Койот

Научна класификация на койот

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Canidae
Род
Canis
Научно наименование
Canis latrans

Природозащитен статус на койот:

Най-малкото притеснение

Местоположение на койот:

Централна Америка
Северна Америка

Факти за койот

Основна плячка
Заек, Мишки, Елен
Отличителна черта
Остри уши и нос и дълга, гъста опашка
Среда на живот
Гори, равнини и пустини
Хищници
Човек, мечки, вълци
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
6
начин на живот
  • Опаковка
Любима храна
Заек
Тип
Бозайник
Лозунг
Известен още като прерийния вълк!

Физически характеристики на койот

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
40 mph
Продължителност на живота
10 - 15 години
Тегло
7 кг - 21 кг (15 lbs - 46 lbs)
Дължина
75 см - 90 см (30 инча - 35 инча)

„Койотът е един от най-често срещаните видове бозайници в Северна Америка“



Койотите традиционно изпълняват много различни роли в човешката култура едновременно като вредители и мистични същества с различни магически атрибути. Меланхоличният им вой през нощта завладява човешкото въображение в продължение на много хиляди години. Въпреки че все още се ловува в голям брой, този нощен вид се е приспособил към съвременните човешки общества и е процъфтявал както никога преди.



Невероятни факти за койот!

  • Алтернативните имена за този вид включват прерийния вълк и вълка с четка.
  • Койотът беше важна фигура в северноамериканския фолклор. Често се разглеждаше като символ на лукавство и измама, понякога с различни маски, за да подмами хората. В Мезоамерика това е космологичен символ на военната сила.
  • Койотите са невероятно подвижни животни, които ще обикалят около естествената си територия в продължение на няколко мили всеки ден. Ако те са изправени пред силна конкуренция за храна и ресурси, тогава тя може да измине повече от сто мили в търсене на нов дом.
  • Койотите са пъргави както по суша, така и по вода, но са относително лоши алпинисти.

Научно наименование на койот

Научното наименование на койота е Canis latrans. Грубият латински превод на този термин е лаещо или лаещо куче. Истинското наименование койот е адаптирано от испанците от думата Nahuatl (езикът на ацтеките) за животното в Мезоамерика.

Има 19 разпознати типа, всички вариращи в зависимост от географския обхват и външния вид. Тези видове включват равнините -, мексикански -, Хондурас -, северни -, койот от Калифорнийската долина и много други. Койотът принадлежи към същия род като вълците, кучетата, динго и чакалите. По-отдалечено е, че е част от същото семейство, Canidae, като лисиците и кучета миещи мечки .



Външен вид и поведение на койот

Койотът има слаб, подобен на вълк вид с жълти очи, флопи опашка и много големи уши спрямо размера на тялото. Луксозното палто се състои от мека козина и по-дълги, по-здрави външни косми. Тази козина има необичайна смес от цветове: сива, кафява и почти жълта в горните части на тялото, бяла около стомаха и гърлото и червено-кафява около муцуната и краката. Точният цвят на козината може да варира в зависимост от географския обхват на въпросния подвид. Тези животни се отделят веднъж годишно през лятото, замествайки козината му с изцяло нова козина.

Типичният койот е с дължина до 37 инча от главата до задния край, плюс още 16 инча по опашката. Цялото тяло тежи до 50 килограма, въпреки че женските са малко по-малки средно от мъжете. Койотът е приблизително със същия размер като средно куче като брадатото коли.

Един интересен факт за тяхното поведение е силно плавно социално устройство. Въпреки че големите опаковки обикновено не са норма, този вид търси комфорт и сътрудничество по двойки или семейни единици с установена йерархия на господство. Това много пластично и променливо социално поведение означава, че койотът се чувства удобно да ловува сам или с глутницата. Ако ловува с глутницата, тогава те могат да се насочат към по-големи животни, които се нуждаят от екипна работа за сваляне.



За да комуникира, койотът разполага с наистина огромен репертоар от звуци, език на тялото и сигнали за аромат. Смята се, че е един от най-гласоносните бозайници в цяла Северна Америка. Тези вокализации служат като начин за подаване на аларма, предаване на поздрав или оповестяване на присъствието на животното на други членове на глутницата. Тези животни звучат много като куче или вълк с множество различни лай, вой и ръмжене.

Койотите демонстрират агресия с извит гръб и заплашително ръмжене. Тази демонстрация на сила е особено важна, когато се борите с други членове за господство в глутницата. От друга страна, ниската стойка на тялото и викащите звуци също могат да сигнализират за подчинение на по-доминиращ член.

Ароматът е друг важен аспект от тяхната комуникация. Видът има специализирана жлеза, разположена точно около опашката като сигнално устройство за други членове. Койотът също ще маркира своите територии върху скали, храсти или други предмети.

Койотите са изключително интелигентно и изобретателно животно. За разлика от кучетата, те вероятно нямат способността да следват човешките команди. Но тяхната хитрост е много забелязана характеристика в продължение на много векове и съвременните проучвания показват, че койоти са способни да планират предварително ловни стратегии.

Поради дългите си нокти те са много добри копачи и въпреки това предпочитат да намират изоставени бърлоги, обикновено създадени от язовци, дърводелци или други животни, и след това да го уголемяват. Тези дупки осигуряват домове и естествена база за техния лов за години в даден момент. Койотите са нощни ловци, които спят през деня и излизат през нощта. Най-активните им часове са късната вечер и ранната сутрин.

Койот, стоящ на скална формация, виеща с пустиня, планини и синьо небе на заден план
Койот, стоящ на скална формация, виеща с пустиня, планини и синьо небе на заден план

Койот срещу Вълк

Основната разлика между тези видове е техният размер. Койотът е много по-малък от вълк , които лесно могат да измерват от 4 до 6 фута и тежат много над 100 килограма, в зависимост от пола. По-малко вероятно е койотът да образува големи опаковки. Те обаче обикновено проявяват същата степен на интелигентност. Понякога можете да разберете разликата само чрез вокализации. Койотите ще издават често звук, с който са добре познати.

Койот еволюция

Въз основа на фосилни доказателства, еволюцията на койотите вероятно е настъпила през последните милион години или така. За сравнение, еволюцията на съвременните хора е настъпила преди около 150 000 до 200 000 години. Смята се, че съвременните койоти се появяват някъде след последното изчезване на големи животни по време на ледниковия период. Принудени да се състезават с вълци, те може да са се адаптирали, като са станали по-малки по размер.

Поради своите генетични прилики, койотите са способни да произвеждат жизнеспособни хибридизации с вълци и дори опитомени кучета. Тези хибриди, наричани понякога coywolf или coydog, са сравнително редки в дивата природа поради малкото възможности да се чифтосват с други видове. Някои от причините за тази рядка хибридизация могат да включват разлики в географския обхват, различните сезони на размножаване и враждебността между видовете в дивата природа.

Местообитание на койот

Койотът има широк ареал в по-голямата част от Северна Америка, от най-южната част на Панама до северната част на Канада и Аляска, въпреки че се среща с най-голяма плътност в Големите равнини. Това силно приспособимо животно еволюира, за да живее в планини, блата, гори, равнини, пустини и дори тропически гори. Тъй като койотите стават още по-често срещани, те са се научили да живеят заедно с хората в градски и крайградски условия. Ареалът понякога се припокрива с вълци, но тъй като популациите на вълци са намалели, тези животни са се възползвали от превземането на тези ареали.

Койотска диета

Много хора не знаят, че койотът е всеяден вид. По-голямата част от диетата на това животно се състои от малки бозайници като зайци , катерици , и мишки , плюс понякога големи бозайници като елен . Останалата част от диетата се състои от птици , змии , насекоми и дори понякога плодове и зеленчуци. Тези животни играят важна екологична роля, като държат под контрол тези изобилни популации животни. Това обаче може да бъде проблематично за местното разнообразие на дивата природа, ако койоти ловят застрашени видове.

Койотите предпочитат да ловуват живи животни, като понякога разчитат на екипната работа на глутницата, а понякога се крадат само на плячка, но със сигурност няма да пропуснат празник на мъртъв мърша, когато е наличен. Някои койоти са се научили как умело да ядат човешка храна или остатъци от боклук.

Койот хищници и заплахи

Поради своите размери, скорост и свирепост, койотът има само няколко естествени хищници в дивата природа. Вълци , мечки , пуми , алигатори и за други големи хищници е известно, че ги плячкосват, но койотът рядко е първият им избор на плячка. За хищниците е по-лесно да изберат млад, застаряващ или ранен койот, отколкото възрастен.

По-често тези животни са изправени пред силна конкуренция от мечки, вълци и големи котки за пространство и храна. Те могат лесно да бъдат замускулени от най-добрите места за лов, поради по-малкия им размер в сравнение с най-големите хищници на върха. За това не помага фактът, че диетата на койоти и вълци често се сближава.

Както всички видове, тези животни са засегнати от човешка дейност. Ловът е може би най-мощната заплаха за оцеляването на койотите. Според National Geographic хората убиват приблизително 400 000 койота годишно. Много от тези смъртни случаи настъпват в резултат на отмъщение след нападение на койот срещу добитък като овце и говеда. Тези животни също често се ловуват за спорт или козина.

Възпроизвеждане на койот, бебета и продължителност на живота

Размножителният сезон на койот обикновено продължава за кратък период от време между януари и март всяка година. Мъжете и жените могат да се сдвояват в продължение на няколко години, макар и не винаги за цял живот. Женската е в топлина само няколко дни от годината, така че те имат кратък период от време, за да произведат потомство.

След като носи малките си в продължение на приблизително два месеца, женската ще роди около шест малки средно в границите на бърлогата. Максималният размер на котилото е поразителните 19 малки. Тъй като младите се раждат малки, слепи и почти напълно безпомощни, и двамата родители играят роля в храненето и носенето на децата, въпреки че майката е отговорна за повечето задължения за кърмене. Отнема малко повече от месец, за да се отбият напълно кученцата, след което родителите ги хранят с отслабена храна.

Младите койоти ще постигнат пълна независимост от родителите си около шест до девет месеца живот. Мъжете често ще се скитат, за да намерят собственото си състояние, но женските ще останат с глутницата много по-дълго, понякога помагат да отглеждат и хранят следващите малки. Тези животни достигат своя пълен размер и полова зрялост през първата си година. Типичният койот може да живее до 10 години в дивата природа и 18 или 20 години в плен. Ловът, болестите и автомобилните инциденти са често срещани убийци на койота.

Население на койот

Според Червения списък на IUCN, който проследява природозащитния статус на много известни животни, койотът е вид най-малко загриженост . Въпреки броя на ловените и убивани койоти всяка година, броят на населението всъщност се увеличава през по-голямата част от естествения им ареал. Това е така, защото тези животни са се приспособили изключително добре към човешката цивилизация. Изчерпването на местния брой вълци, мечки и пуми също може да е помогнало за увеличаване на броя на койотите. Точните бройки на населението обаче не са напълно изчислени.

Койоти в зоопарка

Койотът е много често срещана гледка в американските зоопаркове. Зоологическата градина в Минесота съдържа брегове на койоти по пътеката си в Минесота. The Зоопарк Акрон витрини койоти в хребет Гризли близо до червените вълци и мечки гризли. И Зоопарк Джаксънвил има койоти на изложбата в Дивата Флорида. Койотите също се намират в Зоопарк Камерън Парк в Уако, Тексас, и Зоопарк Buttonwood Park в Ню Бедфорд, Масачузетс.

Вижте всички 59 животни, които започват с C

Интересни Статии