Dhole

Научна класификация на Dhole

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Canidae
Род
Куон
Научно наименование
Cuon alpinus

Състояние на запазване на Dhole:

Застрашен

Местоположение на Dhole:

Азия

Факти за Dhole

Основна плячка
Елен, гризачи, птици
Отличителна черта
Буйна опашка и отличителни обаждания
Среда на живот
Суха гора и гъста джунгла
Хищници
Тигри, леопарди, хора
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
8
начин на живот
  • Опаковка
Любима храна
Елен
Тип
Бозайник
Лозунг
В природата са останали само 2000!

Физически характеристики на Dhole

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Нето
  • Черен
  • Бял
  • Злато
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
45 mph
Продължителност на живота
10 - 13 години
Тегло
12 кг - 20 кг (26 кг)
Дължина
75 см - 110 см (29 инча - 43 инча)

„Дхолът е описан като смесица между сивия вълк и червената лисица“



Някога широко разпространен вид диви кучета, който е покривал почти половината земно кълбо, сега дупката е застрашен видове с приблизителна популация от по-малко от 2500 възрастни. Dholes обитават гъста джунгла, степи, планини, храсталаци и борова гора. Оцветяването им може да варира от въгленно сиво до червено или кафяво с жълти, бели или по друг начин светли цветове. Въпреки че са членове на семейството на кучетата, доулите не лаят и не вият, но имат уникални писъци, бръщолевене, тропане и свирки, с които използват, за да общуват и да ловуват.



Невероятни факти за Dhole!

  • Докато dhole е по-близък по ръст до a Куче немска овчарка , по-точно прилича на a лисица на външен вид.
  • Някога тези диви кучета са били в цяла Азия, Северна Америка и Европа, но преди 12 000 до 18 000 години те са били намалени до сегашното им местообитание, което е концентрирано в части от Азия.
  • Възрастен човек може да изяде един килограм месо за четири секунди и по-късно може да го възвърне, за да нахрани други членове на пакета си.
  • Пакетите от дупки са убили тигри и леопарди , и дори е известно, че атакуват Азиатски черни мечки .
  • Доулс може да работи със скорост до 45 мили в час.

Научно наименование на Dhole

Dhole, известен също като азиатско червено куче, индийско диво куче или планински вълк, има научно наименование Куон Алпин. Дхолът е член на семейство Canidae и клас Mammalia.

Въпреки че е близък роднина на животните от рода Canis, има няколко различни разлики. Черепът на доле е вдлъбнат, липсва трети долен молар, а горните кътници имат само една връх.



Външен вид и поведение на Dhole

Кучето е дълго около 30 до 40 инча, в допълнение към 11 до 19 инча опашка и може да тежи между 30 и 46 паунда. В зависимост от региона те могат да се различават по цвят от жълтеникав оттенък до по-тъмен червено-кафяв цвят. Те имат по-светло оцветяване по гърдите, корема и лапите си.

Средният дуп, включително опашката му, е толкова дълъг, колкото R2D2, от славата на Междузвездни войни, е висок. Мъжките обикновено тежат повече от женските и са по-големи. Докато те са лисици като на външен вид, долите са по-близки до средно големи кучета.

Dholes са силно социални животни и те често ловуват в пакети от 5 до 12. Тези кланове могат да нараснат до 30 или 40 членове. Тези диви кучета са месоядни и обикновено ловуват елен или овце . Има обаче регистрирани случаи на нападение на долеви животни, големи колкото тигър или мечка .



Доулите също са много гласови животни. Като член на семейството на кучетата те хленчат и ръмжат много като домашния ви любимец. Уникална за тези животни обаче е поредица от тропащи звуци и писъци, които не се срещат никъде сред другите кучешки зъби. Известно е също, че общуват чрез свирене и бърборене по време на лов.

За разлика от други видове каниди, долес много рядко се проявяват в бойно поведение. Може дори да е трудно да се избере доминиращата двойка мъже-жени от глутницата. Те работят като единица за отглеждане на малките на глутницата, а младите възрастни животни са свободни да се присъединят към други глутници без проблеми при достигане на зрялост.

Местообитание Dhole

Долите са широко разпространени и се срещат в цяла Източна и Югоизточна Азия. Веднъж тези диви кучета могат да бъдат намерени в Северна Америка, Азия и Европа. Преди около 12 000-18 000 години те са били сведени до определени области в рамките на азиатския континент. Долес сега може да се види на север до Сибир, на юг до някои малайзийски острови и чак на запад до полуостров Индия. Поради обширната площ, в която могат да бъдат намерени, те оцеляват в еднакво голямо разнообразие от местообитания като

  • Плътна гора
  • Храстова гора
  • Равнини
  • Планини
  • Джунгли

Dholes, както и другите кучета, обхващат голяма площ. Средната им територия може да бъде 34 квадратни мили. Това е по-голямо от цялата площ на Манхатън! Като такива те са изключително бързи бегачи, плувци и скачачи.

Легите на дупки обикновено са под земята и могат да бъдат прости или много сложни с много тунели. Доле дори са превзели леговищата на чакалите. Цялата опаковка ще обитава една бърлога и може да използва множество входове.

Dhole Diet

Както споменахме по-рано, Dholes са месоядни. Предимно ловуват копитни бозайници на глутници; въпреки това, поради огромното си местообитание, те са силно приспособими и ловуват каквото има в този специфичен регион.

Тяхната нужда от достатъчно храна всъщност е причината да започне толкова голямо местообитание. Ловците на доли свалят плячката си, поглъщат големи части от нея цели и след това я транспортират обратно до останалата част от глутницата. Дори е известно, че долес яде над един килограм месо за по-малко от четири секунди; това е колкото три четвърти от човешкия мозък!

В по-малки опаковки и сами, те ще ядат пропорционално по-малка плячка, състояща се от зайци , гущери , мишки и т.н.

Dhole хищници и заплахи

Dhole не е специално плячка за друг хищник. Тигри , леопарди , и други хищници, които споделят местообитанието си с дупката, са ги убили, но обратното също е вярно. Основният източник на конфликт между тези хищници на по-високо ниво е поради недостига на храна.

Основните заплахи, пред които е изправен долът, не са от други животни. Холите страдат от загуба на местообитания, особено поради обезлесяване за селскостопански, жилищни и търговски цели. Тази загуба на местообитания води до намаляване на наличната плячка и увеличава последващата заплаха от конкуренция от хищници на високо ниво в района.

Също така, свързано с тази загуба на местообитание е преследването на дола от хората в района. Не успявайки да намерят подходяща храна от обичайния си източник на плячка, те се адаптират и понякога ловуват опитомени животни. В резултат на това отмъщението от страна на земеделските производители е опустошително за популацията като цяло.

Болестта също се оказа основна заплаха за тях. Излагането им на патогени драстично се е увеличило с тяхната близост и опитомени кучета както и тяхното хищничество на други домашни животни.

Възпроизвеждане на дупки, бебета и продължителност на живота

Пакетът от дупки обикновено съдържа повече от една женска за разплод. В дивата природа са наблюдавани да се чифтосват през октомври до януари, но това може да варира в плен. Бебешко куче се нарича кученце. Те се раждат в големи котила, които обикновено се състоят от 5-10 малки, но понякога от 12 до 16.

Гестационният период е приблизително 60 дни и бебетата се сучат от майка си за период с подобна продължителност. През това време всички бременни жени споделят бърлогата и малките си взаимодействат свободно. Докато майките ги отбиват, цялата глутница помага да се хранят малките, като се възстановява храната им.

Кученцата растат много по-бързо от вълк или кученца. Техният растеж е по-близък по скорост до този на a койот . На шест месеца малките придружават глутницата на лов, а на осем месеца те поемат активни роли в лова.

След узряването си дохолите могат да напуснат глутницата и да се присъединят към друга, без да предизвикват или се борят често при други видове диви кучета. Обикновено около тригодишна възраст женските напускат глутницата, за да се присъединят към друга. В дивата природа средната продължителност на живота на тези животни е около 10 години. Доловете в плен средно са 15 до 16 години живот.

Население на Dhole

Истинският размер на популацията на дола е много труден за оценка. Тенденцията им да обитават населени места, които са слабо населени или съдържат неблагоприятен терен, прави почти невъзможно да се получи твърда цифра за тяхното население. В допълнение, долите в райони, които са били изследвани, често са се сблъсквали с диви промени в популацията за кратки периоди от време.

Най-добрата оценка е обща популация между 4500 и 10 000 животни със зрели възрастни, съставляващи едва 2200. Поради тази причина тези диви кучета са посочени като застрашен , а населението се предполага, че продължава да намалява.

Dhole в зоопарка

Има само три места в Северна Америка, където ще намерите тези диви кучета. The Зоопарк в Минесота , Зоопарк в Сан Диего , и Дивите експлоатирани от зоопарка Колумб, всички имат долове в плен. Забележително е, че наскоро служителите на The Wilds отглеждат ръчно кученце, когато майка им умира скоро след раждането им.

Вижте всички 26 животни, които започват с D

Интересни Статии