Глиган

Научна класификация на дивите свине

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Suidae
Род
Техен
Научно наименование
Sus scrofa

Статус на опазване на дива свиня:

Най-малкото притеснение

Местоположение на дивата свиня:

Азия
Евразия
Европа

Забавен факт за дивата свиня:

Мъжките имат горен бивен, за да изострят долния!

Факти за дивата свиня

Плячка
Плодове, корени, червеи
Име на младите
Прасчо
Групово поведение
  • Ехолот
Забавен факт
Мъжките имат горен бивен, за да изострят долния!
Очакван размер на населението
Устойчив
Най-голямата заплаха
Загуба на местообитания
Най-отличителна черта
Дълга, твърда и права муцуна
Други имена)
Диво прасе, диво прасе, глиган
Период на бременност
3 - 4 месеца
Среда на живот
Широколистни широколистни гори
Хищници
Тигър, Вълци, Хора
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
5
начин на живот
  • Нощен
Често срещано име
Глиган
Брой видове
4
Местоположение
В цяла Европа и Азия
Лозунг
Мъжките имат горен бивен, за да изострят долния!
Група
Бозайник

Физически характеристики на дивата свиня

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Нето
  • Черен
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
30 mph
Продължителност на живота
15 - 20 години
Тегло
80 кг - 175 кг (176 lbs - 386 lbs)
Височина
55 см - 100 см (21,6 инча - 39,3 инча)
Възраст на полова зрялост
7 - 10 месеца
Възраст на отбиването
2 - 3 месеца

Класификация и развитие на дивата свиня

Дивата свиня е вид диво прасе, роден в горите на Европа, северозападна Африка и се среща и в цяла Азия. Дивата свиня има изключително широко разпространение, като броят на оценените подвидове диви свине варира от 4 до 25. Естествено е трудно да се класифицират всички, тъй като те могат лесно да се кръстосват, така че е широко съгласие, че има четири основни подвида, които са определя се от местоположението им. Всички те са много сходни по размер и външен вид, но са склонни да се различават донякъде по цвят, в зависимост от географското им местоположение. Дивата свиня е изключително приспособимо животно, тъй като се среща в множество различни местообитания, яде почти всичко, което побира в устата й и не само работи бързо, но и плува добре. Те са известни също като европейски диви прасета, свине или просто глигани.



Анатомия и външен вид на дива свиня

Дивата свиня е средно голям бозайник с голяма глава и преден край, който води до по-малка кошута. Те имат дебела и естествена двойна козина, която се състои от по-твърд, настръхнал горен слой, с по-мек подкосъм под него. Косата, която минава по билото на гърба на дивата свиня, също е по-дълга от останалите. Дивата свиня варира от кафяво, до черно, до червено или тъмно сиво на цвят, нещо, което обикновено зависи от местоположението на индивида. Например индивидите от дива свиня, открити в Западна Европа, са склонни да бъдат кафяви, където обитаващите горите на Източна Европа могат да бъдат изцяло черни на цвят. Дивата свиня има невероятно лошо зрение поради много малките си очи, но има и дълга, права муцуна, която им позволява да имат изключително остро обоняние.



Разпространение и местообитание на дива свиня

Дивата свиня е най-широко разпространеният сухоземен бозайник на Земята, тъй като нейният местен ареал се простира от Западна Европа, чак до Япония на изток и до тропическите гори на Индонезия на юг. Четирите отделни подвида се определят от местоположението им, като единият обитава Европа, северозападна Африка и западна Азия; друг се среща в Северна Азия и в Япония; третият обитава тропическите джунгли на Индия, Югоизточна Азия и Далечния изток, като последният се среща само в Индонезия. Дивите свине се срещат в различни местообитания, включително тропически джунгли и пасища, но те са склонни да предпочитат широколистни широколистни гори, където растителността е невероятно гъста.

Поведение и начин на живот на дивата свиня

Дивите свине са нощни животни, които излизат само през нощта, за да се хранят за храна. Те прекарват около 12 часа в сън в плътно гнездо от листа през деня, преди да се събудят, за да намерят храна под прикритието на нощта. Женските диви свине са относително общителни животни, обитаващи свободни територии в групи, известни като сандъри, които могат да съдържат между 6 и 30 индивида. Саундерите се състоят от разплодни женски и техните малки и често могат да бъдат намерени в същия район като другите групи, въпреки че двете обикновено не се смесват. Мъжките обаче са самотни през по-голямата част от годината, с изключение на по време на размножителния период, когато те могат да бъдат намерени в непосредствена близост както на сондажите, така и на други мъже. Мъжките диви свине се състезават помежду си, като се борят за шанса да се чифтосват с женска.



Размножаване на дива свиня и жизнен цикъл

Веднъж чифтосана, женската дива свиня ражда 4 - 6 прасенца в гнездо, намерено в гъста гъсталака, което е съставено от листа, треви и мъх. Майката остава с прасенцата си здраво през първите няколко седмици, за да ги предпази от гладни хищници. Прасенцата от дива свиня са невероятно отличителни животни, тъй като имат светлокафява козина, с кремави и кафяви ивици, които се простират по дължината на гърбовете им. Въпреки че тези ивици започват да изчезват, когато прасенцата са на възраст между 3 и 4 месеца, те се оказват много ефективно маскиращи младите диви свине в отломките на горското дъно. След като навършат два месеца, прасенцата започват да излизат от гнездото на кратки фуражни пътувания, преди да станат независими на около 7 месеца и са почти червени на цвят. Козината на дивата свиня не достига оцветяване за възрастни, докато животното навърши около година.

Диета и плячка на дива свиня

Дивата свиня е всеядно животно, което се храни предимно с растения. Растителните вещества съставляват около 90% от диетата на дивата свиня, тъй като те се хранят с млади листа, плодове, треви и плодове и изкопават корени и луковици от земята с твърдите си муцуни. Живеейки в силно сезонни региони, дивите свине трябва да се адаптират към променящите се плодове и цветя и са известни с това, че благоприятстват богатите на протеини ядки (като жълъди), които стават достъпни през есента, и ги подготвят за зимата напред. Те обаче ще ядат почти всичко, което им побира в устата, и допълват диетата си, като ядат яйца, мишки, гущери, червеи и дори змии. Дивата свиня също с радост ще довърши изоставеното убийство на друго животно.

Хищници и заплахи от дива свиня

Поради невероятно голямото си разпространение, дивите свине са плячка на множество хищници с всякакви форми и размери, в естествените си местообитания. Големите котки като Leopards, Lynx’s и Tigers са сред най-често срещаните хищници на дивата свиня, заедно с други големи хищници като вълци и мечки, а също и хора. Въпреки че броят им в дивата природа е спаднал бързо в голяма част от естествения им ареал, в други райони, включително континентална Европа, Полша и Пакистан, всъщност е имало значителен прираст на населението и точните причини всъщност не са известни. Смята се, че това се дължи на различни неща, включително упадъка на основните им хищници, повишената им защита и по-регулирания лов на тях в родните им региони.



Интересни факти и характеристики на дивата свиня

Муцуната на дивата свиня е може би една от най-характерните черти на това животно и подобно на другите диви прасета, тя отличава тези бозайници от останалите. Муцуната на дивата свиня има хрущялен диск в края, който се поддържа от малка кост, наречена преназална, която позволява муцуната на дивата свиня да се използва като булдозер, когато търси храна. Всички диви свине имат бивни на долните си устни, въпреки че мъжките са по-големи от тези на женските и всъщност се извиват нагоре от устата си. По-интересното обаче е, че и мъжките имат куха бивник на горната си устна, който всъщност действа като острилка за ножове, като непрекъснато изостря долните бивни на мъжкия, и двата могат да растат до 6 см дълги.

Връзка с дива свиня с хората

Понастоящем дивите свине се отглеждат на много места за месо, но те също са били ловувани заради острите си бивни като наградни трофеи от векове, което означава, че популациите дори са изчезнали в някои райони, като Великобритания. Днес обаче хората са представили дивата свиня в много различни страни по света, само за да могат да бъдат лов и ядене. Това включва Хавай, Галапагоските острови, Фиджи, Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Швеция и Норвегия. В действителност те са били отглеждани от хора толкова дълго, че Дивата свиня всъщност е прародител на обикновените домашни прасета. Въпреки че редица популации от диви свине в света всъщност се увеличават, видът като цяло е застрашен от загуба на местообитания за хората, главно чрез обезлесяване и непрекъснато нарастващи селища.

Състояние на опазване на дивата свиня и живот днес

Днес дивата свиня е включена в списъка на IUCN като вид, който е най-малко обезпокоен да изчезне в естествената си среда в близко бъдеще. Броят на населението обаче страда като цяло, главно поради лов и загуба на местообитания. В редица райони обаче в действителност е имало бързи наклони в популациите на дива свиня, вероятно поради загубата на много от техните основни хищници като вълци и тигри.

Вижте всички 33 животни, които започват с W

How to say дива свиня in ...
българскиДива свиня
АнглийскиГлиган
КаталунскиСенглар
ЧешкиГлиган
ДатскиГлиган
Немскиглиган
АнглийскиГлиган
ЕсперантоApro
ИспанскиSus scrofa
ЕстонскиГлиган
ФинландскиГлиган
ФренскиГлиган
ГалисийскиГлиган
ИвритГлиган
ХърватскиГлиган
УнгарскиГлиган
ИндонезийскиГлиган
ИталианскиSus scrofa
Японскиглиган
ЛатинскиSus scrofa
МалайскиГлиган
ХоландскиГлиган
АнглийскиГлиган
ПолскиГлиган
ПортугалскиГлиган
АнглийскиГлиган
СловенскиГлиган
ШведскиГлиган
ТурскиОбикновена дива свиня
ВиетнамскиГлиган
КитайскиГлиган
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. Информация за дивите свине, достъпна тук: http://www.britishwildboar.org.uk/index.htm?profile.html
  9. Факти за дивата свиня, достъпни тук: http://www.maremmaguide.com/wild-boar-facts.html
  10. За дивите свине, достъпно тук: http://www.wild-boars.info/about-wild-boars/

Интересни Статии