Индокитайски тигър

Индокитайска тигрова научна класификация

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Пантера
Научно наименование
Пантера Тигър Корбети

Статус на запазване на индокитайския тигър:

Застрашен

Индокитайски тигър Местоположение:

Азия

Индокитайски тигър факти

Основна плячка
Елен, говеда, дива свиня
Среда на живот
Уединени планински гори
Хищници
Човек
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Елен
Тип
Бозайник
Лозунг
Сега се смята, че е изчезнал в Китай!

Физически характеристики на индокитайския тигър

Цвят
  • Черен
  • Бял
  • Оранжево
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
60 mph
Продължителност на живота
18 - 25 години
Тегло
100kg - 195kg (221lbs - 430lbs)

„Всеки индокитайски тигър има свой собствен модел на ивици, така че няма два еднакви тигъра“



Индокитайските тигри живеят в югоизточната част на Азия. Те имат палто от оранжево или златно с рисунка от черни ивици. Този тигър живее сам и остава скрит през повечето време. Те могат да живеят до 15 до 26 години в дивата природа.



5 факти за индокитайския тигър

• Индокитайските тигри са месоядни животни

• Те са нощни и ловуват през нощта

• Тези тигри живеят в тропическите гори, както и в тревните площи и планините

• Индокитайският тигър е в списъка на застрашените видове

• Мъжкият индокитайски тигър може да тежи до 430 килограма!

Научно наименование на индокитайски тигър

Индокитайският тигър е често срещаното име на това животно, докато научното му име е Panthera Tigris Corbetti. Думата Пантера означава леопард, а думата Тигър е латински за тигър. В допълнение думата Корбети се отнася до британец на име Джим Корбет, който е бил ловец, превърнат в природозащитник на индокитайски тигри. Този тигър принадлежи към семейство Felidae и клас Mammalia.

Като бързо сравнение тези тигри са по-малки от бенгалски тигър , но по-голям от a Малайски тигър . Индокитайският тигър и малайският тигър някога са били смятани за един и същ подвид. Но през 2004 г. беше официално заявено, че тези два тигъра са различни подвидове.



Външен вид и поведение на индокитайски тигър

Тези тигри имат палто от оранжево или златно с черни ивици. Цветът на козината им помага да бъдат скрити в гората при лов за храна. Ивиците на тигър се смесват със сенките в тропическа гора, което затруднява виждането на тези големи котки. Този тигър също има бяла козина по корема, лицето и ерш с бяла коса на врата.

Тази голяма котка има мощни жълти или светли очи, които й позволяват да вижда перфектно в тъмното, докато ловуват през нощта. Освен това те имат отличен слух, който също им помага да откриват плячка като елени, диви свине и дори маймуни .

Тези тигри имат дълги нокти, които са прибиращи се. Това означава, че тигърът може да дръпне ноктите си обратно в лапите си, когато няма нужда от тях. Тези нокти позволяват на тигъра да се държи за кората, докато безопасно се изкачва по дърво.

Силните задни крака на този тигър му позволяват лесно да скача на високи клони на дърветата, да плува и да гони плячка. Този тигър може да се движи със скорост до 60 мили в час. И така, скоростта на бягане на този тигър е почти толкова бърза, колкото крива топка на бейзболна стомна.

Мъжкият тигър расте с дължина от 8 и половина до 9 и половина фута. Те могат да тежат от 330 до 430 килограма. Мъжкият тигър от 9 и половина фута е дълъг колкото линия от 7 игли за боулинг. Мъжкият тигър с тегло 430 килограма е наполовина по-тежък от напълно отглеждания кон. Женските тигри могат да бъдат с дължина от 7 и половина до 8 и половина фута и тегло между 220 и 290 килограма. Тигър с дължина 8 и половина фута е равен на половината от височината на жираф. 290-килограмов тигър е тежък колкото 3 тоалетни.

Тези тигри са самотни животни. Единственият път, когато ще видите няколко от тези тигри заедно, е когато майките се грижат за малките и по време на брачния сезон.

Тези тигри са срамежливи и обичат да стоят скрити от погледа. Но мъжкият ще стане агресивен към друг мъжки тигър, който влиза на негова територия, особено по време на брачния сезон. Виждали ли сте някога котка в квартала ви да драска кората на дърво? Това е един от начините котката (включително тези тигри) да маркира своята територия като сигнал към други котки да стоят настрана.

Страничен изглед на ходене на индокитайски тигър

Индокитайски тигров местообитание

Индокитайските тигри живеят в югоизточната част на Азия. По-конкретно, те живеят в Камбоджа, Лаос, Тайланд, Виетнам и Мианмар. Те живеят в тропически климат в тропическите гори, както и в тревните площи и в планините.

Тези тигри мигрират в райони, разположени по-високо в планината, за да намерят храна, ако плячката е оскъдна на сегашната им територия.

Индокитайска тигрова диета

Какво ядат индокитайските тигри? Тези тигри са месоядни животни. Видът месо, което ядат, зависи от наличното на тяхна територия. Самбарските елени, serow (бозайник, подобен на коза), дивите свине и banteng (дивите говеда) са често срещана плячка за този тигър. Ако обаче има недостиг на тези животни, диетата на индокитайски тигър може да включва маймуни, прасе язовци и дори дикобрази !

Тези тигри могат да изядат до 88 килограма месо за едно хранене. 88 килограма месо е равно на тегло на 6 топки за боулинг!

Езикът на индокитайски тигър има папили по себе си. Когато си мислите за папили, си представете малки шипове на езика на тигъра. Те помагат на индокитайски тигър да премахне пера или месо от мъртвата си плячка, без да наранява езика си. Ако имате домашна котка, тя също има папили на езика си! Но папилите на домашна котка са много по-меки от папилите на индокитайски тигър, който трябва да преследва голяма плячка в дивата природа.



Индокитайски тигрови хищници и заплахи

Индокитайските тигри нямат никакви животински хищници. Хората там са само хищници. Някои хора ловуват тези тигри за спорт или за козина, нокти или месо. Някои видове древни лекарства се произвеждат с помощта на части от този тигър.

Загубата на местообитания е друга заплаха за индокитайските тигри. Площите от горите, в които живеят, се изсичат и разчистват. Тази област е посветена на разширяване на пътищата и създаване на повече земеделски земи.

Природозащитният статус на този тигър е застрашен. За да се защити този тигър, има закони срещу лова му. Наказанието за бракониерство на индокитайски тигри може да бъде години затвор. Освен това над 60 от тези тигри се отглеждат в зоологически градини, за да ги защитят и да увеличат популацията си.

Размножаване на индокитайски тигър, бебета и продължителност на живота

Брачният сезон на индокитайските тигри пада между ноември и април. Когато женските тигри са готови за чифтосване, те издават аромат, за да предупреждават мъжките тигри. Също така, женските издават ръмжене или мъркане като начин за привличане на мъже. Не е необичайно двама мъже да се бият за една жена. Най-силният ще спечели и ще се съчетае с женската.

Женски индокитайски тигър е бременна около 16 седмици. Тя ражда живо между 2 и 6 малки. Всяко дете тежи около 2 килограма. След като женската е бременна, мъжкият тигър напуска бъдещата майка.

Бебе индокитайски тигри са известни като малки. Те се раждат слепи и безпомощни в бърлога. Очите на малкото дете не се отварят около 6 до 12 дни след раждането си. Тигърът-майка кърми малките си, докато навършат около 6 месеца. След това тя учи малките си как да ловят храна и им носи част от плячката, която е заловила. Майката тигър е много чувствителна към безопасността на своите малки. Ако усети, че малките й са в опасност, тя ще ги премести в друга бърлога или зона, за да ги държи далеч от хищници.

На около 18 или 24 месеца малките са достатъчно големи, за да напуснат рова на майка си и да излязат сами. След 2 или 3 години те ще започнат да имат свои малки.

Индокитайските тигри живеят от 15 до 26 години. Суматрански тигър (подобен на индокитайски тигър), който направи своя дом в зоопарка в Сан Диего, доживя до 25 години. Този суматрански тигър е най-старият в историята.

С възрастта на индокитайските тигри те могат да изпитат проблеми със зрението, което може да доведе до липса на храна, тъй като те не са в състояние да хванат плячката си. Освен това, ако по-възрастен тигър се разболее или е ранен, той е уязвим за атаки от други тигри в района.

Индокитайско тигърско население

Природозащитният статус на индокитайския тигър е Застрашен . Населението намалява поради загуба на местообитания и бракониерство.

Общата популация на индокитайски тигри е трудна за изчисляване, тъй като тези големи котки са толкова добри да останат скрити. Смята се обаче, че са останали приблизително 350. Най-голямата концентрация на индокитайски тигри е в Тайланд.

Вижте всички 14 животни, които започват с I

Интересни Статии