Мечка

Научна класификация на мечките

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Ursidae
Род
Урсус
Научно наименование
Ursidae

Статус на опазване на мечки:

Застрашен

Местоположение на мечка:

Азия
Централна Америка
Евразия
Европа
Северна Америка
Южна Америка

Факти за мечка

Основна плячка
Риба, нектар, насекоми
Отличителна черта
Големи зъби и лапи и силно тяло
Среда на живот
Горски и планински райони
Хищници
Човек, Вълк, Диви котки
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Риба
Тип
Бозайник
Лозунг
Има 8 различни вида!

Физически характеристики на мечка

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
35 mph
Продължителност на живота
15 - 35 години
Тегло
27 кг - 450 кг (60 lbs - 990 lbs)
Височина
1,2 м - 3,3 м (4 фута - 11 фута)

Някои азиатски мечки изграждат гнезда в дървета, подобни на тези на птици.



По света има осем различни вида мечки със статут на опазване, вариращ от неустойчив до най-малко притеснителен. В зависимост от вида мечки, местообитанията включват Северна Америка, Южна Америка, Европа, Азия и най-северните полярни региони. Макар че обикновено не представлява заплаха за хората, мечките могат да бъдат много опасни, ако се стреснат, провокират или се приближат, когато присъстват млади мечки (малки).



Най-важните факти за мечките

Въпреки че се считат за месоядни видове, повечето мечки се хранят с растителност като основен източник на храна.

Мечките ще се бият до смърт за членове на семейството.

Много експерти по мечките смятат, че мечките могат да миришат на разстояние до 20 мили.

Видове мечки - 8-те видове мечки

Има осем уникални вида мечки, които се различават по размер, външен вид и предпочитание към храната. Можете да ги намерите предимно в Северна Америка, Южна Америка, Европа и Азия. Видовете мечки включват:



  • Азиатска черна мечка (Азиатска черна мечка) - Азиатската черна мечка, наричана още лунна мечка, е предимно вид тревопасни мечки, срещани предимно в Южна Азия, Афганистан и части от Япония. Често се срещат на дървета в планинските райони.
  • Кафява мечка - Кафявата мечка, наричана още мечка гризли, се среща в Северна Америка, Азия и Европа. Те са най-забележителни с гърбиците, които лежат върху раменете им и масивната кафява физика. Понастоящем тези видове мечки са най-малко изчезнали от всички мечки.
  • Северноамериканска черна мечка - Северноамериканската черна мечка може да се намери от Северна Канада до Централно Мексико. Той няма климатични предпочитания. Те дори ще се хранят с кактус от бодлива круша. Този вид мечка предпочита планинските райони. Ще ги намерите обаче и на ливади и влажни зони.
  • Полярна мечка - Полярните мечки се срещат само в района на Арктика, заобикалящ Северния полюс. Те пътуват с плаващи ледникови ледени блокове. Тъй като тези ледени пакети се топят, заплахата за съществуването на полярните мечки се увеличава, което ги прави силно податливи на изчезване.
  • Очила мечка - Очилата мечка, наричана още Андската мечка, обича да прекарва времето си по дървета. Те са единствените видове мечки, които живеят в Южна Америка. Тези мечки са уязвими за изчезване поради човешки убийства с цел печалба и поради митология.
  • Панда - Мечката Панда може да е най-известната мечка на планетата поради възхитителния им външен вид. Те празнуват предимно с бамбук в Централен Китай. Мечките панда се считат за застрашени поради търсенето на черния пазар.
  • Ленива мечка - Ленивата мечка получава своя съименник поради приликите на ленивото животно. Дългата муцуна им позволява да консумират плячка, която обикновено не е свързана с мечки, включително мравки и термити. Ленивите мечки се срещат в Индия и Шри Ланка.
  • Слънчева мечка - Слънчевите мечки са отличителни поради кремавите си, полумесечни маркировки на гърдите си. Тъй като те често ядат гнезда на пчели, те обикновено се наричат ​​медни мечки. Можете да ги намерите в Малайзия и Индонезия и те са уязвими за изчезване поради обезлесяване.

Носете научни имена

Фамилното име за вида мечка е Ursidae, а Ursus е родът, което означава мечка на латински. Следват осемте вида мечки от семейство мечки:

Външен вид и поведение на мечка

Мечките се отличават с телата си на базата на козина и силните си нокти. Някои се катерят по дървета, а други плуват. Някои подвидове мечки имат още по-отличителни белези около очите и на гърдите си, които ги отличават от останалите.

Различни видове мечки са се приспособили към тяхната среда с течение на времето. Например, полярните мечки са бели, за да се съчетаят със снега, а северноамериканските черни мечки имат разнообразни хранителни навици, които включват царевични култури и кактус в зависимост от региона на пребиваване.

Всички мечки имат остро обоняние, слух и зрение. Те често чуват и миришат хората, преди да видят хората и да избягат в резултат. Мечките са самотни същества по природа. Майките и малките обаче ще пътуват заедно, а мечките ще пътуват по двойки по време на брачните сезони.

  • Азиатска черна мечка: 50 - 116 kg (110 - 255 lbs)
  • Кафява мечка: 93 - 410 кг (205 - 900 lbs)
  • Северноамериканска черна мечка 39 - 409 кг (86 - 900 lbs)
  • Полярна мечка 200 - 682 кг (440 - 1500 фунта)
  • Очила мечка 64 - 125 кг (140 - 275 lbs)
  • Panda Bear 70 - 125 кг (155 - 275 lbs)
  • Ленива мечка 55 - 141 кг (120 - 310 lbs)
  • Слънчева мечка 22 - 50 kg (50 - 110 lbs)

Мечки местообитания

Географските региони на видовете мечки са толкова разнообразни, колкото и външният им вид. Повечето видове мечки предпочитат да живеят в покрива на гъста гора. Можете да намерите мечки в Северна Америка, Европа, Азия и Африка. Те никога не са стигнали до Антарктика или Австралия. Докато мечките са любопитни по природа, много пъти, ако чуят или помиришат човек, те ще скрият дърво. Някои мечки предпочитат по-високи височини, като азиатската черна мечка, а други предпочитат крайбрежните райони, като полярните мечки. Дори ще намерите мечки в пустинен климат, включително очиласти мечки и американски черни мечки. Популациите на мечки, които не могат да се адаптират към нови местообитания, са уязвими от изчезване, тъй като сегашните им домове са унищожени за развитие и за добив на дървен материал.



Мечи диета и храна

Мечките са доказали, че могат да оцелеят с почти всичко. Повечето мечки ядат растителност, като мечката панда яде бамбук. Много мечки от Северна Америка обаче са се приспособили към тяхната среда и ще ядат други животни и риби, включително лосове, карибу и сьомга. Полярната мечка, наричана още морска мечка, е месоядно животно, тъй като обикновено ядат тюлени, както и китове и по-малки моржове. А ленивата мечка оцелява върху мравки и термити.

Съществува нарастваща загриженост за мечките, които ядат човешка храна, тъй като ги кара да унищожават имуществото и дори да проникват в домовете, за да търсят повече от същото. В крайна сметка тези мечки са унищожени, тъй като стават нарастваща заплаха за хората. Този трагичен резултат е неизбежен, докато хората не хранят диви мечки. В редки случаи мечките по погрешка ще изядат отровно растение и ще умрат. Освен това мечките могат да ядат почти всичко, за да живеят.

Население на мечки

Днес всички видове мечки са донякъде податливи на изчезване. Някои видове мечки са по-уязвими от други. Азиатските черни мечки, полярни мечки, мечки панда, ленивци и слънчеви мечки се считат за уязвими от изчезване. Кафявите мечки са категоризирани като стабилни, а американските черни мечки всъщност увеличават популацията си и се считат за най-малкото безпокойство в момента.

  • Азиатска черна мечка - по-малко от 50 000
  • Кафява мечка - 200 000
  • Северноамериканска черна мечка - 600 000
  • Полярна мечка - 20 000 до 25 000
  • Очила мечка - по-малко от 2000
  • Мечка панда - 2000
  • Ленива мечка - 7 000 до 10 000
  • Слънчева мечка - неизвестна, вероятно по-малко от 1000

Изчезване на мечки

Докато няколко вида мечки днес са уязвими от изчезване, само няколко вида или подвидове мечки са изчезнали в новата история. Това включва калифорнийската мечка гризли през 20-те години и мексиканската мечка гризли през 60-те години. И двете са изчезнали поради лов. Същото важи и за мечката Атлас. Мечката Атлас беше единствената мечка, родена в Африка. Ловен е до изчезване през 1870-те.

Гигантската мечка панда беше почти изчезнала в последно време, когато бяха положени драстични усилия за спасяването на вида. Много учени смятат, че бялата мечка е под сериозна заплаха поради изменението на климата. Тяхното съществуване може да бъде пряко свързано със способността им да се адаптират. Преди хиляди години се смята, че редица видове мечки са съществували преди тяхното изчезване.

Гигантската мечка с късо лице беше месоядна мечка, която беше висока 12 фута, надхвърляше 40 мили в час, тежеше над 1500 килограма и живееше в северната половина на Северна Америка. Изчезна около края на Ледниковата ера поради загуба на местообитание. Пещерните мечки са обитавали голяма част от Европа и са изчезнали преди около 25 000 години преди началото на последната ледникова епоха. Смятало се, че тежат до 1500 паунда точно като късоликата мечка.

Мечки хищници и заплахи

Мечките са особено податливи на произволен брой хищници, като койоти и вълци; обаче възрастните мечки изпитват много малко естествени хищници. Основните хищници, които се насочват към мечките, са други мечки и хора. Незаконният лов на мечки вероятно е най-големият им хищник. Някои култури бракониерски мечки за месо и различни части на тялото и органи, за да се продават на черния пазар. Промяната в околната среда е друга значителна заплаха за мечките, техните естествени местообитания и техните източници на храна. А обезлесяването и развитието на хората също застрашават много видове и подвидове мечки.

Чифтосване на мечки, бебета и продължителност на живота

Процес на ухажване се случва между мъжка и женска мечка през пролетта. Мъжките мечки са развратни и ще се чифтосват с няколко женски мечки, ако е възможно с течение на времето. Само най-големите мъже ще се чифтосват поради високото ниво на конкуренция. Поради това състезание женските мечки също ще поемат няколко партньори в живота си. По време на процеса на ухажване и чифтосване и двете мечки станаха почти неразделни. Сезонът на размножаване и чифтосване продължава от май до началото на юли. Женските обикновено раждат през януари и февруари.

Женските мечки се чифтосват и изпитват оплодено яйце и ембриони, подобно на хората. Те ще родят между едно и шест мечета. Майките мечки са доста привързани и защитни. Те ще се грижат и ще се грижат за малките си до три години, често по-малко. През това време малките ще се хранят с майчиното мляко и храна, събрани от тяхната майка и от самите тях. Когато дойде време за отделяне, малките не го приемат добре. В резултат на това братята и сестрите често остават заедно за известно време след първоначалното разделяне.

Средната продължителност на живота на всеки вид мечка варира, включително:

  • Азиатска черна мечка - 25 до 30 години, най-старата записана: 42 години
  • Кафява мечка - 20 до 30 години, най-старото в записа: 40 години
  • Северноамериканска черна мечка - 20 години, най-старият запис: 39 години
  • Полярна мечка - 20 до 30 години, най-старият запис: 45 години
  • Очилано мече - 20 години, най-старото в записа: 37 години
  • Мечка панда - 15 до 20 години, най-старата записана: 38 години
  • Ленива мечка - 20 години, най-старият запис: 27 години
  • Слънчевата мечка - 25 години, най-старото в записа: 34 години

Важно е да се отбележи, че повечето видове мечки живеят по-дълго в плен, отколкото в дивата природа. Средните стойности, изброени по-горе, представляват средната продължителност на живота на дива мечка. Най-старата регистрирана възраст е представителна за всяка мечка, независимо дали е дива или пленена. С напредване на възрастта, здравето им започва да се влошава, както при хората, включително здравето на зъбите, зрението и цялостното притъпяване на сетивата. Това силно влияе върху качеството им на живот и способността им да оцеляват

Вижте всички 74 животни, които започват с B

Интересни Статии