Паяк маймуна

Научна класификация на маймуната паяк

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Atelidae
Род
Ателис
Научно наименование
Симия Панискус

Статус на опазване на маймуна паяк:

Най-малкото притеснение

Spider Monkey Местоположение:

Централна Америка
Южна Америка

Факти за маймуната паяк

Основна плячка
Плодове, ядки, листа
Среда на живот
Тропическа джунгла и тропическа гора
Хищници
Човек, Орли, Ягуар
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Намира се в тропическите джунгли на Южна Америка!

Физически характеристики на маймуната паяк

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
35 mph
Продължителност на живота
15-27 години
Тегло
6,4-12 кг (14-26 фунта)

'Маймуната паяк е сред най-опитните алпинисти в света.'



С дългите си крайници и опашка, този вид прескача от един клон на друг в изящно показване на въздушния контрол. Той е интелигентен, грижовен и пъргав, но също така силен и агресивен. Поради лов и загуба на местообитания целият род е застрашен от призрака на изчезването. Значителни усилия са положени за запазване на последната от популациите на маймуните паяци.



3 факти за маймуната паяк

  • Въпреки че обикновено ходят на четирите крака, маймуните-паяци са се приспособили силно за дървесен начин на живот. Движението им между дърветата е истинско зрелище. Те не се катерят внимателно нагоре и надолу по дърветата. Вместо,те скачат или се спускат от едно дърво на друго.
  • Претензията имопашките имат малки, обезкосмени върхове и каналикоито са нещо като пръстови отпечатъци.
  • Маймуната паяк може да се размножава много добре в плен. Много зоологически градини и природозащитни организации имат свои собствениразвъдни програми за поддържане на това животно живо.

Научно име Spider Monkey

Този примат принадлежи на а род на животните, което носи научното имеАтелис. Тази дума грубо се превежда на „непълна“ на гръцки, отнасяща се до намалените или непълните палци на маймуната. Този род съдържа седем живи вида, повечето от които са кръстени заради цвета си или страната на произход. Те включват маймуната паяк с червено лице, маймуна паяк с бяла чела, маймуна паяк перуан, маймуна кафяв паяк, маймуна паяк с бяла буза, маймуна паяк с кафява глава и маймуна паяк на Джефрой. Родът на маймуната паяк принадлежи към семействотоAtelidae, което също включва маймуни майки и вълнени маймуни . Това е единственото семейство примати в света с пълни опашки.



Вълнени, виещи и паякови маймуни са само няколко животни, които съставляват групата, известна като маймуните от Новия свят. Както подсказва името, тези маймуни еволюират и процъфтяват в Новия свят на Америка. В сравнение с маймуните от Стария свят на Азия и Африка , те са склонни да имат по-малък размер, по-плосък нос и различна скелетна структура. Маймуните от Новия свят и Стария свят за последен път споделят общ прародител преди около 40 милиона години, когато техните еволюционни родове се разделят, тръгвайки по своя път.

Външен вид на маймуна паяк

Тези животни са сред най-големите от иначе малките маймуни от Новия свят с тегло между 13 и 24 паунда. Тук става въпрос за теглото на малък опитомено куче но с много по-дълга опашка. Мъжете са склонни да бъдат малко по-големи при жените като цяло.

Други важни характеристики на маймуната паяк включват невероятно дългите ръце, плоския нос, очните пръстени и грубата коса, която обикновено е комбинация от черен, бял, кафяв или тен.



Опашка на маймуна-паяк

Една от най-изтъкнатите и важни характеристики на този примат е масивната опашка на предчувствието. Въпреки (или дори заради) почти несъществуващите палци, опашката осигурява основните средства, чрез които може да се придържа към клони и да грабва предмети. Самата опашка е много по-голяма от тялото, достигайки между 20 и 40 инча. За сравнение, тялото се простира на около 14 до 26 инча от главата до кръста.

Опашка маймуна паяк

Поведение на маймуна паяк

Тези същества са силно социални животни, които се събират заедно в големи войски от донякъде свързани индивиди. Тези войски са склонни да бъдат малки, но са наблюдавани събирания на около 50 маймуни. Тези войски се разделят на по-малки групи през целия ден, за да се хранят и да спят, особено ако случаят е, че храната е оскъдна, но те обикновено са достатъчно близо, за да си помогнат взаимно срещу заплахи. Храненето обикновено започва в сутрешните часове и продължава през целия ден, докато те спят на дървета през нощта. Изглежда, че войската няма окончателна структура, но се смята, че една жена планира груповите дейности по хранене за деня.

Мъжете са склонни да останат с една група през целия си живот, докато жените напускат групата, за да намерят късмет другаде. Тъй като много от тези мъжки маймуни са свързани помежду си, връзката между тях е особено силна, докато връзката между женските е сравнително по-слаба. Това всъщност е обратното поведение на много видове маймуни, при които женската обикновено е тази, която остава с групата за постоянно.

За да общуват помежду си, тези примати имат огромен набор от вокализации, включително лай, вой, писъци и някакъв хленчещ шум, който прилича на кон. Това се комбинира с всякакви различни пози и черти на лицето. Например маймуните-паяци проявяват яростно проявление на агресия, предназначено да изплаши заплахите и натрапниците. Те правят това, като разтърсват клоните с крака и издават пищящ звук. Голяма част от това обаче е просто озадачаване, защото не е подкрепено от реална сила. Ако този гамбит не работи, тогава войската може да се раздели и да избяга, за да отклони вниманието на хищника. Подстригването, обикновено важен аспект на социалното поведение на приматите, е по-малко критично за поведението на маймуните паяци, вероятно поради намалените палци. Вместо това те се почесват с ръце и крака, за да премахнат мръсотията и паразитите.

Смята се, че тези същества са сред най-интелигентните сред маймуните от Новия свят. Мозъкът им е по-голям от тясно свързаната маймуна-вой, поне сред маймуни с подобен размер. Тази интелигентност може да им помогне в социалните взаимодействия и поведението за търсене. Като помни точното местоположение на многото различни плодове, които редовно консумират, това значително подобрява шансовете им за оцеляване в дивата природа.

Местообитание на паяк маймуна

Този вид примати заема голям участък земя между Амазонка тропическа гора , Централна Америка , и части от Мексико . Повечето от седемте вида паяк маймуни са концентрирани до голяма степен в Бразилия , Колумбия , Венецуела и битове от Перу . Паякът маймуна на Жофрой е най-северният вид, появяващ се по крайбрежието на централно Мексико. Всеки вид обикновено предпочита да живее в средните слоеве на тропическите гори и други гори, често в близост до реки и потоци.

Диета на маймуна паяк

Диетата на тези същества се състои предимно от плодове, ядки и цветя. Това се допълва с месото на паяците и насекоми . Маймуната-паяк ще прекара голяма част от деня, търсейки храна в малки групи. Ще обира дърветата, търсейки скрити хапки. Някои маймуни могат да ядат плодове от над 100 различни вида растения през целия си живот.

Spider Monkey хищници и заплахи

Основните хищници са пуми , ягуари , змии и от време на време орел . Дървесният начин на живот предлага известна степен на защита срещу хищници, но някои от тези животни умеят да се катерят по дървета, а грабливите птици понякога могат да хванат непозната маймуна паяк отгоре. Ако се скита надолу към горското дъно, тогава маймуната паяк е далеч по-уязвима от хищничество. Той има малко естествени защити, с изключение на способността си за катерене.

Тези същества традиционно са били ловувани като източник на храна. Тяхното шумно и шумно поведение често ги прави лесни за намиране в гъстите гори. Но загубата на местообитания от дърводобива и селското стопанство е основната заплаха, застрашаваща това, което остава от популациите на маймуните паяци. Това унищожи голяма част от естествените гори, на които разчита, фрагментирайки останалите популации. Маймуната паяк също е уязвима на няколко болести. Скоростта, с която маймуната-паяк е податлива на малария, я прави ценен предмет на изследване от човешки изследователи.

Размножаване на маймуна паяк, бебета и продължителност на живота

Това животно има размножителен сезон, който продължава целогодишно. Женската маймуна има широка свобода да избира с кой мъж иска да се чифтосва. Въпреки това, мъжете могат да бъдат доста агресивни, понякога убивайки несвързаното дете на жена, с която в момента се чифтосва.

Майката ще носи нероденото бебе за период на бременност до 232 дни. След раждането, тя често ще се изолира от останалата част от войската. Тъй като този процес на раждане и развитие доста облага майката, тя ще роди само едно дете на всеки две до пет години. Рядко тя ще роди близнаци. Бебешката маймуна ще разчита на майката за кърмене и защита за около година след раждането. Тя единствено е отговорна за грижите за своето потомство и не получава никаква помощ от останалите мъже и жени от войската. Детето ще се придържа към гърба й и ще увие опашката си около собствената си опашка или тяло за защита, докато търси храна.

Поради допълнителното време за развитие, необходимо за усвояване на социални знаци и друга ценна информация, това животно има относително дълъг период на зрялост. То ще започне да се размножава едва след около петгодишна възраст. Типичната продължителност на живота на маймуната паяк е от 20 до 27 години. В плен, където те са до голяма степен свободни от натиска на хищници, болести и лов, те могат да живеят до 40 години.

Майка и бебе маймуна паяк

Население на маймуна паяк

Този вид примати е сред най-застрашените и несигурни групи примати в света. Според Червения списък на IUCN, който е може би най-изчерпателният източник за природозащитен статус на животните в света, пет от седемте вида са застрашен , докато кафявата маймуна паяк е критично застрашени . Паяковата маймуна с червено лице е в сравнително по-добро здраве в сравнение с останалите видове. Той е посочен само като уязвим до изчезване. Не е съвсем ясно колко зрели индивиди са останали в природата, но броят изглежда намалява навсякъде. Защитата на съществуващите гори и рекултивацията на старите местообитания ще бъдат от решаващо значение за тяхното продължаване на оцеляването.

Паяк маймуни в зоологически градини

Поради своето шумно поведение и игрив, енергичен характер, тези същества са популярна експозиция в много зоологически градини в Съединените щати. Черноръката паякова маймуна на Джефрой е основна гледка в Зоопарк в Лос Анджелис и Зоопарк Сейнт Луис. Други видове паяк маймуни могат да бъдат намерени в Зоопарк Александрия в Луизиана , Зоопаркът на Биърдсли в Кънектикът , Зоопарк и ботаническата градина в Централна Флорида , Зоопарк Бойсе , Зоопарк в Нешвил , Зоопаркът Little Rock в Арканзас, Зоопарк на Потър Парк в Лансинг, Мичиган и много други. Повечето от тези зоологически градини работят с организации за опазване на дивата природа, за да запазят маймуната паяк и да възстановят броя. За това помага фактът, че те са относително лесни за размножаване в плен.

Вижте всички 71 животни, които започват с S

Интересни Статии