен на бодли по протежение на гърба и шията. Тези бодли могат да бъдат разпръснати в ефектно изложение, за да впечатлят женските по време на брачния сезон, но те също се използват, за да покажат доминиране, когато се борят с други мъже.

туатара (Sphenodon punctatus) туатара отблизо

Местообитание Tuatara

Туатари могат да бъдат намерени само в Нова Зеландия. В момента те живеят само на няколко офшорни острова и в ограничени региони на континента.

Диета Tuatara

Тъй като туатарите са уникални в света на влечугите, много хора питат: „Какво ядат туатарите?“

В този аспект туатарите са като много други гущери и влечуги с подобен размер. Те ядат предимно насекоми като бръмбари , земни червеи, щурци и паяци. При липсата на тези насекоми те също са известни с това, че се хранят охлюви , жаби , птичи яйца, скинкове и дори собствените си малки.



Туатара Хищници и заплахи

Туатарите варират между класифицирането като застрашени видове и да сте „изложени на риск“ или „уязвими“, което е стъпка под това. Въпреки това, IUCN наскоро го актуализира до най-малко загриженост поради успешните усилия за опазване.

Най-сериозната заплаха за дивите туатари са хищниците от бозайници, които са били внесени на островите чрез човешко заселване. Кучета и плъхове са оказали най-сериозно въздействие върху популациите на туатара, но други животни като порове и котки са повлияли и на техния брой.

Поради факта, че тези въведени хищници силно унищожиха популациите на дивата туатара за толкова кратък период от време, правителството на Нова Зеландия обяви туатарите и техните яйца да бъдат напълно защитени през 1895 г. Тази защита е налице и днес и е от съществено значение в запазването на намаляващите им числа.

Възпроизвеждане на Tuatara, бебета и продължителност на живота

Туатарите не са като повечето влечуги, тъй като се размножават доста бавно. Те имат относително дълъг живот от 60 години или повече в дивата природа и могат да живеят до 100 години в плен.

Този дълъг живот означава, че те не достигат полова зрялост, докато навършат 10 до 20 години. Освен това те продължават да растат, докато навършат приблизително 35 години.

Чифтосването се случва през лятото и до голяма степен се диктува от женските. Мъжките могат да се размножават всяка година, но женските обикновено се размножават само на всеки две до пет години. Мъжките ще потъмнят кожата си, ще разпръснат гребените си и ще изчакат извън дупката на женски в опит да я впечатлят. Мъжките туатари нямат външен репродуктивен орган, така че предават сперматозоиди на жени, като трият клоаките си заедно. Това се нарича „клоакална целувка“.

Женските могат да съхраняват тази сперма до една година и те я използват за оплождане на съединител, който може да варира по размер от едно яйце до 19 яйцеклетки. Тези яйца се инкубират в продължение на 12 до 15 месеца, което е невероятно дълъг период от време, особено за влечугите. За съжаление, тази дълга инкубация означава, че яйцата туатара са лесна храна за хищниците.

Майките от Tuatara не остават наоколо, за да защитят яйцата или бебетата, след като се излюпят, така че всички излюпени животни, които оцелеят в инкубационния период, са особено уязвими и трябва незабавно да се оправят сами по отношение на храните и безопасността.

Интересен факт за бебетата от туатара е, че температурата на инкубационното гнездо определя пола на излюпеното. Това е явление, известно като „определяне на пола в зависимост от температурата“. Изследователите отбелязват, че яйцата, инкубирани при 70 градуса по Фаренхайт, имат еднакъв шанс да бъдат мъжки или женски. Яйцата, които се инкубират при 72 градуса по Фаренхайт, обикновено са около 80 процента мъжки, а гнездата, охладени до 68 градуса по Фаренхайт, обикновено са 80 процента женски. Ако едно гнездо се охлади до 64 градуса по Фаренхайт, всички излюпени ще бъдат женски.

Туатара Население

Понастоящем туатарите могат да бъдат намерени само разпръснати в малки джобове на континентална Нова Зеландия и шепа отдалечени острови без гризачи. Смята се, че в природата съществуват само около 55 500 туатари.

В допълнение към тези, които се срещат в дивата природа, има някои, които се държат в специални светилища и се отглеждат в плен като част от развъдните програми, за да се увеличи броят на популацията.

Поради това туатарите често все още се смятат за застрашени видове . както и да е Международен съюз за опазване на природата (IUCN) има ли го в списъка като най-малко загриженост тъй като усилията за премахване на инвазивни видове са оказали силен ефект върху благосъстоянието и бъдещето на туатарата. Въпреки това, това означава, че разчита на управлението на опазването, за да оцелее.

Вижте всички 22 животни, които започват с Т

Интересни Статии