Азиатски слон

Научна класификация на азиатския слон

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Proboscidea
Семейство
Elephantidae
Род
Елефи
Научно наименование
Най-големият слон

Статус на запазване на азиатския слон:

Застрашен

Азиатски слон Местоположение:

Азия

Факти за азиатския слон

Основна плячка
Трева, плодове, корени
Отличителна черта
Дълъг багажник и големи крака
Среда на живот
Тропическа гора и тропическа гора
Хищници
Човек, Тигър
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Одомашнена от стотици години!

Физически характеристики на азиатския слон

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Кожа
Максимална скорост
27 mph
Продължителност на живота
55 - 70 години
Тегло
3 000 kg - 5 000 kg (6 500 lbs - 11 000 lbs)
Височина
2 м - 3 м (7 фута - 10 фута)

Азиатските слонове са много по-малки от африканските слонове, които растат само на няколко метра височина. Азиатски слонове се срещат в тропическите джунгли на Индия и Китай и в повечето страни в Югоизточна Азия.



Азиатските слонове са опитомени от стотици години за залесяване и често битка. Има много места в цяла Азия, където азиатските слонове се пазят, за да се возят туристите, и често се третират доста зле. Азиатските слонове са добре известни със своята огромна сила и дружелюбност към хората.



Днес азиатският слон се счита за застрашен вид, като в природата са останали само около 50 000. Това се дължи на загубата на местообитание на азиатския слон и незаконните бракониери, ловуващи азиатския слон, заради кожите и слонова кост.

Азиатският слон има по-малки уши от африканския слон, а азиатският слон също има по-извит гръбначен стълб от африканския слон. За разлика от африканските слонове, женският азиатски слон много рядко има бивни и ако женският азиатски слон има бивни, те обикновено са едва видими и могат да се видят само когато женският азиатски слон отвори устата си.



Азиатският слон следва стриктни миграционни пътища, които се определят от сезона на мусоните. Най-големият слон от азиатското стадо слонове е отговорен за запомнянето на миграционния път на своето азиатско стадо слонове. Тази азиатска миграция на слонове обикновено се извършва между влажния и сухия сезон и възникнаха проблеми, когато фермите, построени по миграционните пътища на азиатските стада слонове, тъй като азиатските слонове причиниха голямо разрушение на новосъздадената земеделска земя.

Азиатските слонове са тревопасни животни, което означава, че те ядат само растения и растителни вещества, за да получат всички хранителни вещества, които са им необходими, за да оцелеят. Азиатските слонове ядат голямо разнообразие от растителност, включително треви, листа, издънки, кори, плодове, ядки и семена. Азиатските слонове често използват дългия си хобот, за да им помагат в събирането на храна.

Поради големия си размер азиатските слонове имат много малко хищници в естествената си среда. Освен човешките ловци, тигрите са основният хищник на азиатския слон, въпреки че са склонни да ловуват по-малките азиатски слончета, а не много по-големите и силни възрастни.



Женските азиатски слонове обикновено могат да се размножават на 10-годишна възраст и да раждат едно азиатско теле слон след 22-месечен период на бременност. Когато азиатското теле слон се роди за първи път, тежи около 100 кг и се грижи не само за майка си, но и за други женски азиатски слонове в стадото (известни като лели). Младежкият азиатски слон остава с майка си, докато навърши около 5 години и придобие своята независимост, като мъжете често оставят стадото, а женските телета остават.

Днес азиатският слон се счита за животно, което е в непосредствена опасност да изчезне поради факта, че популациите на азиатски слонове намаляват с критична скорост. Смята се, че азиатските слонове страдат главно поради загуба на местообитания под формата на обезлесяване и ловуване на бивни от слонова кост от човешки бракониери.

Вижте всички 57 животни, които започват с A

How to say Азиатски слон in ...
КаталунскиАзиатски слон
ЧешкиИндийски слон
ДатскиАзиатски слон
НемскиАзиатски слон
АнглийскиАзиатски слон
ЕсперантоАзиатски слон
ИспанскиНай-големият слон
ЕстонскиИндийски слон
ФинландскиАзиатски слон
ФренскиАзиатски слон
ГалисийскиАзиатски слон
ИвритАзиатски слон
ХърватскиАзиатски слон
УнгарскиАзиатски слон
ИталианскиНай-големият слон
ЯпонскиАзиатски слон
ЛатинскиНай-големият слон
МалайскиАзиатски слон
ХоландскиАзиатски слон
АнглийскиАзиатски слон
ПолскиИндийски слон
ПортугалскиАзиатски слон
СловенскиАзиатски слон
ШведскиАзиатски слон
ТурскиАзиатски слон
ВиетнамскиАзиатски слонове
КитайскиАзиатски слон
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии