Тамарин от памук

Научна класификация на памук Тамарин

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Callitrichidae
Род
Сагинус
Научно наименование
Сагин Едип

Статус на опазване на тамарин от памук:

Критично застрашени

Tamarin отгоре памук Местоположение:

Южна Америка

Факти за памучен тамарин

Основна плячка
Плодове, насекоми, гризачи
Отличителна черта
Малък размер на тялото и дълга, тънка опашка
Среда на живот
Низинна тропическа гора
Хищници
Змии, грабливи птици, ягуари
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Намира се в тропически горски краища!

Физически характеристики на Tamarin от памук

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
24 mph
Продължителност на живота
8 - 15 години
Тегло
220g - 900g (7.7oz - 32oz)
Дължина
18 см - 30 см (7 инча - 12 инча)

'Памучният тамарин се отличава със забележителен гребен от бяла коса на главата си.'



Гребенът е само най-видимата външна характеристика на този удивителен вид. Той има много други невероятни характеристики, включително неговата гъвкава способност за катерене, неговата силно кооперативна и алтруистична социална структура, както и интелигентността и сложното използване на вокализации. Поради загубата на местообитания и бракониерството обаче, видът е в опасна опасност от изчезване в дивата природа. Природозащитниците се ангажират да поддържат този уникален примат жив.



4 памучни тамарински факта

  • Има общо взетотри вида памучни тамариникласифицирани по чертите на лицето им. Те са с голи лица, пъстри или покрити с козина.
  • Този вид може да скочи приблизително10 фута във въздуха от дърво на дърво.
  • Масовият шок отбялата коса прави маймуната да изглежда почти човешка. Всъщност немското наименование на този вид е Lisztaffe, или маймуна Лист, по името на унгарския композитор Франц Лист. На стари години Лист беше известен с дългата си течаща грива с бели коси.
  • В своятароден дом на Колумбия, този вид е известен просто като синигери.

Научно наименование Tamarin от памук

Научното наименование на памучния тамарин еSaguinus oedipus. Името идва директно от легендарния зоолог и ботаник Карл Линей през 1758 г. Той е широко смятан за бащата на съвременната таксономия. Всъщност не е известно защо Линей е избрал това име. Въпреки че е известен с връзката си с митичния гръцки цар, Едип означава подути крака, но това е странен избор, тъй като видът няма особено големи крака.



Тамаринът с памучен връх е вид Нов свят маймуна . Както подсказва името, маймуните от Новия свят се срещат почти изключително в Америка. Това ги отличава от маймуните от Стария свят на Африка и Азия . The видове е тясно свързана с Тамаринът на Geoffroy , белоногият тамарин и всички останали тамарини в него род . По-отдалечено тамарините са свързани с мармозетите от Южна Америка . Заедно тамарините и мармозетите съставляват семействотоCallitrichidae.

Външен вид и поведение на тамарина от памук

Тамаринът с памучен връх е малка дървесна маймуна с дължина на тялото от около 7 до 10 инча - опашката добавя още 10 инча или така - и тегло само един килограм. Това е едва по-голямо от a катерица . Мъжките и женските имат еднакъв размер и външен вид. Тъй като има нокти вместо нокти и няма опашна опашка, този вид е малко по-различен от повечето маймуни от Новия свят. Но дори и без опашка, памучният тамарин е професионален алпинист, който прекарва голяма част от времето си в гравиране на клоните високо над земята. Липсвайки противоположни палци, острите нокти им позволяват да се придържат плътно към кората на дърветата.

Тамаринът с памучен връх има силно развита социална структура, изградена около необходимостта от сътрудничество и алтруизъм. Известна като отряд или племе, групата се състои от три до девет индивида (макар и понякога до 19 индивида) с доминираща чифтова двойка, потомството и понякога непосредственото семейство. Доминиращата двойка е отговорна за безопасността на групата и продължаването на семейната линия. Останалата част от групата се придържа към много специфична йерархия и ранг, основан на доминиране. Всеки в групата има роля, особено що се отнася до отглеждането на младите. Групите не винаги са постоянни и понякога маймуна напуска една група, за да се присъедини към друга.



Памучният тамарин показва това, което може би би могло да бъде описано като фино развито чувство за справедливост. От всички в групата се очаква да се жертват за благото на цялото, а неуспехът на който и да е член да сътрудничи може да предизвика възмездие и наказание. Доказателствата сочат, че има елемент на изчисление на алтруизма на маймуната. Всеки индивид взема решения за това как да се отнася към другите членове въз основа на поведението в миналото и очакванията за бъдещо сътрудничество.

За да комуникира помежду си, памучният тамарин изглежда има сложен набор от обаждания, включително свирки, трели и чуруликания. Въпреки че очевидно не са толкова добре развити като човешкия език, тези вокализации изглежда имат граматични правила за предаване на намеренията, емоционалните състояния и фактите на света на индивида. Например, проучвания показват, че този вид може да добавя срички към думите като начин за промяна на значението. Това предполага, че граматичните правила може да са еволюирали от способността да запомняте и проследявате позицията на думите или друг обект в последователност.

Памучният тамарин е най-активен през деня между изгрева и залеза. По-голямата част от времето си прекарва в търсене на храна, отглеждане на младите и ангажиране в социални дейности като време за игра и взаимно поддържане. Групата е яростно териториална и ще се опита да отблъсне натрапниците със силни обаждания и показване на задния край и гениталиите. Той също така използва ароматни жлези, за да маркира територията си и също така може да сигнализира за репродуктивна наличност. Изглежда, че женските използват ароматната жлеза 10 пъти повече от мъжките.

Цвят на косата и тялото

Тамаринът с памучен връх е кръстен на масивния гребен от бяла коса, който украсява главата му между челото и раменете. Смята се, че бялата коса играе роля в някои от поведението си. Когато се развълнува по някакъв начин, тамаринът може да повдигне косата на главата си, за да изглежда много по-голям, отколкото е в действителност. Белият шлейф също помага на маймуната да осигури партньор като част от своите ритуали за ухажване.

В допълнение към гривата този вид има и бели косми по гърдите и краката. Останалото тяло е покрито с вид черна, червеникаво-кафява и оранжева козина. Черната кожа по определени части на лицето, крайниците и задния край е покрита с много къси и фини сиви косми в някои тамарини.

Тамарин от памук с бели коси

Тамаринско местообитание с памук

Памучният тамарин е роден в дъждовни гори и гори от северозапад Колумбия . Някога видът е бил доминиращ над голяма част от колумбийските гори, но естественият му ареал постепенно се е свил и фрагментирал с разпространението на човешката цивилизация. Видът обитава големи дървета, където ловува, играе и спи. Домашният асортимент е до голяма степен избран поради изобилието от храна в района.

Тамаринско население с памук

Тамаринът с памучен връх е един от най-редките видове живи примати в света. Смята се, че в природата са останали по-малко от 6000 индивида. Може би само 2000 от тях са зрели маймуни. Много повече тамарини живеят в плен, може би дори превъзхождащи дивото население.

Природозащитен статус

Според Червения списък на IUCN памучният тамарин е критично застрашени . Поради фрагментирания характер на останалите популации, той е изложен на сериозен риск от изчезване. Голяма част от усилията за опазване са съсредоточени върху запазването на това, което е останало от местните тропически гори. Това означава да се работи с местни фермери и животновъди, за да се предотврати обезлесяването в бъдеще и да се създадат нови защитени зони със специални коридори за безопасност за преминаване на тамарините. Много резервати и зоологически градини също се опитват да размножат вида и да възстановят броя.

Тамаринска диета с памук

Тамаринът с памучен връх е всеяден вид, който се храни с комбинация от растителни и животински вещества. По-голямата част от диетата се състои от плодове и насекоми , както и венците на дърветата. Тъй като му липсват големи резци за дъвчене през кората, този вид тамарин трябва да разчита на други животни да им отворят кората, за да имат достъп до венеца вътре. Останалата част от диетата включва влечуги, гризачи и други животни.

Този тамарин прекарва голяма част от времето си, небрежно търсейки храна в средните слоеве на горския навес. Това включва дълъг и досаден процес на търсене на годни за консумация растения или търсене в малки скривалища за потенциална плячка. Когато срещне влечуго или гризач, маймуната може да го убие с тежка захапка по главата. Този вид също играе важна екологична роля, като разпръсква големи семена в околната среда. Може да измине няколко мили всеки ден в търсене на храна.

Тамарински хищници и заплахи от памук

Тамаринът с памучен връх има от какво да се страхува змии , птици на плячка и ягуари и други диви котки. Сенникът предлага степен на защита от гладни хищници, но отделен тамарин се нуждае от защитата на цялата група, за да оцелее напълно опасностите от дивата природа. Човешката дейност представлява друго голямо предизвикателство. Както загубата на местообитания, така и бракониерството са причинили драстично намаляване на броя, застрашавайки оцеляването на вида.

Възпроизвеждане на тамарин от памук, бебета и продължителност на живота

Доказателствата сочат, че възпроизвеждането на памучния тамарин се дължи до голяма степен на моногамна връзка между доминиращата двойка на групата (въпреки че са наблюдавани и полигамни връзки). Доминиращата женска от групата има изключителни права за разплод. Тя потиска способността за разплод на останалите жени, като освобождава феромони, които възпрепятстват зачеването. Ако доминиращата жена умре, тогава следващата най-висока жена, обикновено дъщеря, ще наследи тези разплодни права.

Веднъж импрегнирана, доминиращата жена ще ражда и ражда близнаци, за да съвпадне с дъждовните месеци от януари до юни, поради наличието на храна. Периодът на бременност продължава четири до шест месеца в годината. След това малките деца се раждат с отворени очи и малка грива, покрита с козина. Те тежат приблизително 15% до 20% от телесното тегло на майката. Цялата група споделя отговорността да се грижи за децата като екип. Родителските грижи трябва да се научат чрез опит и вместо това неопитен родител или болногледач може да изостави или малтретира детето. Въпреки че очевидно задачата на жената е да кърми децата, изглежда, че мъжете отделят повече време и усилия за грижи за децата, отколкото жените.

Тамарините от памук се развиват сравнително бързо за примати. До 14-та седмица те ще станат достатъчно независими, за да се придвижват сами без помощта на възрастен. До година и половина женските ще станат полово зрели. Към 24-ия месец мъжете най-накрая също ще достигнат полова зрялост. Типичната продължителност на живота на този вид е някъде между 10 и 13 години в дивата природа.

Тамарини от памук в зоопарка

Памучният тамарин е често срещана гледка на много зоопаркове в Съединените щати, включително Зоопарк в Централна Флорида и Ботаническата градина, Зоопарк Сейнт Луис , Зоопарк в Оукланд , Зоопарк Централен парк , Зоопарк Бойсе , Зоопарк Финикс , Зоопарк на Франклин Парк в Бостън, Зоопарк на Потър Парк , и Зоопарк Пеория в Илинойс. Много от тези зоологически градини се ангажират да поддържат вида жив чрез специализирани развъдни програми.

Вижте всички 59 животни, които започват с С

Интересни Статии