Кафява мечка

Научна класификация на кафява мечка

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Ursidae
Род
Урсус
Научно наименование
Ursus arctos

Статус на опазване на кафява мечка:

Застрашен

Местоположение на кафява мечка:

Азия
Евразия
Европа
Северна Америка

Факти за кафява мечка

Основна плячка
Риба, плодове, насекоми
Отличителна черта
Мощни предмишници и зимен сън през зимата
Среда на живот
Горски и планински райони
Хищници
Човек, Вълк, Пума
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Риба
Тип
Бозайник
Лозунг
Доминиращ хищник в неговата среда!

Физически характеристики на кафява мечка

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
35 mph
Продължителност на живота
20 - 30 години
Тегло
136 кг - 390 кг (300 lbs - 860 lbs)
Височина
1,5 м - 2,8 м (5 фута - 9,2 фута)

„Кафявите мечки често се наричат„ мечки гризли. “



Кафявите мечки се срещат в много части на Северна Америка и Евразия, където мечките обитават гористи и планински райони. Кафявата мечка е и националното животно за редица държави в Северна Америка, Европа и Азия.



4 невероятни факта за кафява мечка

  • Кафявата мечка е най-разпространената мечка в света
  • Група кафяви мечки се нарича ленивец или шлейф
  • Преди зимен сън кафявата мечка може да изяжда до 90 килограма храна на ден
  • Изглежда, че кафявите мечки имат индивидуални личности и са изключително интелигентни

Научно име на кафява мечка

Кафявата мечка има името наUrsus arctosи е вид бозайник. Името Ursus произлиза от латинското, което означава „мечка“. И „ursus“, и „arctos“ означават мечка, като „arctos“ е гръцкият термин за това животно.

Нарича се терминът „мечка гризли“Урсус.Това е подвид на кафявата мечка и е кръстен, тъй като мечката по някакъв начин е интерпретирана като „ужасна или ужасна“, вместо терминът за козината да е оцветена в сиви ивици.

Външен вид и поведение на кафява мечка

Кафявите мечки са изключително големи животни. Кафявите мечки могат да растат на височина от пет до осем фута и тегло около 700 паунда. Това означава, че теглото на кафявата мечка е около 75 процента толкова тежко, колкото арабския кон, който тежи 930 паунда. Въпреки че някои могат да бъдат дори по-големи. Аляска кафява мечка може да тежи до 1500 килограма.

През пролетта след хибернация кафява мечка може да тежи много по-малко. За да компенсира това, мечката може да изяжда до 90 килограма храна на ден, за да напълнее за предстоящата зима и нейния хибернация.

Те са склонни да бъдат самотни животни; женските и техните кафяви мечета се събират заедно и понякога е известно, че се събират, особено на местата за риболов в Аляска. Група мечки се нарича ленивец или шут, но кафявите мечки живеят предимно сами.

През зимата кафявите мечки копаят бърлоги за зимен сън, които често се срещат по склоновете.

Кафявите мечки са много бързи и е известно, че достигат скорост от 30 до 40 мили в час; до 30% по-бърза от максималната скорост на най-бързия човек Юсейн Болт. Ако са изненадани или ако човек попадне между майка и малки, те могат да бъдат опасни. Известно е също, че кафявата мечка е изключителен плувец.



Местообитание на кафява мечка

Кафявите мечки живеят в горите и планините в северните части на Северна Америка, Азия и Европа. В Европа те се срещат най-вече в гористите местности на планините. Сибирските кафяви мечки предпочитат горите, докато в Северна Америка те наричат ​​алпийските ливади и брегови линии дом.

Където и да се намират, кафявата мечка предпочита местообитание с плътно покритие, където те могат да се чувстват сигурни и защитени през деня.

Диета

Кафявите мечки са всеядни; те също са хищници от веригата на хранителните вериги. Те ядат други животни като гризачи или лосове. Голяма част от диетата им обаче се състои от ядки, плодове, плодове, листа и корени.

Те също така обичат да ловят сьомга и жадуват за мазнините, които могат да ги прекарат през дългата зима на хибернация. Преди зимен сън е известно, че кафявата мечка яде до 90 килограма храна на ден.

Хищници и заплахи от кафява мечка

Тъй като една от най-големите от всеядните, кафявата мечка днес не трябва да се притеснява, че ще бъде изядена. Те трябва да се тревожат за други кафяви мечки. Съществуват обаче и други заплахи.

В миналото кафявите мечки са били заплашвани от ловци на едър дивеч като трофеи и са използвани кожите им.

Бракониерството може да е проблем. В Азия някои смятат, че мечият жлъчен мехур има медицински ползи, въпреки че няма доказателства, че това е вярно.

Дърводобивът, добивът и обезлесяването, както и унищожаването на местообитанията застрашават популацията на кафява мечка. Конфликтът между хора и мечки е проблем, тъй като мечките могат да попречат на роуминг на добитък, водоснабдяване, овощни градини и кошчета за боклук.



Размножаване на кафява мечка, бебета и продължителност на живота

Мъжете могат да се бият за жени при чифтосване и ще пазят женската в продължение на една до три седмици. Те се чифтосват от май до юли.

Женските влизат в бърлогата, докато са бременни; те раждат през зимната почивка и обикновено имат чифт малки. Кафявите мечета ще кърмят майчиното мляко до пролетта и размразяването. След това ще останат с нея повече от две години.

Женските мечки се размножават само веднъж на три години, тъй като са заети с малките си малки, докато малките не станат сами. Малките се раждат слепи и голи, но скоро са на път към растеж. До 6 месеца теглото на кафявата мечка може да бъде 55 килограма или 25 килограма.

В дивата природа кафявите мечки могат да живеят до 20 до 30 години; много кафяви мечки обаче умират по-рано.

Население на кафява мечка

Смята се, че по света сега са останали приблизително 200 000 кафяви мечки. Те са най-големите живи месоядни животни, въпреки че често се смятат за всеядни, и имат висок приоритет в списъка за опазване.

В рамките на Съединените щати в националните паркове Ледник и Йелоустоун можете да видите кафяви мечки. Това са единствените места в страната, където живеят; въпреки това се правят усилия чрез програми за реинтродукция на кафява мечка да се върне тази мечка обратно.

Русия има най-голям брой кафяви мечки, с население над 100 000.

Карпатските планини имат голямо население; страните включват Словакия, Полша, Украйна и Румъния. Други места с популации от кафява мечка включват Палестина, Източен Сибир и Хималайския регион. Възможно е също да са в планините Атлас в северозападна Африка и на Хокайдо, остров в Северна Япония.

5 факти за кафява мечка

  • Кафявата мечка има четири големи лапи и всяка от лапите на кафявата мечка има пет пръста, което води до дълги нокти.
  • Двете предни лапи на кафявата мечка имат пръсти, които имат по-дълги нокти, отколкото на задните лапи, тъй като кафявата мечка използва предните си лапи за копаене.
  • Двете задни лапи на кафявата мечка са по-големи от двете предни лапи, тъй като кафявата мечка често стои на задните си крака, за да или огледа обкръжението си, или да извади храна от по-високите места.
  • Кафявата мечка използва предните си лапи с огромните си нокти, за да изтръгне отворени трупи, които имат буболечки вътре, за да може да ги изяде.
  • Кафявата мечка използва специално структурираните си лапи и крака, за да й помогне да бяга бързо, да се катери по дървета и да плува добре.

5 факти за зъбите на кафява мечка

  • Кафявите мечки обикновено не хапят плячката си, а вместо това мелят и мачкат с огромните си зъби, за да вкарат храната си в тях.
  • Кафявата мечка има приблизително 42 зъба, включително големи хищни зъби, които кафявата мечка използва за раздробяване на месо и кожа.
  • Кафявата мечка използва както големите си, силни лапи, така и острите си зъби, за да хване и убие плячката си или ще захапе врата на животното или ще го прекара с огромните си предмишници.
  • Моларните зъби на кафявата мечка увеличават размера си, докато отиват по-навътре в устата на кафявата мечка, а кафявата мечка използва предимно най-големия си кътник, за да смила жилава храна.
  • Размерът на зъбите на кафявата мечка зависи от размера на самата мечка, така че по-големите мечки ще имат по-големи зъби от по-малките мечки.
Вижте всички 74 животни, които започват с B

How to say кафява мечка in ...
българскиКафява мечка
Английскикафява мечка
КаталунскиКафявата мечка
Чешкикафява мечка
Датскикафява мечка
Немскикафява мечка
АнглийскиКафява мечка
ЕсперантоМечка Бруна
ИспанскиUrsus arctos
ЕстонскиКару
ФинландскиМечка
Френскикафява мечка
Ивриткафява мечка
Хърватскикафява мечка
Унгарскикафява мечка
Индонезийскикафява мечка
ИталианскиUrsus arctos
Японскикафява мечка
ЛатинскиUrsus arctos
Холандскикафява мечка
Английскикафява мечка
Полскикафява мечка
Португалскикафява мечка
Английскикафява мечка
Словенскикафява мечка
Шведскикафява мечка
Турскимечка гризли
Виетнамскикафява мечка
Китайскикафява мечка
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии