Quoll

Quoll Научна класификация

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Dasyuromorphia
Семейство
Dasyuridae
Род
Dasyurus
Научно наименование
dasyurus viverrin

Статус на опазване на Quoll:

Близо до заплаха

Местоположение на Quoll:

Океания

Факти на Quoll

Основна плячка
Плодове, ядки, дребни животни и влечуги
Среда на живот
Гори и пасища
Хищници
Човек, змии, крокодили
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
4
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Среща се в Австралия и Папуа Нова Гвинея!

Физически характеристики на Quoll

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
15 mph
Продължителност на живота
3-6 години
Тегло
1,3-7 кг (3-15,4 фунта)

Може да изглежда малко и плахо, но неговият скромен размер прикрива страховито разположение.




Това е едно от многото уникални торбести животни, които не се срещат никъде другаде, освен в Австралия и Нова Гвинея. Подобно на много други торбести животни, включително кенгуру , еволюцията на отклонението се формира от географската изолация и разнообразието на региона. Но през последните няколко века животното е било обсадено в родното му местообитание. Крехки и изложени на риск, тези уникални същества може да се нуждаят от помощта на природозащитници, за да оцелеят.



Интересни факти за Quoll

  • Капитан Джеймс Кук се натъква на първото си пътуване до австралийското крайбрежие през 1770 г. Той очевидно е събрал няколко екземпляра от дивата природа.
  • Веднъж наречен „роден котка ”От европейските заселници терминът quoll придоби по-широко признание през 60-те години. Произхожда от едно от аборигенските имена, с които Кук се сблъсква при първото си пътуване.
  • Глупаците са нощни по природа. Те извършват по-голямата част от лов и търсене на храна през нощта.

Quoll Научно наименование

Dasyurus е научното наименование за целия род qull. В превод от латински името означава „окосмена опашка“, отразяващо най-забележителната черта на животното. Qull е тясно свързан с Тазманийски дявол , dunnart и няколко други малки торбести.

Родът Dasyurus включва шест живи вида. Четири от тези видове живеят в Австралия или Тасмания: източната кула, северната кула, западната кула и тигровата кула (известна също като петниста кула или петна на опашка). Останалите два вида живеят в Нова Гвинея: бронзовата кула и новогвинейската кула.

Въз основа на генетичен анализ, учените стигнаха до заключението, че първите извивки са еволюирали преди около 15 милиона години и шестте живи вида могат да проследят произхода си до общ прародител преди около четири милиона години. Няколко изчезнали вида са идентифицирани от фосилните записи.

Външен вид и поведение на Quoll


Qull е a месоядни торбест. Може да се различи по дългата муцуна, розов нос, окосмена опашка, големи уши, остри зъби, дълго тяло и кафяв или черен цвят на козината с бели петна. Определящата характеристика на торбестата е голямата коремна торбичка, с която тя носи и защитава неразвитото потомство. Въпреки това, само тигровата кула има истинска торбичка. Останалите пет вида имат гънки в кожата, които са насочени към опашката. Тези гънки се развиват по време на размножителния период.

Qull показва широка гама от различни размери. Най-малкият вид, северната кула, е с размерите на коте, докато източната и западната кула са около размера на възрастна котка. Впечатляващата тигрова кула (известна още като петниста кула) джудира всички останали. Разтягайки се 30 инча от главата до петите (плюс още 15 до 20 инча с напълно удължена опашка), той е един от най-големите хищни торбести видове в цяла Австралия. Мъжките ликвидации обикновено са по-големи от женските средно, но иначе има малък сексуален диморфизъм, което означава, че е трудно да се разграничат половете един от друг само въз основа на външния им вид.

Куолите са самотни и уединени същества, които са склонни да ловуват, да се хранят и да живеят сами. Взаимодействията извън брачния сезон са ограничени, но се срещат в определени области. Например, кулоарите изглежда имат еквивалента на общите тоалетни. Разположени около скалисти издатини, тези широко отворени пространства могат да служат като място за събиране. Изглежда, че женските споделят бърлоги с други представители на техния вид, мъжки или женски. Мъжете обаче рядко ще споделят бърлоги помежду си.

Quolls ще превърнат почти всичко в дом: скални пукнатини, издълбани дървета или трупи, подземни дупки и дори могили от термити. Те прекарват по-голямата част от дните си в почивка в бърлогата, но понякога могат да излязат да се погреят на слънце. Всяка кула има малък обхват на ядрото плюс по-голям обхват на дома, който може да се простира повече от една миля във всяка посока. Те ще защитават територията си от външни натрапници и въпреки размерите си, могат да бъдат доста агресивни. Мъжете са склонни да имат по-голям обхват от жените.



quoll - Dasyurus - петнист qull, лежащ на земята

Quoll Habitat


Кволът обитава гори, гори и пасища в австралийския регион. Обитанията им обикновено получават умерени до големи количества валежи. Всеки вид се е приспособил към малко по-различна област.

  • Източна кула илиDasyurus viverrinus: Веднъж широко разпространен в голяма част от югоизточна Австралия, този вид сега живее почти изключително на остров Тасмания, където влиза в конфликт с тасманийския дявол.
  • Tiger quoll илиDasyurus макулира: Известен също като петниста кула (тъй като петната се простират чак до опашката), този вид обитава гъстите гори на Източна Австралия, включително остров Тасмания.
  • Северна кувол илиDasyurus hallucatus: Данните сочат, че този вид някога е обитавал по-голямата част от Северна Австралия. Сега тя е ограничена до няколко прекъснати места в северните части на три австралийски щати: Западна Австралия, Северната територия и Куинсланд.
  • Западна quoll илиDasyurus geoffroii: Този вид някога е обитавал близо 70 процента от Австралия. Сега тя е ограничена до малък ъгъл на щата Западна Австралия.
  • Нова Гвинея quoll илиDasyurus albopunctatus: Този вид има голямо непрекъснато разпространение в северната половина на Нова Гвинея. Местообитанията включват пасища, влажни гори и мъхови гори на различни височини.
  • Бронзова кула илиДасюр Спартак: Този вид заема тесен диапазон от савани и пасища в южната част на Нова Гвинея.

Quoll диета


Това е опортюнистичен чистач, който ще консумира почти всичко, което намери, жив или мъртъв. Най-често срещаните им ястия включват насекоми , птици , мишки , плъхове , гущери , и жаби . Известно е също така, че най-големите кволови видове консумират средно големи птици и бозайници като ехидна , зайци , и опосуми . Въпреки че предимно a месояден , също може да консумира плодове и от време на време зеленчукови вещества.

Те прекарват по-голямата част от времето си, търсейки храна на земята, но също може да бъде доста опитен в катеренето. Известно е, че се изкачват по дърветата, търсейки птици за лов. Те обикновено пътуват по няколко мили на нощ в търсене на храна.



Quoll хищници и заплахи


Qull се изправя пред множество опасни заплахи в дивата природа. Когато се въвеждат в Австралия, неместните животни като лисици и котки са имали дестабилизиращ ефект върху популациите на qull. Те не само преследват директно кулата, но се конкурират с нея за храна и ресурси. Други източници на потенциална опасност включват питони, динго , орли , и сови.

Възрастните хора могат да хапят и драскат, за да се защитят и ако всичко останало не успее, те могат да избягат и да се скрият. Младите малки са най-уязвими от хищничество, тъй като почти напълно разчитат на майките си за защита.

Въвеждането на отровната крастава жаба в Австралия през 1935 г. също оказа опустошително въздействие върху местното население. Първоначално пренесена в Австралия от Америка, тръстиковата крастава жаба се е считала за ефективна при борбата с вредителите, но вместо това е имала неволния ефект на отравяне и убиване на хищници. Краставата жаба продължава да съществува в по-голямата част от североизточна Австралия, заплашвайки останалите популации. Изглежда, че куолите нямат естествена устойчивост или имунитет срещу отровата. Единствената му гарантирана защита е да избягва напълно жабата.

Quolls са изправени пред поредната заплаха от човешко посегателство. Когато се скитат на човешка територия, те могат да станат жертва на кучешки нападения, отровни примамки, автомобилни катастрофи и умишлено човешко преследване. Въпреки че е известно, че куловете плячкосват насекоми и вредители, които унищожават реколтата, те също са причинили щети чрез набези на птицеферми, което води до отмъщение от страна на фермерите. Загубата на местообитания от дърводобив, земеделие и урбанизация също е ограничила естествения обхват на отсечката.

В бъдеще куволите могат да бъдат особено уязвими от промени в климата на планетата. Тъй като в страната бушуват пожари с по-голяма интензивност, изменението на климата може да унищожи големи сегменти от естественото местообитание на Qull.

Възпроизвеждане на Quoll, бебета и продължителност на живота

Размножителният сезон започва през есенните или зимните сезони на Австралия от април до юли. Копулацията на quoll може да бъде дълги и опасни дела, пълни с хапане и гризане. Тигровата свиня, например, може да отнеме около осем часа, за да се чифтосва напълно, като голяма част от това вреди на женската. По време на брачния сезон животните могат да имат множество партньори.

Някои видове могат да дадат до 30 потомство наведнъж, но само шест до осем малки са склонни да оцеляват, тъй като това е максималният брой, който майката може да кърми наведнъж. Останалите малки са предназначени да загинат.

Периодите на бременност са приблизително три седмици. Малки и неразвити, малките малки прекарват първите няколко месеца от живота си скрити в торбичката на майка си, като се хранят с мляко от биберони. Докато растат, малките малки се прикрепват към стомаха на майката, а по-късно и към гърба. Отнема около пет месеца, за да се постигне пълна независимост и около година, за да стане полово зрял.

Типичната продължителност на живота е от две до пет години, в зависимост от размера на вида. Малко индивиди живеят след първия или втория си период на чифтосване. Максималната продължителност на живота, документирана някога в плен, е приблизително седем години.

Quoll Население


Някога Quolls са покривали по-голямата част от континенталната част на Австралия, но пристигането на европейските заселници в края на 18 век започва период на упадък за животните. Сега те са ограничени до границите на Австралия. Тъй като кулоарите са умели да се крият, природозащитниците трудно могат да ги преброят и проследят. Въпреки това, от това, което знаем, кулоарите са в несигурно състояние. Както източната, така и северната кула са застрашен . Останалите видове са или уязвим или близо до заплаха . Според Международен съюз за опазване на природата (IUCN) Червеният списък на всеки вид има около 10 000 до 15 000 останали индивида.

Природозащитниците успешно са развъдили пленника в плен, за да спасят вида от унищожаване и да осигурят резервни популации. Докато запази тази защитена популация, природозащитниците могат да подготвят рециркулацията в предишните си местообитания. Ако нещо се обърка, те могат да адаптират стратегията си, за да компенсират.

Източната кула е интересен казус. Той до голяма степен изчезва от континенталната част на Австралия през 60-те години, извън няколко наблюдения. Понастоящем видът е защитен в Тасмания, където е изправен пред по-малко заплахи. През 2016 г. природозащитниците започнаха да въвеждат видовете обратно в континентална Австралия за първи път от около 50 години. Qulls показаха обещаващи признаци на съживяване, когато започнаха да произвеждат първата си партида потомство.

Премахването на лисици и жаби (както и по-добра информираност и управление от хората ) е позволил на връщащия се да се върне в части от предишния си ареал, но предизвикателството за животни, отглеждани в плен или относителна безопасност, е, че те могат да имат проблеми с незабавното идентифициране на заплахите, когато бъдат въведени в по-враждебни райони. Животните имат по-голям шанс за оцеляване, ако предварително са се научили да бъдат предпазливи от заплахите.

Вижте всички 4 животни, които започват с Q

Интересни Статии