Западна горила

Западна горила Научна класификация

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Hominidae
Род
Горила
Научно наименование
Горила Горила

Запазено състояние на западната горила:

Критично застрашени

Западна горила Местоположение:

Африка

Факти за западната горила

Основна плячка
Листа, плодове, цветя
Среда на живот
Тропическа гора и гъста джунгла
Хищници
Човек, Леопард, Крокодил
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Листа
Тип
Бозайник
Лозунг
Има два подвида!

Физически характеристики на западната горила

Цвят
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
35 - 50 години
Тегло
100 кг - 200 кг (220 lbs - 440 lbs)
Височина
1.4m - 1.7m (4.7ft - 5.5ft)

Западната горила е една от двете горилни подгрупи, открити на африканския континент (другата е източната горила). Западната горила е най-многобройният вид горила, а също и по-голямата от двете.



Западната горила се среща в тропическите джунгли и гори в Западна и Централна Африка, заедно с низинните блата и вторичните гори. Понастоящем всички западни горили се считат за критично застрашени, тъй като голяма част от естественото им местообитание вече е обезлесено или поето от хората.



Има два отделни подвида на западната горила, които са западната низинна горила и гористата през реката. Макар и малко по-различни на външен вид, двата вида западни горили се отличават с различен размер на черепа и зъбите.

Западната горила е една от големите маймуни, група, която включва орангутани, горили, хора и шимпанзета. Както при другите големи маймуни, западната горила има редица характеристики, които улесняват живота в джунглата, включително с противоположни палци, които са полезни, когато западната горила обелва плодове.



Западната горила е всеядно животно, но по-голямата част от нейната диета се състои от ядене на плодове, за които е известно, че западната горила изминава огромни разстояния през горите. Западната горила също яде листа, ядки и плодове, заедно с насекоми и от време на време малки животни като гущери и гризачи. Западната горила също е наблюдавана с помощта на основни инструменти в дивата природа с цел по-ефективно събиране на храна.

Поради големия си размер, западната горила има малко истински хищници в родните си африкански гори, като големи котки като леопарди и странен крокодил са единствената истинска естествена заплаха за западната горила. Най-голямата заплаха за западната горила е загубата на местообитания, причинена от обезлесяването и също така ловувана от хора. Части от територията на западната горила също бяха превзети от граждански вълнения през последните години, които, заедно с бракониерството, оказаха наистина опустошително въздействие върху дивите популации.

Западната горила има тенденция да живее в групи, които се водят и защитават от алфа мъжкия. Алфа мъжката западна горила също се чифтосва с женските от неговата група, произвеждайки обикновено единични потомци, известни като бебета. Бебетата от западната горила остават с майка си, докато навършат няколко години и станат независими.



Днес всички западни горили са критично застрашени видове, но се смята, че в дивата природа са останали 95 000 западни низини горили, значително повече от техните братовчеди от река горила, чийто брой в дивата природа се смята за едва 300 индивида.

Вижте всички 33 животни, които започват с W

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии